Käännytyslaki etenee: "Mietintö on valmis"

2:28img
Eduskunnan hallintovaliokunta on saanut valmiiksi käännytyslakia koskevan mietintönsä.
Julkaistu 08.07.2024 18:50
Toimittajan kuva

Johanna Pakarinen

johanna.pakarinen@mtv.fi

STT

Eduskunnan hallintovaliokunta on saanut valmiiksi käännytyslakia koskevan mietintönsä.

Hallintovaliokunta sai valmiiksi mietintönsä ns. käännytyslaista. 

– Mietintö on valmis, kertoo valiokunnan puheenjohtaja Mauri Peltokangas (ps.).

Peltokangas kertoo mietinnön olevan erinomainen ja että hän esittelee sen huomenna eduskunnalle.

– Kokonaisuus on nyt se, mikä tässä ratkaisee. Emme voi sanoa, että mitään isoa muutosta on tullut, sillä olemme alussa asti sanoneet, että kokonaisuus ratkaisee, Peltokangas sanoo.

Valiokunnassa Sofia Virta (vihr.) ja Laura Meriluoto (vas.) vastustivat mietinnön hyväksymistä. Lakiesitys etenee täysistunnon 1. käsittelyyn huomenna.

Perustuslakivaliokunta antoi hallintovaliokunnalle toisen lausuntonsa lakiesityksestä viime perjantaina ja valiokunta piti kokouksen tänään. Valiokunnan mietintöä tarvitaan eduskunnan täysistunnon käsittelyä varten.

Turvapaikanhakua rajoittavan käännytyslain käsittely on ollut kesän mittaan eduskunnassa jumissa poliittisten erimielisyyksien vuoksi. 

Työtä on vaikeuttanut se, että esitys on ristiriidassa perustuslain kanssa. Viime viikolla lakiesityksen käsittely nytkähti kuitenkin lopulta eteenpäin, kun oppositiopuolue SDP:n kanssa syntyi sopu muutoksista esitykseen.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen kertoi tuolloin, että puolue sai edellyttämiään muutoksia hallintovaliokunnan mietintöluonnokseen. 

SDP vaati myös, että hallintovaliokunnan mietintöluonnos lähetettiin perustuslakivaliokuntaan, vaikka se oli jo aiemmin lausunut oman näkemyksensä lakiesityksestä.

Perustuslakivaliokunnan toinen lausunto käännytyslaista valmistui perjantaina.

Poikkeuslaki avuksi itärajalle

Lain tarkoituksena on pyrkiä torjumaan välineellistetty maahantulo Suomen itärajalla. Hallitus toivoo, että lain avulla itäraja voitaisiin jälleen avata henkilöliikenteelle.

Kyseessä olisi poikkeuslaki, joka olisi voimassa vuoden. Lain nojalla valtioneuvosto voisi kieltää turvapaikkahakemukset kuukaudeksi kerrallaan osalla Suomen rajaa, elleivät ihmiset ole erityisen haavoittuvaisessa asemassa.

Olosuhteet lain käyttöönottoon toteaisi valtioneuvosto yhdessä tasavallan presidentin kanssa.

Perustuslakivaliokunnan mukaan laki vaatisi viisi kuudesosaa eduskunnasta taakseen, jotta se voitaisiin käsitellä kiireellisenä. 

Tämän lisäksi laki vaatisi taakseen kahden kolmasosan enemmistön tullakseen voimaan tällä vaalikaudella. Siksi laki vaatii kannatusta myös oppositiosta.

Vasemmistoliitto ilmoitti vastustavansa lakia äänestyksessä, ja vihreissä lakiin on suhtauduttu kriittisesti. 

Myös osa SDP:n kansanedustajista ilmoitti julkisesti äänestävänsä lakia vastaan.

Lue lisää: Valmistuuko mietintö tänään? Käännytyslaki jälleen hallintovaliokunnan pöydällä eduskunnassa

Tuoreimmat aiheesta

Lait ja lainsäädäntö