Voisiko suomalaiselta teollisuudelta loppua kaasu, jos Venäjän presidentti Vladimir Putin päättää kääntää kaasuhanat kiinni? Tiivis vastaus on, että viimeistään ensi talvena siitä olisi pula, etenkin jos Viron kanssa hankittava kelluva LNG-terminaali ei olisi vielä käytössä.
Venäjän kaasuyhtiö Gazprom katkaisi keskiviikkona kaasutoimitukset Bulgariaan ja Puolaan, koska nämä eivät olleet maksaneet kaasustaan ruplissa. Toimitukset voisivat päättyä samalla perusteella myös Suomeen.
– EU lähtee siitä, että jäsenmaiden yhtiöt eivät siirry ruplakauppaan vain siksi, että Venäjä käskee tehdä niin, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) energiaosaston ylijohtaja Riku Huttunen.
Hän viittaa EU-maiden yhteiseen linjaukseen, jonka mukaan kaasutoimitusten maksaminen ruplilla rikkoo sovittuja sääntöjä, jos alkuperäisessä sopimuksessa ei ole sovittu maksujen toimittamisesta ruplina.
Torstaina kerrottiin, että monet suurista eurooppalaisista venäläisen maakaasun ostajista ovat taipumassa Venäjän vaatimukseen maksaa ruplissa. Yhtiöiden joukossa on saksalainen Uniper, jonka omistajiin kuuluu suomalainen Fortum. Fortumista yli puolet omistaa Suomen valtio.
Lämpiminä kuukausina voidaan korvata muulla
Suurimmat maakaasun käyttäjät ovat Nesteen öljyjalostamo sekä metsä- ja metalliteollisuus, kerrotaan Energiateollisuudesta. Etujärjestön mukaan metsäteollisuustehtaat Etelä-Suomessa, Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa ovat putken kautta tulevasta maakaasusta hyvin riippuvaisia.
– Melko nopeasti koko tehdasprosessi joudutaan ajamaan alas, jos polttoaineena tai raaka-aineena käytettävää maakaasua ei ole riittävästi, sanoo asiantuntija Heikki Lindfors Energiateollisuudesta.
Vuoden lämpiminä kuukausina teollisuuden kaasuntarve voitaisiin korvata Balticconnector-kaasuputkesta saatavalla kaasulla. Balticconnector on Viron ja Suomen välinen meriputki.
– Sillä pystytään kesäaikana hyvin kompensoimaan venäläinen maakaasu edellyttäen, että Baltia kykenee sitä riittävästi toimittamaan, sanoo TEMin energiaosaston ylijohtaja Riku Huttunen.
Kun lämmityskausi alkaa ensi talvena, sekä teollisuuden että sähkön ja lämmön yhteistuotantoon tarvittavaa määrää ei enää voida tuoda tämän putken kautta.
Tähän tilanteeseen Suomen ja Viron yhdessä kaavailema, kelluvan LNG-terminaalin vuokraaminen olisi välttämätöntä, arvioidaan sekä TEMistä että Energiateollisuudesta. LNG tarkoittaa nesteytettyä maakaasua.
Teollisuuden lisäksi maakaasua käytetään jonkin verran sähkön ja lämmön tuotannossa. Energiatuotannossa voidaan kuitenkin tarvittaessa suosia muita polttoaineita kuin kaasua, jotta kaasu riittäisi paremmin teollisuudelle.
Kaasuvirtaukset Euroopan sisällä vielä mysteeri
Huttusen mukaan on vielä epäselvää, mitä mahdollisia vaikutuksia sillä on, että Venäjä katkaisi kaasutoimitukset Puolaan. Tähän mennessä Suomella ja Baltialla on ollut yhteinen markkina ja kaasuverkko. Kuun alussa Puolan ja Liettuan välinen GIPL-kaasuputki otetaan käyttöön, joten alueellinen verkko yhdistyy Keski-Euroopan verkkoon.
– Ensimmäinen oletus tietysti on, että jos Puolaan ei tule kaasua ja muualle tulee kaasua, kaasuvirtaus on Puolaan päin. Tässä nyt voi tapahtua hyvin monenlaista kehitystä, hän sanoo.
Suomi on pyrkinyt varmistamaan huoltovarmuuden kannalta kriittisissä toiminnoissa energian saannin öljytuotteilla.
Teolliset laitokset varautuvat itse mahdollisiin toimitushäiriöihin.