Käännytyslaki tänään eduskunnan täysistunnon käsiteltäväksi

2:17imgEduskunnan hallintovaliokunta sai eilen valmiiksi käännytyslakia koskevan mietintönsä.
Julkaistu 09.07.2024 05:16

MTV UUTISET – STT

Käännytyslaiksi kutsuttu poikkeuslaki tulee tänään eduskunnan täysistunnon ensimmäiseen käsittelyyn. Eduskunnan istunnon on määrä alkaa kello 12.

Eduskunnan hallintovaliokunta sai maanantaina valmiiksi mietintönsä laista. Valiokunnan puheenjohtajan Mauri Peltokankaan (ps.) mukaan mietintö hyväksyttiin äänin 15–2.

Vasemmistoliiton Laura Meriluoto ja vihreiden Sofia Virta jättivät vastalauseen hallintovaliokunnan mietintöön.

Mietintö julkaistiin maanantaina eduskunnan verkkosivuilla.

Käännytyslain tarkoitus olisi torjua välineellistettyä maahantuloa Suomen itärajalla. Hallitus toivoo, että lain avulla itärajaa voitaisiin jälleen avata henkilöliikenteelle. Esityksen ongelmana on ollut, että se on ristiriidassa Suomen kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden ja EU-oikeuden kanssa.

Lue myös: Käännytyslaki etenee: "Mietintö on valmis"

Läpimeno vaatisi opposition ääniä

Mikäli päivän täysistunto päättyy ennen puoltayötä, äänestykset voitaisiin pitää jo perjantaina.

Käännytyslain taakse tarvitaan eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistö, jotta se voidaan säätää kiireellisenä poikkeuslakina ja saadaan voimaan tällä vaalikaudella.

Oppositiopuolue SDP:tä edustava valiokunnan jäsen Eemeli Peltonen kertoi puolueen kannattaneen valiokunnassa mietinnön hyväksymistä. Peltosen mukaan mietinnössä toteutuivat SDP:n eduskuntaryhmän asettamat edellytykset. Myös perustuslakivaliokunnan lausunnossaan antamat täsmennystarpeet on Peltosen mukaan otettu huomioon täysimääräisesti.

Hallituspuolue RKP:n edustajilla on laista äänestettäessä vapaat kädet.

Perustuslakivaliokunnan perjantaina antaman lausunnon perusteella hallintovaliokunta olisi lisännyt lakiesitykseen säännöksen, jonka mukaan maasta poistettava henkilö voi vaatia poistamisen uudelleenarviointia Rajavartiolaitokselta kirjallisesti 30 päivän kuluessa.

Lue lisää: RKP:n ministeri Strand: RKP ei estä rajalain syntyä

Tuoreimmat aiheesta

Itäraja