Perustuslakivaliokunnan ratkaisevan lausunnon on määrä valmistua vielä perjantaina.
Perustuslakivaliokunta (Pev) käsittelee jälleen tänään perjantaina niin sanottua itärajan poikkeuslakia. Valiokunta kuuli aamupäivällä asiantuntijoita, ja jatkaa kokoustaan kello 16 eduskunnassa.
Valiokunnan on tarkoitus saada perjantain aikana valmiiksi lausuntonsa, joka on ratkaisevassa roolissa lain läpimenon kannalta.
Hallituspuolue RKP päättää kantansa käännytyslakiin vasta Pevin lausunnon jälkeen. Oppositiopuolue SDP puolestaan vahvistaa kantansa vasta, kun Pevin lausunto on valmistunut.
SDP kertoi aiemmin tällä viikolla, että ryhmän enemmistö tukee käännytyslakia, jos Pevin lausunto näyttää sen säätämiselle vihreää valoa.
Lue myös: Lindtman: Kaikki ehtomme on täytetty – käännytyslaki palasi perustuslakivaliokuntaan
SDP:n ryhmää aiotaan informoida perjantaina Pevin lausunnon jälkeen, kertoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.
– Eduskuntaryhmä kokoontuu infoon käymään läpi Pevin lausunnon. Meillä on kanta on olemassa, se muodostetiin tällä viikolla, ja se astuu voimaan, jos Pevin lausunto puolta lain säätämistä eteenpäin, Tuppurainen sanoo MTV Uutisille.
Tuppuraisen mukaan tällä viikolla muodostettu SDP:n kanta on siis ehdollinen Pevin lausunnolle.
Jos laki etenee Pevistä, käännytyslaista äänestetään näillä näkymin ensi viikon perjantaina. Sitä ennen hallintovaliokunta käsittelee Pevin lausuntoa näillä näkymin maanantaina, ja saanee myös mietintönsä valmiiksi samana päivänä.
Lue lisää: Pöllöraati: Käännytyslaki vaakalaudalla eduskunnassa – "Huima jännitysnäytelmä"
Hallituspuolue RKP on kertonut muodostavansa kantansa kantansa käännytyslakiin vasta perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen. RKP ei tule vaatimaan ryhmäkuria käännytyslakiäänestyksessä, ja ainakin RKP:n edustaja Eva Biaudet on kertonut vastustavansa lakia.
Käännytyslakiäänestyksestä on tulossa erittäin tiukka, sillä kyseessä on poikkeuslaki, joka vaatii eduskunnassa poikkeuksellisen suuren, viiden kuudesosan enemmistön.
Jos kaikki äänestäjät eli 199 edustajaa ovat paikalla, lakiesityksen läpimeno kestää vain 33 vastaan äänestävää kansanedustajaa.
Lakiesitystä vastustavilla vasemmistoliitolla ja vihreillä on yhteensä 24 edustajaa, joten kymmenen muiden puolueiden edustajaa voisi ratkaista äänestyksen tuloksen.
SDP:llä on iso 43 kansanedustajan ryhmä, minkä vuoksi se on isossa roolissa lain läpimenon kannalta.
Lue myös: Poikkeuslaki ei riko perustuslakia, sanoo Vestman – "Virheellisiä käsityksiä"
SDP:stä ainakin puolueen varapuheenjohtaja Nasima Razmyar ja kansanedustajat Elisa Gebhard ja Johan Kvarnström ovat vastustaneet hallituksen esitystä.
Niin sanottu käännytyslaki säädettäisiin poikkeuslakina. Sen myötä Suomen ei tarvitsisi tilapäisesti ja tietyissä poikkeuksellisissa tilanteissa ottaa ulkorajalla turvapaikkahakemuksia vastaan. Lailla halutaan torjua välineellistettyä maahantuloa.
Juttua täydennetty kello 14.45: Lisätty SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Tytti Tuppuraisen kommentit. Tuppuraisen mukaan SDP:lla on käännytyslakiin puoltava kanta, joka on ehdollinen perjantaina näillä näkymin valmistuvalle Pevin lausunnolle. SDP:n enemmistö siis tukee käännytyslakia, jos Pevin lausunto puoltaa lain säätämistä.