Pertti Spede Pasasen syntymästä tulee huhtikuussa kuluneeksi 85 vuotta. Pasasen lapsuus- ja nuoruusvuosista on koottu harvinainen näyttely Viktor Barsokevitsch -valokuvakeskukseen Kuopiossa.
Näyttely esittelee Pasasta myös valokuvaajana. Suurin osa kuvista ei ole koskaan ollut julkisesti esillä. Valtaosa kuvista on ollut Pasasen pikkusiskon, Virpi Torrin hallussa. Kuvia on saatu lisäksi muilta omaisilta ja lapsuudenystäviltä.
Ujo mies Savosta
Kaikki tuntevat Speden, mutta vain harvat Pertti Pasasen. Pikkusisko tietää, että erilaisten roolihahmojen takana oli toisenlainen ihminen.
– Se oli iso ero, koska Pertti oli pohjimmaltaan hyvin ujo. Hän ei ollut mikään seurapiirimies eikä small talk ollut hänen alansa, Torri luonnehtii.
Vanhempana Pasanen lähes erakoitui Torrin mielestä.
Pasasen perheessä oli kolme lasta, Pertti, Risto ja Virpi. Pertti vanhimpana johti leikkejä ja olikin kova poika keksimään.
– Ja minä olin kauheen kateellinen niille pojille kun niillä oli aina kaikkea kivaa ja mulle sanottiin että meeppäs siitä pois tieltä, Torri muistelee.
Valokuvanäyttelyssä esille pääsevät monissa kuvissa myös vanhemmat, Kusti ja Helmi Pasanen.
Henkinen koti Kuopiossa
Virpi Torri haaveili isoveljensä nuoruushistorian tallentamista toistakymmentä vuotta. Nyt se lopulta toteutui, ja paikka oli tietenkin kotikaupunki Kuopio.
– Tottakai. Ainakin se vanha Kuopio oli sellainen arvokas kasvualusta, jossa Perttikin saattoi kasvaa omiin mittoihinsa.
Spedelle tärkeä paikka Kuopiossa oli myös perheen Sorsasalon mökki. Sen lasiverannalla hän sai erityisen hyviä ideoita.
– Kun muut menivät nukkumaan, verannalta alkoi kuulua kirjoituskoneen rätinä, näyttelyn kuvateksti kertoo.
Itselaukaisija käytössä
Spede oli itsekin innokas kuvaaja. Pasasen kuvia ei heti arvaakaan hänen ottamiksi, koska monissa kuvissa hän on itse mukana.
– Kaukolaukaisijalla oli kiva näprätä, jopa omissa häissä, Virpi Torri nauraa.
Näyttelyssä onkin useita kuvia Pertti Pasasen ja Pirjo Vainimäen häistä ja niiden valmistelusta Kuopiossa heinäkuussa 1965. Useimpiin kuvaajaksi on merkitty Pasasen itse.
Nuorena miehenä Pasanen kehitti itse kuvansa ja opetteli runsaasti muitakin teknisiä taitoja.
– Kotona oli alakerrassa ensin kemian labra ja sitten fysiikan labra. Sitten tulikin kerran aikamoinen räjähdys, pikkusisko muistelee vieläkin kauhuissaan hengenvaarallisia tapahtumia.
Spede ei säilönyt
Mutta vaikka Spede oli innokas kuvaaja varsinkin Kuopion vuosinaan, menneitä hän ei juurikaan muistellut.
– Onneksi isä oli taltioinut näitä juttuja. Jos isä ei ois tehnyt sitä, mitään ei olisi jäljellä. Se on kaikki nyt täällä. Hän ei mitään säilöynyt koska se mikä oli ollut niin pois, Torri kuvailee veljeään.
Lopulta Pasasesta tuli kansankunnan viihdyttäjä hauska mies Spede, ja hän siirtyi itse lopullisesti kameran eteen. Ja varsinkin filmikameran eteen.
Patsas palaa Kuopioon
Kuopio muistaa suurta poikaansa huhtikuussa myös muistolaatalla. Pasasen muistolaatta paljastetaan perjantaina 10.4. klo 14.30 Kuopiossa Päivärinteentie 21:n edustan muurilla. Spede asui talossa vuosina 1942-1953.
Savoon kotiutuu Helsingistä myös Speden patsas.
– Se on Härski-Hartikaisen patsas. En minä Pertistä mitään näköispatsasta olisi halunnu, mutta se Härski on taiteilija Juhani V Rytkölän muotoilema, rekvisiitaksi viimeiseen Turhapuroon This is my life, Virpi Torri kertoo.
Pertti Pasanen syntyi 10.4. 1930 Kuopiossa. Sydänkohtaus golfkentällä päätti syksyllä 2001 suuren suomalaisen humoristin matkan 71 vuoden iässä.
Puoli vuosisataa suomalaisia naurattanut koomikko oli lisäksi tuottelias keksijä, käsikirjoittaja, 19 Turhapuro -elokuvan tuottaja ja monipuolinen urheilumies.