Kaasutoimitukset Venäjältä loppumassa – näin siihen on varauduttu

4:39imgSuomi aikoo varautua venäläiskaasun loppumiseen LNG-terminaalilla.
Julkaistu 19.05.2022 18:12
Toimittajan kuva

Joonas Mustonen

joonas.mustonen@mtv.fi

Gasum kertoo vievänsä venäläisen Gazprom Exportin kanssa tehdyn maakaasun hankintasopimuksen välimiesmenettelyyn. Gasum ei hyväksy Gazpromin vaatimusta maksaa kaasu eurojen sijasta ruplissa.

Gasumin viestintäjohtaja Olga Väisänen kertoo Uutisaamussa, että Gasum pyrkii välimiesmenettelyllä pääsemään sovintoon venäläisen maakaasun tuottajan Gazprom Exportin kanssa. Kyseessä on Väisäsen mukaan toimitussopimukseen kuuluva oikeudellinen prosessi.

– Gasumin ja Gazpromin välillä on useita erimielisyyksiä, kuten vähimmäismäärän velvoitteeseen ja sakkomaksuihin liittyviä vaateita, Väisänen sanoo. 

Neuvotteluita on Väisäsen mukaan käyty jo viime syksystä lähtien.  

Lue lisää: Gasum vie Gazpromin välimiesmenettelyyn – venäläisyhtiö vaatii maksuja ruplissa

– Sen lisäksi saimme huhtikuussa kirjeen Gazpromilta, jossa vaadittiin, että jatkossa kaasumaksut pitäisi toimittaa ruplissa. Nykyinen voimassa oleva sopimus on euromääräinen, Väisänen sanoo.

Venäläisen kaasun loppuminen tuntuu teollisuudessa, mutta myös kuluttajan kukkarossa 

Elinkeinoelämän keskusliiton Kati Ruohomäen mukaan venäläisen kaasun loppumista on oikeastaan odoteltu viime kuusta lähtien, jolloin Bulgarialta ja Puolalta katkaistiin kaasuyhteydet tismalleen samasta syystä: ruplamaksuihin ei suostuttu.

Ruohomäki sanoo, että kaksi kolmasosaa kaasusta menee teollisuuden käyttöön. Suurin vaikutus kohdistuu Ruohomäen mukaan erityisesti kemia- ja metsäteollisuuteen. Ruohomäen mukaan Neste on suurin maakaasun käyttäjä.

– Kesä saattaisi mennä ihan kohtuullisesti. Voi tulla tuotantojen katkoja tai alasajoja hintasyittenkin takia. Lämmityskauden alkaessa tarvitsemme lisää kaasua jostakin. Raaka-aine käyttö on hankalin korvattavissa oleva alue, Ruohomäki sanoo.

– Kyllähän kaikki tuppaa kuluttajan laskuihin loppujen lopuksi kertyvän. Esimerkiksi jos leipomot joutuvat vaihtamaan kaasu-uuneja kalliimmalla energialla lämpeneviin uuneihin tai teollisuudessa tulee tuotantokatkoja niin se näkyy ainakin niillä paikkakunnilla suoraan.

Väisänen sanoo, että sitä on vielä tässä vaiheessa mahdotonta sanoa, että loppuuko Gasumin ja Gazpromin välinen yhteistyö välimiesneuvottelun jälkeen. Väisäsen mukaan myös sopu Gazpromin kanssa on mahdollinen. 

LNG-terminaali talven pelastuksena

Suomi aikoo turvautua venäläiskaasun loppumiseen LNG-terminaalilla.

Väisänen kertoo, että LNG-terminaali on käytännössä laiva, johon on säilötty nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä. Laivasta maakaasu höyrystettäisiin terminaaliin ja siitä eteenpäin kaasuputkistoilla asiakkaille.

Väisäsen mukaan tavoitteena on, että LNG-terminaali toteutuisi talven alkaessa.

– Jos LNG-terminaali ei toteudu talveen mennessä, niin luvassa on haasteita, Väisänen sanoo.

Muualta kuin Venäjältä ostettava maakaasu tulee Väisäsen mukaan olemaan kalliimpaa. Hintaan vaikuttaa maakaasun kuljettaminen sekä nesteyttäminen.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat