Rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksikkö käsittelee kaikki vankien tekemät valitukset. Kanteluiden aihepiirit liikkuvat kaikesta maan ja taivaan välillä.
Vankien kantelut
Rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksikkö vastaanotti viime vuonna vangeilta yhteensä noin 120 kantelua. Kanteluita on saapunut tänä vuonna elokuun puoliväliin mennessä 85 kappaletta.
Kanteluiden käsittelyaika on keskushallintoyksikössä tällä hetkellä noin 6-7 kuukautta.
Vangit voivat kannella myös rikosseuraamusalueiden aluekeskuksiin.
Aluekeskuksissa käsitellään lisäksi vankien oikaisuvaatimuksia.
– Erikoisin kantelu on varmaan se, kun vanki valitti, miksi aura-auto ajaa pihalla aamulla seitsemältä. Tähän asiaan ei pysty pykälien kautta ottamaan kantaa, eivätkä kaikki kantelut ole niin sanottuja juridisia ongelmia, kertoo vankien kanteluita käsittelevä, Rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksikön lakimies Johanna Hietapakka.
Eniten kanteluita tulee kielteisistä vankilasiirtoja koskevista päätöksistä, jos vankia ei esimerkiksi sijoiteta suljetusta vankilasta avolaitokseen. Kanteluita tulee myös kielteisistä poistumislupa- ja perhetapaamisten päätöksistä.
Epäasiallisesta käytöksestä kanteluita
Vangit myös valittavat vankilan henkilökunnan epäasiallisesta käytöksestä.
– Vanki voi kannella esimerkiksi, että henkilökunta on syrjinyt tai käyttäytynyt epäasiallisesti. Jos vanki pistää fyysisesti vastaan, voi olla helpompi kääntää tilanne niin, että vartijoilla on ollut liian kovat otteet, Hietapakka kertoo.
Joskus vankilanjohtaja on Hietapakan mukaan keskustellut esimerkiksi asiattomasta kielenkäytöstä syytetyn vartijan kanssa.
- En muista, että vahvempia toimenpiteitä olisi ollut, puhuttelu on yleensä riittänyt.
Rikosseuraamuslaitoksen lakimies muistaa työuransa ajalta vain yhden kerran, jolloin vanki olisi syyttänyt vartijoita fyysisestä väkivallasta.
– Silloin ulkomaalainen vanki kanteli siitä, että vartijat olisivat pahoinpidelleet häntä. Tapaus siirtyi poliisien tutkintaan ja myöhemmin valvontanauhojen perusteella todettiin, ettei pahoinpitelyä ollut tapahtunut, Hietapakka kertoo.
Käsittelyaika puoli vuotta
Rikosseuraamuslaitokselle saapuu vuosittain keskimäärin 100-150 kantelua. Yhden kantelun käsittely kestää noin puoli vuotta.
Lakimies Johanna Hietapakan työnkuvaan kuuluu pelkästään vankien kanteluiden käsittely. Hänen lisäkseen kanteluiden parissa työskentelee kaksi muuta lakimiestä muiden töiden ohessa. Kanteluvastauksen lukee läpi aina myös toinen lakimies ennen vastauksen hyväksymistä.
- Välillä kantelut ovat kevyempiä, eikä niiden tarkastamiseen mene niin paljon aikaa, välillä taas on hyvin monipolvisia kanteluita. Kahden kantelun vuoksi jouduimme pitämään ihan palaveria linjauksista, jotka vaikuttavat monen laitoksen toimintaan, Hietapakka kuvailee.
"Vakiokantelijoita" löytyy
Miehet tekevät naisia enemmän kanteluita, mikä selittyy pitkälti naisvankien vähemmällä lukumäärällä.
- Viime vuonna tuli viideltä naisvangilta kantelu. Valitukset ovat sisällöllisesti samankaltaisia kuin miesvangeilta saapuneet kantelut.
Osa vangeista valittaa hanakammin kuin toiset. Kanteluita käsittelevä lakimies myöntääkin, että vankien joukosta löytyy muutama "vakiokantelija".
- Jotkut henkilöt kantelevat vuoden mittaan useaan kertaan. Annoin kerran yhdelle vangille kymmeneen eri kanteluun samanaikaisesti vastauksen, valituksissa oli kylläkin vaan kaksi eri aihepiiriä. Mutta kantelun aihe oli ehtinyt suututtaa jo pidemmän aikaa, lakimies Johanna Hietapakka muistelee.
Jokaiselle vastataan
Oli kyseessä valitus vankisellistä poistetusta televisiosta tai kielteisestä poistumislupapäätöksestä, jokainen kantelu käsitellään.
- Jokaisen henkilön kohdalla tehdään yksittäinen ratkaisu, ei ole olemassa mitään vastauskaavaa. Katsomme aina, mitä vanki on kertonut ja pyydämme vankilan puolelta asiaan selvitystä. Näistä vastauksista katsotaan läpileikkaus ja kantelupäätöksen lopputulos on neutraalin henkilön näkökulma asiaan, Hietapakka toteaa.
Kanteluvastaus osoitetaan vangille, ja vastauksen sisältö saatetaan tiedoksi Rikosseuraamuslaitoksen yksikön johtajalle tai yksittäiselle virkamiehelle, jonka toimintaa on kantelussa kritisoitu.
Yhdellekään vangille ei jätetä vastaamatta, vaikka kantelun aihe olisi kuinka erikoinen.
-Yhdessä kantelussa voi olla monta eri asiaa, vanki voi esimerkiksi kokea, ettei ole tietoinen jostain käytännöstä tai jokin toimintatapa on mennyt pieleen. Ja varmasti vankilatkin haluavat tietää, mikä vankilan tietyissä yksiköissä mietityttää, Rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksikön lakimies Johanna Hietapakka sanoo.
Vankien kantelutapauksia:
Kahvipaketin hinta Vangin mielestä palkankorotukset ovat riittämättömiä, koska vankilan kanttiinin hinnat ovat nousseet. Esimerkiksi Juhla Mokka -kahvipaketin hinta oli noussut liikaa. |
Televisio Vangilta oli viety vankisellistä televisio, jonka hän halusi takaisin. Televisio oli viety pois, koska siitä oli rikottu USB-portin päällä ollut tarkastussinetti. Televisio palautettiin, kun sinetti oli saatu takaisin paikoilleen. |
Henkilökohtaiset tavarat Vanki ei saanut esimerkiksi omaa televisiota, hygieniatuotteita tai pelikonsolia haltuunsa. |
Käsiraudat Vangille laitettiin käsiraudat sairaalamatkan ajaksi karkaamisen estämiseksi. |