Käännytyslakia käsittelevä kokous alkoi tuntien viivästyksen jälkeen: "Suuren urheilujuhlan tuntua"

Hallintovaliokunta käsittelee tänään niin sanottua itärajan käännytyslakia. 

Eduskunnan hallintovaliokunta saattaa tänään saada valmiiksi niin sanottua käännytyslakia koskevan mietintönsä. Kokouksen oli määrä alkaa kello 16, mutta kokousta siirrettiin "teknisistä syistä" eteenpäin. Myöhemmin ilmoitettiin, että kokous alkaa kello 18.

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Mauri Peltokangas (ps.) kertoi ennen kokouksen alkua, että kokouksen viivästyminen ei liittynyt mietinnön sisältöön vaan eduskunnan paperityöskentelyyn. Peltokangas oli toiveikas siitä, että pitkällinen työ saadaan vihdoin päätökseen.

– Itselläni on tässä tällaistä suuren urheilujuhlan tuntua, hän totesi toimittajille ennen kokouksen alkua.

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta puolestaan totesi kokoukseen saapuessaan, ettei hänellä ole tietoa viivästyksen syystä.

– Epäilen, että jotain poliittista varmasti, jos kaksi tuntia viivästyy, Virta sanoi. 

Pitkä vääntö valiokunnasta toiseen

Aiemmin käännytyslakia on jo käsitelty hallintovaliokunnassa ja kahteen otteeseen myös perustuslakivaliokunnassa. Perustuslakivaliokunta antoi hallintovaliokunnalle toisen lausuntonsa lakiesityksestä viime perjantaina. 

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Peltokangas kertoo, että tavoitteena on saada mietintö valmiiksi tämän päivän aikana. Jos mietintö valmistuu, lakiesityksestä äänestetään näillä näkymin eduskunnassa perjantaina. 

Kyse on niin sanotusta poikkeuslaista, jolla voitaisiin keskeyttää väliaikaisesti turvapaikkahakemusten vastaanottaminen itärajalla. Laki on ristiriidassa perustuslain ja kansainvälisten velvoitteiden kanssa, minkä vuoksi se säädettäisiin poikkeuslakina, jonka taakse tarvitaan eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistön.

Äänestyksessä on tulossa erittäin tiukka, sillä ainakin vihreät ja vasemmistoliitto ovat sanoneet vastustavansa lakia, ja ryhmillä on yhteensä 24 kansanedustajaa. Lisäksi SDP:ssä on kriittisesti lakiin suhtautuvia edustavia, ja myös RKP:n Eva Biaudet on sanonut vastustavansa lakia.

Jos kaikki edustajat ovat paikalla, lakia saisi vastustaa enintään 33 kansanedustajaa, jotta laki vielä menisi läpi eduskunnassa.

Lue myös:

    Uusimmat