Yksi tämän kevään huippuylioppilaista on muuramelainen Salla Skön, joka kirjoitti kahdeksan laudaturia ja yhden eximian.
Skön sai tietää viimeiset tuloksensa tänään.
– Nyt alan ehkä jo vähän uskoa, että se on totta. Aika uskomatonta silti. Tuntuu vain niin oudolta, että sain noin hyvät arvosanat, Skön päivittelee.
Laudatur napsahti Skönille psykologiasta, pitkästä matematiikasta, pitkästä ruotsista, lyhyestä saksasta, biologiasta, pitkästä englannista, äidinkielestä ja kemiasta. Fysiikasta Skön sai eximian.
– Kyllä yllätyin, varsinkin siitä äidinkielen arvosanasta. Olen ajatellut aina, että voin saada äidinkielestä vain korkeintaan eximian. Nyt abikurssin aikana jotenkin ymmärsin, miten niitä esseitä ja vastauksia kirjoitetaan. Ne menivätkin sitten niin hyvin, että tuli ällä, Skön iloitsee.
Skön aloitti kirjoittamisurakkansa jo viime keväänä kirjoittamalla psykologian, pitkän matematiikan, lyhyen saksan ja pitkän ruotsin. Viime syksynä Skön kirjoitti biologian ja pitkän englannin ja tänä keväänä loput aineet.
Aineiden hajautus monelle eri kerralle oli järkevää, sillä Skön suoritti lukion perinteisen kolmen vuoden sijaan neljässä vuodessa.
– Senkin takia oli vähän helpompaa, kun sain hajautettua aineet niin hyvin kolmelle eri kerralle. Ei varmasti olisi tullut noin montaa ällää, jos olisin yrittänyt kirjoittaa kaikki kerralla, Skön pohtii.
Päätös suorittaa lukio neljässä vuodessa johtui Skönin aktiivisesta koripallon pelaamisesta.
– Ajattelin, että haluan panostaa sekä kouluun että koripalloon. Tein sellaisen neljän vuoden suunnitelman, että minun ei tarvinnut ottaa ihan niin paljon kursseja joka jaksoon, jotta ehdin treenata, Skön kertoo.
Jo ensimmäisenä syksynä Skön kuitenkin rikkoi polvensa, ja koripallon pelaamiseen tuli parin vuoden tauko. Skönin oli kuitenkin vaikea enää siinä vaiheessa muuttaa suunnitelmiaan, sillä hän oli jo siirtänyt osan ensimmäisen vuoden pakollisista kursseista seuraavaan vuoteen.
– Minua kiinnostaa koulunkäynti ja kaikki aineet, joten päätin opiskella kaikki kurssit, jotka minua kiinnostivat. Lopputulos oli se, että opiskelin enemmän kuin muut, Skön nauraa.
Menestyksen taustalla kovaa työtä
Skönin menestyksen taustalla oli myös systemaattinen valmistautuminen kirjoituksiin.
– Aloin lukea joululoman toisella viikolla heti, kun vuosi alkoi. Katsoin, montako kirjaa minulla oli luettavana ja montako päivää minulla oli aikaa kirjoituksiin. Sitten laskin suunnilleen, montako sivua päivässä pitäisi lukea, jotta saisin hyvän kertauksen. Ei tullut sitten mitään paniikkia. Ei tarvinnut päntätä esimerkiksi kahdeksaa tuntia päivässä, kun aloitin niin hyvissä ajoin, Skön kertoo.
Skön ei lipsunut aikataulustaan.
– On paljon helpompaa, että tekee aikataulun ja päättää, että nyt mä teen näin. Ja tekee sen suunnitelman mukaan.
Skönillä on vielä ylihuomenna edessään pääsykoe Tampereen yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan. Siihen Skön on valmistautunut vielä ylioppilaskirjoituksiakin paremmin.
– Olen käynyt valmennuskurssin ja lukenut todella paljon, vielä enemmän kuin ylioppilaskirjoituksiin. Olen vain lukenut.
Lukemisen vastapainona Skönillä on silti myös harrastuksia. Skönin polvi on vihdoin kuntoutunut ja hän on ehtinyt pelata jo kaksi kautta kunnolla koripalloa. Lisäksi hän laulaa kuorossa.
Ylioppilaslakkiakin on tarkoitus juhlia kunnolla parin viikon päästä.
– Kunhan nuo pääsykokeet ovat ensin ohi, niin sitten voi rentoutua, Skön toteaa.