Kahta korkea-arvoista venäläiskomentajaa epäillään sotarikoksista – ICC:ltä pidätysmääräys

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) kertoi tiistaina antaneensa pidätysmääräyksen kahdesta venäläiskomentajasta, joiden epäillään olleen vastuussa Ukrainan kriittiseen infrastruktuuriin tehdyistä iskuista.

Kansainvälinen rikostuomioistuin toteaa lausunnossaan, että Ukrainan sähköverkkoon tehdyt iskut ovat aiheuttaneet siviiliväestölle sellaista vahinkoa ja haittaa, joka on ollut selvästi kohtuutonta suhteessa odotettavissa olevaan sotilaalliseen hyötyyn.

Geneven yleissopimuksissa ja kansainvälisten tuomioistuinten lisäpöytäkirjoissa sanotaan, että sotilaalliseen konfliktiin osallistuvien osapuolten on tehtävä ero "siviilikohteiden ja sotilaallisten tavoitteiden" välillä ja että hyökkäykset siviilikohteita vastaan ovat kiellettyjä.

Syyttäjät haluavat, että iskut määritellään sotarikosten lisäksi myös rikoksiksi ihmisyyttä vastaan, koska iskujen katsotaan olleen osa valtion harjoittamaa politiikkaa, jossa siviiliväestöön kohdistettiin laajoja hyökkäyksiä. 

Iskut tapahtuivat lokakuun 2022 ja maaliskuun 2023 välisenä aikana.

ICC kirjoittaa tiedotteessaan, että todisteiden valossa on perusteltua syytä uskoa, että Venäjän väitetty toiminta kyseisenä ajanjaksona edustaa toimintatapaa, johon kuuluu useiden siviiliväestöön kohdistuvien tekojen tekeminen valtion politiikan mukaisesti.

Pidätysmääräys annettiin Venäjän ilmavoimien kaukolentotoiminnan silloisesta komentajasta kenraaliluutnantti Sergei Kobylashista ja Mustanmeren laivastossa komentajana tuolloin toimineesta laivaston amiraali Viktor Sokolovista.

Viime vuoden maaliskuussa Kansainvälinen rikostuomioistuin antoi pidätysmääräykset Venäjän presidentti Vladimir Putinista ja Venäjän lapsiasiainvaltuutettu Marija Lvova-Belovasta

Putinin ja Lvova-Belovan pidätysmääräykset liittyvät ukrainalaislasten sieppauksiin.

Venäjä on kiistänyt syyllistyneensä sotarikoksiin Ukrainassa. Sen mukaan pidätysmääräykset ovat osa länsimaiden pyrkimyksiä mustamaalata Venäjää.

Venäjän mukaan pidätysmääräyksillä ei ole juurikaan vaikutusta, koska se ei ole tuomioistuimen jäsen kuten ei myöskään Kiina eikä Yhdysvallat.

Lue myös:

    Uusimmat