Koronan karanteenimääräyksiä tehty pelkästään Helsingin toimesta lähes 8000 henkilölle: myös poliisia tarvittu rikkurien takia – näin karanteeneja valvotaan

MTV Uutiset sai tiedot Helsingin kaupungilta koronaviruksen vuoksi karanteeniin määrätyistä henkilöistä. Nykyinen laki mahdollistaa karanteenipäätösten teon, ja asiantuntijan mukaan niitä pääosin noudatetaan. Joidenkin karanteenirikkureiden osalta on jouduttu turvautumaan poliisin virka-apuun.

– Altistuneita meillä on kaiken kaikkiaan 10 956 tietojärjestelmässämme. Helsinkiläisille olemme tehneet 7729 päätöstä, kertoo Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi

– Joidenkin yksittäisten henkilöiden kohdalla ollaan jouduttu tekemään karanteenipäätös terveydenhuollon toimintayksikköön ja ollaan joissain tapauksissa jouduttu poliisin virka-apuun turvautumaan. Tämä on todella poikkeuksellista.

– Kyse ei ole koko maassa tehtyjen karanteenipäätösten määrästä. Luku käsittää Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan tartunnanjäljityksessä todetut altistuneet henkilöt. Siihen sisältyy myös muiden kuntien asukkaita, koska esimerkiksi Helsingissä tapahtuneissa altistustilanteissa on saattanut olla läsnä myös muita kuin helsinkiläisiä, Isosomppi toteaa.

"Pakkokeinot äärimmäisen harvinaisia"

Isosompin mukaan valtaosa noudattaa annettua päätöstä. Helsingissä terveydenhuollon yksikköön karanteenipäätöksiä on tehty vain yksittäisiä kappaleita – sellaisille henkilöille, jotka eivät ole noudattaneet annettuja ohjeita.

– Tällaiset pakkokeinot ovat äärimmäisen harvinaisia. Meillä on erittäin hyvä käsitys ihmisten halusta toimia tällaisessa tilanteessa ja noudattaa ohjeita. Muistuttaisin myös, että kun henkilö asettaa karanteeniin, hän on oikeutettu karanteenipäivärahaan ja siitä myös selkeästi informoidaan. 

"Prosessi on selkeä"

Karanteenipäätöksen tekee henkilön kotikunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri eli Helsingin kaupungin viranomaiset tekevät niitä helsinkiläisille. Viranomaiset välittävät tiedot todetuista altistuneista muiden kuntien asukkaista heidän kotikuntiensa tartuntataudeista vastaaville yksiköille, jossa kyseisen kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri tekee päätöksen.

Kun koronavirustartunta todetaan, tartuntajäljityksessä ryhdytään toimiin, jolla pyritään tunnistamaan tartunnalle altistuneet henkilöt varhaisessa vaiheessa ja asettaa heidät karanteeniin jatkotartuntojen minimoiseksi. 

– Prosessi on selkeä. Meidän tartunnanjäljittäjämme haastattelevat nämä tartunnan saaneen henkilön nimeämät kontaktit huolellisesti eli jokainen henkilö haastatellaan yksilöllisesti ja meillä on selkeä ohjeistus siitä, mitä asioita haastattelussa selvitetään.

– Haastattelun perusteella asetamme lähikontakteiksi määriteltävät henkilöt karanteeniin tartuntatautilain mukaisesti.

"Luotamme siihen, että näitä ohjeita noudatetaan"

Miten karanteeneja valvotaan?

– Lähtökohtaisesti tiukkaa valvomista ei ole. Annamme selkeät ohjeet ja luotamme siihen, että näitä ohjeita noudatetaan. Olemme käytettävissä, jos esimerkiksi herää kysymys siitä, että karanteeniin asetettu pohtii jotain asiaa, niin meihin voi silloin ottaa yhteyttä. 

– Jos käy ilmi, että henkilö rikkoo karanteenia tai tulee ilmi, että hän ei pysty sitä noudattamaan, niin sitten tarvittaessa voimme käyttää poliisin virka-apua ja asettaa henkilön karanteeniin terveydenhuollon yksikköön.

Onko sakkoja jouduttu antamaan?

– Tällaista ei ole tietooni tullut. 

Karanteeniohjeistuksen lähtökohta on selkeä informointi ja tuki karanteenin noudattamisessa.

– Tarvittaessa avustetaan – esimerkiksi annetaan kauppapalvelua, kertoo Isosomppi.

Omaehtoinen karanteeni eri asia

Viranomaiskaranteeneja ei tule sekoittaa omaehtoisiin karanteeneihin. Omaehtoinen karanteeni ei perustu tartuntatautilakiin, kertoo ylilääkäri.

– Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen kuin varsinaiset oireet puhkeavat. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin.

 – Omaehtoinen karanteeni tarkoittaa, että henkilö ohjeistetaan välttämään lähikontaktia muihin aina kun mahdollista ja pysyttelemään kotioloissaan. Omaehtoinen karanteeni ei perustu tartuntatautilakiin.

Lue myös:

    Uusimmat