Kahvipannu porisemaan ja osapuolet neuvottelupöytään – tällaisia olisivat nuorten poliitikkojen ratkaisut työmarkkinajumiin

Hallitus ja ammattiyhdistysliikkeet ovat vastakkain ja kaivautuneet syvälle poteroihinsa. Tiistaiaamun Huomenta Suomessa vierailleet nuoret poliitikot antoivat ratkaisuja, joilla tiukkaan vedetty työmarkkinaumpisolmu saataisiin avattua.

Huomenta Suomessa aiheesta keskustelemassa olivat Kokoomusnuorten puheenjohtaja Binga Tupamäki, Demarinuorten puheenjohtaja Emilia Kangaskolkka ja Keskustanuorten puheenjohtaja Jere Tapio.

Tupamäki katsoo, että hallituksen ei tule antaa periksi ammattiyhdistysliikkeille, jotka ovat hänen mielestään tarkoituksella halunneet hämärtää rajoja työehtosopimukseen liittyvään työtaistelun ja poliittisen mielenilmaisun välillä.

– Hyvänä nyrkkisääntönä on, että jos haluaa osoittaa mieltä hallitusta vastaan, niin sitä ei tehdä työajalla eikä työnantajien kustannuksella.

Kangaskolkan mielestä hallituksen kannattaisi ottaa pari askelta taaksepäin.

– Antaa tilaa aidolle neuvottelulle. Silloin ehkä työntekijäosapuolikin sanottaisi prioriteettejaan vielä tarkemmin, Kangaskolkka sanoo.

Tapio katsoo, että hallitus on lähtenyt runnomaan päätöksiä läpi vastuuttomalla linjalla.

– Nyt tässä on lähdetty vähän soitellen sotaan siinä mielessä, että sieltä on valittu sellaiset toimenpiteet, joilla ihan taatusti saadaan tällainen lakkokausi aikaan, Tapio sanoo.

Tapion mielestä neuvottelut eivät ala ennen kuin pääministeri Petteri Orpo (kok.) laittaa kahvipannun porisemaan ja kutsuu osapuolet neuvottelupöytään.

Onko aidoille neuvotteluille mahdollisuutta tässä tilanteessa? Onko saavutetuista eduista mahdollista antaa periksi? Katso koko napakka keskustelu jutun alusta.

Lue myös:

    Uusimmat