Lain mukaan tartuntatautiviranomaisen määräämää karanteenia on noudatettava. Karanteenin rikkomisesta voidaan määrätä sakkoja tai enintään kolme vuotta vankeutta.
Poliisille on tullut liki vuoden aikana 29 ilmoitusta koronakaranteenin rikkomuksesta. Näistä kahdeksassa on toimittu sakkomenettelyin.
Lue myös: THL: Suomessa kaksi uutta koronakuolemaa, uusia tartuntoja raportoitu 438
Poliisitarkastaja Konsta Arvelin kertoo MTV Uutisille, että sakko on ollut suuruudeltaan tyypillisesti 10 päiväsakkoa.
– Tapaukset tulevat ilmi lähinnä niin, että karanteenissa olevan lähipiiri, tuttava tai työpaikka tekee ilmoituksen. Pahimmissa tapauksissa henkilö on itse rehennellyt karanteenistaan ja kertonut jättävänsä noudattamatta sitä. Myös tartuntatautiviranomainen on voinut tehdä ilmoituksen poliisille.
Karanteenirikkomuksia todennäköisesti enemmän, kuin tilastot väittävät
Arvelin arvioi, että poliisin tietoon tulleet tapaukset ovat jäävuoren huippu, ja todellisuudessa karanteenia rikotaan enemmän.
–Pelkästään yhden tartuntaketjun osalta voidaan tehdä satoja karanteenipäätöksiä. Väistämättä siis kaikki eivät sitä noudata. On ollut sellaisia tapauksia, että on tehty karanteenipäätös ja jo samana iltana mennyt taloyhtiön saunaan. Osa tarinoista on aika inhimillisiäkin, Arvelin lisää.
Lue myös: Oululaisnuoret vaikenevat kuin yhteisestä sopimuksesta "koronajuhlista" – vaikeuttavat jäljittäjien työtä
Suomessa karanteenimääräyksiä valvoo tartuntatautiviranomainen. Kun poliisi saa tiedon karanteenirikkomuksesta, tapaus siirtyy esitutkintaan kuin mikä tahansa muukin rikos.
– Onneksi nämä ovat aika yksinkertaisia selvittää, kun karanteeninrikkoja on valmiiksi selvillä.