Energia-alan etujärjestön asiantuntijan mukaan Suomessa on vähätelty maakaasun merkittävyyttä yhteiskunnalle.
Suomen valtion omistama kaasuyhtiö Gasum vahvistaa MTV Uutisille, että sen on vastattava Venäjän vaatimukseen ruplamaksuista reilun parin viikon päästä 20. toukokuuta mennessä.
Asiasta uutisoi aiemmin Helsingin Sanomat saamiinsa tietoihin nojaten.
– 20. toukokuuta on määräpäivä, vahvistaa Gasumin toimitusjohtaja Mika Wiljanen.
– Huhtikuun alkupäivinä saimme kirjeen, jossa he halusivat meidän avaavan tilijärjestelyn, jossa lopputuloksena syntyy se, että maksettaisiin ruplissa.
Suostuuko Gasum vaatimukseen?
Venäjä on uhannut katkaista kaasutoimitukset, jos järjestelyä ei toteuteta. Näin on jo käynyt Puolalle ja Bulgarialle.
Gasumissa onkin viime viikot kiivaasti kartoitettu juridisia vaihtoehtoja Venäjän vaatimuksen vuoksi.
– Pohdimme vaihtoehtojen käytettävyyttä ja toteutettavuutta ennen kuin hypätään lopputulokseen. Työ on ollut käynnissä useita viikkoja ja se jatkuu vielä muutamat viikot. Sitten olemme valmiit tekemään lopullinen ratkaisu, Wiljanen sanoo.
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) on sanonut, ettei järjestelyyn tulisi suostua.
Wiljanen kertoo ymmärtävänsä Tuppuraisen kannan, mutta sanoo, että Gasum tarkastelee itse toimivan ratkaisun asiakkaat huomioiden.
Myös EU-komissiosta on sanottu, että pakotteita pitäisi noudattaa kirjaimellisesti.
Wiljanen vakuuttaa, että Gasum toimii EU-linjausten mukaisesti. Tänään koolla Brysselissä olivat EU-maiden energiaministerit.
– Jos päätöksiä tehdään EU:ssa, noudatamme niitä 100-prosenttisesti. Katsomme linjaukset tarkkaan ja yritämme niistä hyödyntää mahdollisimman paljon, Wiljanen vakuuttaa.
Talvella voi tulla ongelmia
Voi siis hyvin olla, että jos Venäjä toteuttaa uhkauksensa, kaasuhanat Suomeen sulkeutuvat 21. toukokuuta.
Kesän ajan Suomi selviäisi tästä hyvin Viron putkea pitkin tuotavalla kaasulla, mutta talvella sitä tarvitaan enemmän.
Eniten maakaasua Suomessa käyttävät Nesteen öljynjalostamo Porvoossa sekä metsä-, metalli- ja kemianteollisuus.
Kymenlaaksossa, Etelä-Suomessa ja Etelä-Karjalassa metsäteollisuuden tehtaat ovat hyvin riippuvaisia maakaasusta, ja poikkeukset toimituksissa näkyisivät nopeasti jopa tuotannon alasajamisena.
Alan etujärjestön Energiateollisuus ry:n mukaan julkisuudessa onkin vähätelty maakaasun merkittävyyttä Suomelle, sillä perusteella, ettei se ole suuri osuus koko energiankulutuksesta.
– Jos teollisuuden energian hankinta häiriintyy vakavasti, silloin olemme nopeasti siinä tilanteessa, että joudutaan ajamaan koko teollisuusprosessi alas, joudutaan ajamaan tuotanto alas. Silloin kyse on työpaikoista, ja alat, missä käytetään kaasua, ovat vientiteollisuudelle kriittisiä. Kuten metsä-, kemian- ja metalliteollisuus, sanoo Energiateollisuuden asiantuntija Heikki Lindfors.
Kaukolämmön hinta nousisi
Osalle kotitalouksista kaasupula näkyisi todennäköisesti kohonneena lämmityslaskuna.
Tämä johtuu siitä, että kaukolämmön tuotannossa jouduttaisiin korvaamaan maakaasua muilla polttoaineilla.
– Erityisesti kivihiilen ja turpeen käytön lisääntyminen johtaa siihen, että päästömaksut lisääntyvät kaukolämpöyhtiöille. Tämä voi näkyä asiakkaiden kaukolämpölaskussa, Lindfors kertoo.
Kelluva terminaalia kiirehditään pelastukseksi
Mahdollisen kaasuongelman ratkaisisi nestemäisen kaasun kelluva laivaterminaali, jota hallitus on kaavaillut vuokralle yhdessä Viron kanssa.
Tarkoituksena on ankkuroida laiva Suomen päätyyn. Asiasta neuvotellaan parhaillaan.
Kysymys onkin siitä, ehtiikö laiva Suomeen ennen talvea, kuten tarkoitus on.
– Sen pitäisi olla käytössä, jos sopimukseen päästään. Ei ole teknisesti kovinkaan monimutkaista liittää kelluvaa terminaalia nykyiseen kaasujärjestelmään. Käytännössä puhutaan putkiyhteydestä ja kompressoriasemasta, Lindfors sanoo.