Jyty ja JHL ovat erittäin huolissaan potilasturvallisuuden ja HUSin työntekijöiden puolesta.
HUSin päätös leikata tukipalveluista vaarantaa moniammatillisen hoivaketjun ja viime kädessä potilasturvallisuuden, arvioi ammattiliitto Jyty HUSin yhteistoimintaneuvottelujen lopputulosta.
HUS kertoi torstaina, että se irtisanoo yhteistoimintaneuvottelujen lopputuloksena 280 työntekijää.
Lue lisää: HUS irtisanoo 280 työntekijää
– Tällaiset leikkaukset osoittavat täydellistä ymmärtämättömyyttä tukipalveluiden merkitystä kohtaan. Ilman osaavaa tukipalvelua, kuten osastonsihteereitä, laitos- ja välinehuoltajia tai potilaskuljettajia, potilashuollon laatu ja turvallisuus heikkenevät, sanoo Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima.
HUS ei ole pystynyt osoittamaan, että tukipalveluiden henkilövähennyksille olisi tuotannollisia syitä eli että työmäärä olisi vähentynyt, Jyty kirjoittaa tiedotteessaan.
– Toisin sanoen sama työmäärä tehdään jatkossa selvästi pienemmällä henkilökunnalla. Seurauksena on, että potilastyölle jää entistä vähemmän aikaa, Voima toteaa.
Lue lisää: JHL ja Tehy: Hoitajille tulee yllättäen töitä, jotka eivät heille kuulu
Huoli työntekijöiden jaksamisesta
Jytyn koordinoiva pääluottamusmies Anne Siivonen on erittäin huolissaan HUSin työntekijöiden jaksamisesta.
– Tilanne on erittäin vakava. Työmäärä lisääntyy ja tekijät vähenevät. Ei ole enää mistä vähentää, huomauttaa Siivonen.
Siivonen kertoo, että tukipalvelutehtävien tekijöistä on ollut pulaa jo tänä vuonna toteutettujen säästötoimien takia.
Säästöjä tehtiin vähentämällä esimerkiksi lähes sata osastonsihteeriä.
Jytyn mukaan HUS romuttaa säästötoimenpiteillään tavoitteensa helpottaa hoitohenkilökunnan työtaakkaa. Helpotusta on tehty muun muassa niin, että ei-suoranaisia potilashoitotehtäviä on siirretty esimerkiksi osastonsihteereille, Jyty kertoo.
Siivonen kuvailee, että näkymä on lohduton, koska pelkona on, etteivät säästöt jää tähän.
Myös Julkisten ja hyvinvointialojen liiton, JHL:n pääluottamusmiehet Niina Koskela ja Jenni Sorvari ovat pettyneitä siihen, että HUS ei ymmärrä tukipalveluiden tärkeyttä.
– Ilmeisesti HUSin johto on unohtanut, että tukipalveluiden tehtäviin vaaditaan pitkä koulutus. Nyt tehtäviä yhdistellään lyhyellä varoitusajalla, ja työntekijät joutuvat opettelemaan uusia, vastuullisia tehtäviä lennosta. Työntekijät ovat jo nyt rasittuneita ja tekevät jatkuvasti ylitöitä, Koskela ja Sorvari sanovat.
Kun tukipalveluista karsitaan väkeä, hoitohenkilökunta joutuu tekemään entistä enemmän sihteerin tehtäviä ja muita töitä, mikä vie aikaa potilailta.
Syyttävä sormi osoittaa Orpon hallitusta
Jytyn pääluottamusmies Tuuli Urpela peräänkuuluttaa tilanteessa poliittista vastuuta.
– Massiiviset säästötoimet ovat seurausta hyvinvointialueiden kiristyneestä tilanteesta. HUS ei saa hallitukselta suoraa rahoitusta HUSille määritellyistä erityisvastuista huolimatta, Urpela sanoo.
Raamirahoituksen takia HUS ei pysty suoriutumaan kaikista lakisääteisistä tehtävistään.
– Myös HUS-yhtymähallituksen johto on myöntänyt, ettei kiireettömän erikoissairaanhoidon hoitojonoja saada säästöpäätösten takia lain velvoittamalle tasolle, Urpela huomauttaa.
Samoilla linjoilla on myös JHL, jonka mukaan HUS rapauttaa palvelua sekä työhyvinvointia irtisanomispäätöksellään.
Vähennykset tulevat JHL:n mukaan väistämättä heikentämään erikoissairaanhoitoa Helsingissä ja Uudellamaalla.
– Rujojen vähennysten perimmäinen syy on, että valtio ei ole rahoittanut HUSin toimintaa riittävästi. Nykyhallituksen politiikka on vetää äärimmäistä säästölinjaa, vaikka se romuttaisi toimivat palvelut, JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström suomii.
Sama ongelma koskee Ekströmin mukaan myös hyvinvointialueita.
– Alueiden rahoitus tulee suoraan valtiolta. Hyvinvointialueet tarvitsevat verotusoikeuden, muuten rahoituspohjan ja palveluiden murentuminen jatkuu jatkumistaan, tavallisten ihmisten ja työntekijöiden kustannuksella, Ekström jyrähtää.
Lue myös: Yli 2 500 vanhusta ilman hoivapaikkaa – näillä alueilla pahin tilanne
JHL: Muun muassa tämä heikkenee
HUSin palvelut heikkenevät irtisanomisten seurauksena.
JHL luettelee, mikä kaikki muun muassa heikkenee:
HUS lopettaa Raaseporissa lähes kaikki toimintonsa psykiatriaa lukuun ottamatta, mikä tarkoittaa muun muassa sitä, että Raaseporin sairaalan päivystys siirtyy Länsi-Uudenmaan hoidettavaksi.
Jatkossa palveluita pitää hakea esimerkiksi Lohjalta, Espoosta tai vielä kauempaa.
Irtisanomiset osuvat myös tukipalveluihin, esimerkiksi tietotekniikan työntekijöistä vähennetään noin 20 prosenttia.
HUS myös yhdistelee työtehtäviä niin, että hoitologistikon ja vahtimestarin tehtävät poistuvat.
Uusi monipalvelutyöntekijän toimikuva sisältää kaikkea mahdollista ruokapalveluissa avustamisesta kassatyöskentelyyn, logistiikkatehtäviin, potilaskuljetukseen ja hoitotarvikkeiden kuljettamiseen.