STM perää nopeita ohjeita koululaisten koronaturvallisuuden parantamiseksi – THL:n Salminen: "Kotitestaus on iso mahdollisuus"

4:52imgSTM:n ja THL:n johtajilta kysyttiin mielipidettä ministereiden altistuskohuihin ja lasten rokotuksiin
Julkaistu 09.12.2021 17:43
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Sosiaali- ja terveysministeriö perää Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja opetus- ja kulttuuriministeriöltä nopeita ohjeita koulujen terveysturvallisuuden kohentamiseksi. THL:n mukaan kotitestaus on iso mahdollisuus ja myös nykyiset hygieniaohjeet ovat hyvät, jos niitä vain noudatetaan.

Maailman terveysjärjestö WHO:n Euroopan yksikkö nosti tällä viikolla esiin kouluikäisten lasten ja nuorten koronatartuntojen terveysriskit. WHO:n mukaan 5–14-vuotiaiden ilmaantuvuusluvut ovat tällä hetkellä muuhun väestöön nähden niin korkeat, että lapset väistämättä tartuttavat vanhempia ihmisiä. 

WHO:n mukaan kouluissa pitäisi ottaa kasvomaskit ja säännölliset testit käyttöön. Lisäksi lasten rokottamista tulisi harkita.

Valmistaudu Linnan juhliin ja seuraa juhlahumua erikoislähetyksissä

Linnan juhlat 2024 koko tiimi

Klo 17–19 Valmiina Linnan juhliin -erikoislähetys Katri Utulan ja Katja Lintusen juontamana.

Klo 19–22 Juhlatunnelmaa ja mielenkiintoisia vieraita suorana Presidentinlinnasta.

Lähetyksiä voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivuilla ja Katsomossa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. 

 

Lue myös: STM ja THL pitivät koronavirusinfon: Sairaalahoidon kuormitus on kova – teholla 52 potilasta

Salminen: Suomessa lapset saavat tartunnan yleensä aikuisilta

THL:n johtaja Mika Salminen ei pidä lasten ja nuorten suuria koronan ilmaantuvuuslukuja yllättävinä. Hänen mukaansa Suomessa tilanne näyttää kuitenkin monia muita Euroopan maita paremmalta.

– Se, että ilmaantuvuus on lapsilla korkea, ei ole yllättävää, koska lapsia ei ole voitu rokottaa. Lapset onneksi hyvin harvoin sairastavat vakavasti, Salminen totesi STM:n ja THL:n koronakatsauksessa aamupäivällä.

– Suomessa kerätyn datan perusteella näyttää myös siltä, että tartunnat tulevat täällä pikemminkin aikuispiiristä lasten piiriin kuin lapsilta aikuisille. Mutta totta kai sitäkin tapahtuu, Salminen totesi.

"Lapsiin kohdistuvia toimia punnittava tarkkaan"

Salminen korostaa sitä, että lapsiin kohdistuvia koronatoimia on punnittava hyvin tarkkaan.

 – Lasten normaalia kehitystä ja toimintaa on rajoitettu voimakkaasti monessa yhteydessä epidemian aikana. Kyllä siinä täytyy olla lasten etu ensimmäisenä harkinnassa aina, kun keinoja käytetään, Salminen sanoi. 

– Ei voida mennä ihan puhtaasti sillä, että lasten täytyy tehdä jotain, että muut eivät altistuisi. Täytyy muistaa myös se, että suurin osa aikuisista on rokotettu. Jos ei ole rokotettu, tilanne on vähän toisenlainen. Mutta siihen voi itse vaikuttaa.

Salmisen mukaan THL:ssä kuunnellaan WHO:n arvioita tarkkaan.

– Mutta WHO joutuu katsomaan koko alueensa tilannetta. Puolet WHO:n Euroopan maista on tilanteessa, jossa rokotuskattavuus on aivan muuta kuin Suomessa. Monissa EU:n ulkopuolissa maissa rokotuskattavuus on vain kymmeniä prosentteja.

4:52imgSTM:n johtavalta asiantuntijalta kysyttiin aamupäivän tiedotustilaisuudessa mielipidettä ministereiden altistuskohuihin. Näin hän vastasi.

STM:n Puumalainen odottaa THL:ltä nopeaa kannanottoa

STM:n osastopäällikön Taneli Puumalaisen mukaan ministeriössä ollaan huolissaan lasten ja nuorten tartuntojen määrän ja ilmaantuvuusluvun noususta.

Puumalaisen mukaan ministeriössä toivotaan, että opetus- ja kulttuuriministeriö ja THL kävisivät läpi opetusjärjestelyjä ja koulun terveysturvallisuutta parantavia ohjeita pian.

– Samoin olemme pyytäneet, että THL arvioisi mahdollisimman nopeasti eri testausstrategioita. Eri maissa koululaisilla ja perheillä on käytössään kotitestejä, joita käytetään joko säännöllisesti tai silloin, kun on oireita tai altistuksia. Olisi aihetta arvioida, löytyykö sellaisia keinoa, joita Suomessakin kannattaisi ottaa käyttöön, Puumalainen sanoi tiedotustilaisuudessa.

"Kotitestaus on iso mahdollisuus"

THL:n Salminen huomauttaa, että Suomessa koulujen hygieniaohjeissa on nykyiselläänkin paljon mahdollisuuksia lisätä terveysturvallisuutta.

– Näitä toimenpiteitä voidaan käyttää tilanteen mukaan – niitä vain sitten pitää käyttää, kun se tilanne vastaan tulee. 

Kotitestaus on hänen mukaansa yksi iso mahdollisuus. 

– Kotitestit ovat osoittautuneet mainettaan paljon paremmiksi. Niiden luotettavuusaste ei ole välttämättä täsmälleen yhtä hyvä kuin laboratoriotesteillä, mutta niiden etu on se, että tieto saadaan heti. Ei tarvitse odottaa seuraavaan päivään. 

Salmisen mukaan kotitestejä kannattaisikin käyttää reippaasti omin toimin.

– Jos perheessä on nuhaa, siitä vaan koko perhe testaamaan kotitestillä. Sillä saa selville, missä tilanteessa on. THL:n mielestä niiden käyttö on ihan suositeltavaa. Mutta jos siitä saa positiivisen tuloksen, pitää käydä varsinaisessa laboratoriotestissä varmistamassa tulos. Toisaalta jos on oireita paljon, sairaana ei pidä lähteä liikkeelle.

Salmisen mukaan THL ohjeistaa asiassa myöhemmin "tukevammin".

Lue myös: Kela-korvaus yksityisestä koronatestissä jatkossakin 100 euroa

Testi ei takaa terveenä pysymistä

Mika Salminen totesi tiedotustilaisuudessa myös, että rokotetun riski saada tartunta ja tartuttaa muita on huomattavasti pienempi kuin jos ei ole saanut yhtään rokoteannosta.

Testi ei puolestaan takaa terveenä pysymistä.

– Rokotteen antama suoja ei ole täydellinen ja se tarkoittaa sitä, että he, jotka eivät ole rokotettuja ja käyttävät (esimerkiksi kulttuurin) palveluita testillä, ovat suuressa vaarassa saada tartunnan. He ottavat ison riskin, Salminen arvioi.

Tuoreimmat aiheesta

Koronatesti