Yhdysvallat on palaamassa YK:n opetus-, kulttuuri- ja tiedejärjestö Unescon jäseneksi heinäkuussa, kertoi järjestön pääjohtaja Audrey Azoulay tänään maanantaina.
Yhdysvallat erosi Unescosta presidentti Donald Trumpin kaudella vuonna 2018, kun Trump syytti järjestöä Israelin vastaisuudesta.
Yhdysvallat oli lopettanut jäsenmaksunsa Unescolle jo vuonna 2011, kun järjestö oli hyväksynyt Palestiinan täysjäseneksi. Yhdysvallat on yksi Unescon perustajajäsenistä ja oli maksanut 22 prosenttia järjestön budjetista. Kun Palestiina oli otettu täysjäseneksi, ei Yhdysvallat enää voinut lakiensa mukaan maksaa osuuksiaan.
Paluuta pohjustettiin Yhdysvalloissa jo viime syksynä, kun kongressi varasi Unescon jäsenmaksuille 150 miljoonaa dollaria.
"Me haluamme olla mukana"
Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken sanoi maaliskuussa, että Unescossa tapahtuu tärkeitä asioita, joihin Yhdysvaltojen tulee vaikuttaa. Blinken totesi, että Yhdysvallat jättää poissaolollaan Kiinalle tilaa määritellä sääntöjä tekoälyn käytölle.
– Siellä työstetään tekoälylle sääntöjä, normeja ja standardeja. Me haluamme olla siellä mukana.
Yhdysvaltojen paluuaikeet saivat myönteisen vastaanoton. Päätös ottaa Yhdysvallat takaisin Unescon jäseneksi vaatii Unescon yleiskokouksen hyväksynnän. Saksa esitti, että ylimääräinen yleiskokous kutsuttaisiin koolle mahdollisimman pian.
Ensimmäinen ero vuonna 1984
Paluusta Pariisissa toimivan YK-järjestön jäsenyyteen tulee Yhdysvalloille jo toinen.
Ensimmäisen kerran Yhdysvallat erosi vuonna 1984, jolloin se syytti pääjohtaja Amadou-Mahtar M'Bow'n tuolloin johtamaa järjestöä huonosta hallinnosta sekä sananvapauden ja ihmisoikeuksien vastaisesta toiminnasta.
Erityisen paljon Yhdysvaltoja suututti Unescon tuohon aikaan ajama kansainvälisen tiedonvälityksen ohjelma, jota länsimaissa pidettiin sananvapauden ja vapaan tiedonvälityksen vastaisena.
Tämän eron jälkeen kesti lähes 20 vuotta ennen kuin Yhdysvallat palasi jäseneksi vuonna 2003.