Yhdysvallat jättää Unescon jo toista kertaa – Israel seuraa perästä

Irina Bokova Unesco
Unescon johtaja Irina Bokova sanoi päätöksen olevan erittäin valitettava ja samalla menetys kansainvälisyydelle. Kuva on otettu Bokovan vieraillessa Helsingissä vuodelta 2012.Lehtikuva
Julkaistu 12.10.2017 21:08

MTV UUTISET – STT

Päätös Palestiinan jäsenyydestä hiertää yhä.

Yhdysvallat ilmoitti torstaina jättävänsä Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon, koska järjestön toiminta on ollut Israelin vastaista. Yhdysvallat aikoo korvata täysjäsenyytensä erityisellä tarkkailijatehtävällä.

Tämänkertainen kauna Unescoa kohtaan juontaa juurensa aina vuoteen 2011, jolloin järjestö myönsi Palestiinalle järjestön täysjäsenyyden Israelin vastustuksesta huolimatta. Yhdysvaltojen mukaan Palestiinan valtio voidaan tunnustaa vasta osana laajempaa Lähi-idän rauhansopimusta. Yhdysvallat rankaisi Unescoa silloin lakkauttamalla sen rahoituksen.

– Tätä päätöstä ei tehty kevyin perustein. Se kuvastaa huolta Unescon kasvavasta velasta, järjestön kyvystä uudistua ja Unescon toistuvasta Israelin vastaisuudesta, perusteli ulkoministeriön edustaja Heather Nauert.

Unescon johtaja Irina Bokova sanoi päätöksen olevan erittäin valitettava ja samalla menetys kansainvälisyydelle.

Orpo pahoitteli päätöstä

Israel ilmoitti seuraavansa Yhdysvaltoja ja jättävänsä myös Unescon jäsenyyden.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pahoitteli Twitterissä Yhdysvaltojen päätöstä.

– Erittäin huono uutinen. Yhä epävarmemmassa maailmassa tarvitaan eri maiden yhteistyötä, ei sen kuoppaamista, Orpo totesi.

Kyseessä on jo toinen kerta kun Yhdysvallat eroaa Unescosta. Viimeksi maa jätti järjestön presidentti Ronald Reaganin kaudella vuonna 1984 suuttuneena silloiselle pääjohtaja Amadou Mahtar M'Bowille. Myös Britannia ja Singapore erosivat.

Tuolloin riita repesi Unescon yrityksistä luoda uusi kansainvälinen tiedonvälitysjärjestelmä, jonka piti muun muassa kohdella kehitysmaita oikeudenmukaisemmin. Yhdysvallat ja monet muut länsimaat näkivät suunnitelmissa yrityksen rajata lehdistön vapautta. Lisäksi Yhdysvallat syytti järjestö amerikkalaisvastaisuudesta ja korruptiosta.

Yhdysvallat palasi Unescon jäseneksi vuonna 2003. Britannia palasi jo 1997, Singapore 2002. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat