Sydneyn liikekeskusta on taas avoinna normaaliin tapaan. Vain kahvilan läheinen pieni alue on eristetty. Paikallisen median mukaan kahvilan pomo yritti ottaa aseen pois kaapparilta.
Sydneyssä ydinkeskustan Martin Placen aukio on täyttynyt sadoista kukkakimpuista. Aukiolle kävelee joka suunnasta koko ajan yhä enemmän ihmisiä, kaiken ikäisiä. He ovat tulleet kunnioittamaan eilisen kahvilaiskun uhrien muistoa.
Monet itkevät ja halaavat toisiaan. Vaikka paikalla on paljon ihmisiä, aukio on silti erittäin hiljainen. Tunnelman herkkyys ja ihmisten syvä suru ovat vahvasti läsnä. Hiljaisuuden rikkovat vain taustalla kuuluvat työmaakoneet.
"Yhden sekopään ristiretki"
Aukiolle on tuotu myös isoja lehtiöitä, johon ihmiset voivat kirjoittaa osanottonsa ja nimensä.
Monique Saunders ja Deborah Sweeney ovat saapuneet tuomaan kukkia Martin Placelle lounastauollaan. Sydneyn liikekeskustassa työskentelevät naiset ovat järkyttyneitä tapahtuneesta. Vastaavaa ei ole ennen tapahtunut Australian maaperällä.
- Ajattelemme vain uhrien perheitä, sitä, miten hirveää tämän täytyy olla heille.
He eivät kuitenkaan pelkää oman turvallisuutensa puolesta.
-Tämä oli vain yhden sekopään ristiretki.
Keskustan liikkeet taas avoinna
Sydneyn liikekeskusta on taas avoinna normaaliin tapaan, ja poliisi on purkanut sulkujaan. Vain kahvilan läheinen pieni alue on eristetty, ja se luultavasti pysyy eristettynä päiviä, kun poliisi alkaa tehdä tutkimuksiaan.
Kahvilaa ympäröi aita, johon on kiinnitetty pressu. Siinäkin on useita valkoisia kukkia. Aitaan on laitettu myös juliste, jossa on iskussa kuolleiden kahden panttivangin nimet. Teksti sanoo, ettemme unohda teitä koskaan. Julisteen yläpuolella on Australian lippu.
Useat poliisit partioivat yhä kaduilla. Sydneyn kuuluisassa oopperatalossa kaikki tämän päivän konsertit ja turistikierrokset järjestetään aikataulun mukaisesti. Elämä on palautumassa normaaliksi alueella.
Kahvilan pomoa kiitellään
Uutistoimisto Reuters siteeraa paikallisia tiedotusvälineitä, joiden mukaan kahvilan pomo, 34 vuotta, yritti ottaa asetta pois kaapparilta ja sai tämän takia surmansa. Toinen surmansa saanut oli kahvilan asiakkaana ollut 38-vuotias asianajaja, joka suojeli raskaana olevaa ystäväänsä. Asianajaja oli itse kolmen lapsen äiti.
Näitä kuolleita panttivankeja muistellaan sankareina.
Kolmas surmansa saanut oli kaappari.
Yli 16 tunnin piina
Aseistettu mies hyökkäsi eilisaamuna Sydneyn ydinkeskustassa sijaitsevaan Lindtin kahvilaan kello 9.45 paikallista aikaa ja otti panttivangeiksi työntekijöitä ja asiakkaita. Hän oli myös ripustanut islamilaisen lipun kahvilan ikkunaan.
Yli kuusitoista tuntia kestänyt tilanne laukesi, kun poliisi teki rynnäkön kahvilaan ja vapautti panttivankeja. Osa vangeista oli päässyt jo aiemmin vapaaksi.
Poliisin mukaan tekijä toimi yksin ja otti yhteensä 17 panttivankia. Poliisi tutki kahvilan vielä tilanteen jälkeen räjähteiden varalta, muttei löytänyt niitä.
Kaappari on tunnistettu iranilaiseksi pakolaiseksi. Häntä epäillään seksuaalirikoksesta ja useista muista rikoksista. Lisäksi mies on lähettänyt vihapostia ulkomailla taistelleiden, kuolleiden australialaissotilaiden perheille.
Iranin ulkoministeriö on tuominnut miehen toiminnan täysin anteeksiantamattomana.
Pääministeri: Tässä on opittava
Australian pääministeri Tony Abbott korostaa, että maan on otettava opikseen Sydneyn panttivankiselkkauksesta. Abbott kuitenkin kehui poliisin toimintaa ja vakuutti, että australialaiset voivat luottaa lainvartijoihinsa.
- Tapahtumat osoittavat, että jopa kaltaisemme vapaa, avoin, antelias ja turvallinen maa voi joutua poliittisen väkivallan kohteeksi, Abbott totesi.