Tehyn Rytkönen ei luota, että kiireellinen hoito turvataan kesäksi pääkaupunkiseudulla – Hus eri mieltä

6:00imgRatkaisisko ulkomaalainen työvoima hoitajapulan? Katso videolta Tehyn Rytkösen ja Husin hallintoylihoitaja Marja Renholmin haastattelu
Julkaistu 26.04.2023 22:11
Toimittajan kuva
Katariina Kähkönen

katariina.kahkonen@mtv.fi

Husin hallintoylihoitaja Marja Renholmin mukaan Husissa on noin 300 hoitajan vaje.

Ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ei usko, että Helsingin ja uudenmaan sairaanhoitopiirissä saadaan turvattua päivystyksellinen ja kiireellinen hoito kesäksi.

– Tilanne on todella huolestuttava ja pelottava, Rytkönen toteaa Asian ytimessä -ohjelmassa.

Hän muistuttaa työnantajan olevan velvollinen turvaamaan potilas- ja työturvallisuuden myös kesällä.

Husin hallintoylihoitaja Marja Renholm ei jaa näkemystä siitä, että hoitoa ei turvattaisi kesäksi.

– Kaikki päivystyksellinen ja kiireellinen hoito meillä turvataan ja leikkaukset tehdään, hän toteaa.

Renholmin mukaan monessa yksikössä tuleva kesä näyttää sijaistilanteen osalta paremmalta, kuin edellinen kesä.

Tehy sai läpi liittokierrokselle, eli ammattiliiton ja työnantajajärjestön neuvotteluissa tavoitteidensa mukaisen palkkaohjelman läpi. Rytkösen mukaan tämä ei auta vielä tulevana kesänä.

Lue myös: Tehyn Rytköseltä täyslaidallinen Husin työoloista: "Työnantaja on poistanut kahvit ja kahvimaidotkin"

Sydänlapsipotilaita lähetetään Tanskaan

Renholmin mukaan Husissa on haasteellinen tilanne tällä hetkellä tietyissä Meilahden kampuksen alueella olevissa leikkaussaleissa sekä tietyillä kolmivuorotyötä tekevillä osastoilla. Hänen mukaansa Husissa on noin 300 hoitajan vaje.

Leikkaussalihoitajista on tällä hetkellä niin suuri pula, että lapsia, jotka ovat sydänpotilaita, lähetetään hoidettavaksi Tanskaan.

– Se on kansallinen häpeä. Tämä on häpeällistä, että Suomi on tällaisessa tilanteessa, että päättäjät ja työnantajat antaa tällaista tapahtua, Rytkönen kritisoi.

Rytkösen mukaan leikkaussalihoitajien pulalle on syynä työn äärimmäinen vaativuus.

– Jokainen voi kuvitella vaikka sen vastasyntyneen sydänlapsen hoitamisen. Se on äärimmäisen haastavaa, mutta myös palkitsevaa työtä, mutta kyllä siitä vaativasta työstä pitää saada asianmukainen korvaus.

Renholm ajattelee Tanskassa tehtävien operaatioiden olevan yksi vaihtoehto tilanteeseen. Hänen mukaansa myös lasten teho-osaston jonoa on saatu merkittävästi vähennettyä. Nyt jonossa on vähän yli 60 potilaita, kun lokakuussa jonossa oli 85.

Hoitajien pako alalta kiihtyy

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on esittänyt hoitajapulan ratkaisuksi sen, että hoitajat tekisivät vain sitä, johon tutkinto antaa mahdollisuuden, eli esimerkiksi tukityöt otettaisiin pois työnkuvasta.

– Lääkäreiden tehtäviä on siirtynyt paljon sairaanhoitajille, ja samaan aikaan työnjaossa ei ole viety uusia tehtäviä eteenpäin niin että muita tehtäviä olisi jäänyt pois, Kiuru kommentoi Asian ytimessä -lähetyksessä.

Hän toteaa, että hoitotakuu ei toteudu tällä hetkellä.

Hoitajien pako alalta on pahentunut entisestään viime aikoina. Kevan arvion mukaan Suomessa puuttuu tällä hetkellä lähes 17 000 sairaanhoitajan ja 8 000 lähihoitajaa. Myös ensisijaisten hakijoiden määrä sairaanhoitajakoulutukseen suhteessa aloituspaikkoihin on romahtanut.

Kuka kantaa vastuun hoitajapulasta? Katso haastattelu:

13:46img

Lue myös: Keva: Suomessa lähes 17 000 sairaanhoitajan vaje – hoitajapula kaksinkertaistui kahdessa vuodessa

Renholmin titteli korjattu 26.4. kello 23.05.

Tuoreimmat aiheesta

Asian ytimessä