Suomi pysähtyy torstaina ja hallituksen kaulan ympärille sovitetaan kuristajakäärmettä: "Tuskin Orpo ja Purra asemistaan liikkuvat"

10:47imgPöllöraati: Onko työmarkkinoiden yhteenottoa vielä mahdollista välttää?
Julkaistu 08.12.2023 14:52
Toimittajan kuva
Valtteri Kykkänen

valtteri.kykkanen@mtv.fi

Panokset kovenevat, kun ammattiyhdistysliike ja hallitus ottavat yhteen. Pöllöraadin mukaan ei ole näkyvissä, että hallitus olisi antamassa kovin helposti periksi.

Hallituksen ja ammattiyhdistysliikkeen välien kiristymisessä nähtiin torstaina uusi käänne, kun keskusjärjestö SAK ja sen jäsenliitot ilmoittivat uusista lakoista. Työntekijäpuoli aikoo järjestää vuorokauden mittaisen työnseisauksen ensi torstaina, mikäli Petteri Orpon (kok) hallitus ei aloita järjestöjen kanssa neuvotteluja työelämää koskevista lainsäädäntöuudistuksista. 

SAK vaatii hallituksen avaavan tien "aitoihin neuvotteluihin", joissa työmarkkinaosapuolet voivat keskustella muustakin kuin rakenteilla olevasta uudesta palkkamallista. Lisäksi SAK vaatii hallituksen keskeyttävän työttömyysturvan heikennysten valmistelun.

Lue lisää perjantain uusista lakkokäänteistä:

Lakkoruuvi kiristyy: Sähköntuotanto katkeaa useissa voimalaitoksissa vuorokaudeksi

Lakot aiheuttavat keskeytyksiä juna-, metro- ja ratikkaliikenteeseen torstaina

Politiikan toimittaja: SAK:n vaatimusten läpi meno olisi "joulun ihme"

Tilanne kehittynyt hitaasti

Työmarkkinoiden tulehtunut tilanne oli luonnollisesti kärkiteemoja, kun MTV:n Huomenta Suomen Pöllöraati kokoontui ruotimaan viikon uutisaiheita. Keskustelijoina olivat tällä kertaa Hanna Vesala Ilta-Sanomista, Antonia Berg MTV Uutisista sekä vapaa toimittaja Jari Korkki.

Ay-liikkeen tuorein siirto ei tullut yllätyksenä raatilaisille. Tilanne on kehittynyt hiljalleen koko ajan huonompaan suuntaan.

– Koko syksy on ollut tällaista ”sammakon keittämistä”. Kukaan ei odota, että hallitus perääntyisi missään. Mutta toisaalta SAK:n on vaikea kuvitella uskottavuuden nimissä jättävän tämän leikin kesken. Vääjäämättömän konfliktin välttäminen vaatisi jonkinlaista luovaa ajattelua, pohti Jari Korkki.

Luovuutta peräänkuulutti myös Hanna Vesala, joka hänkin turvautui eläinvertaukseen.

– Tätä on kuvattu hitaasti kuristavaksi käärmeeksi, jota yritetään hallituksen kaulan ympärille pyörittää. Tämä on seuraava aste. Aiemmat työtaistelutoimet ovat menneet julkisuudessa aika pienellä huomiolla, mutta kun koneeseen laitetaan lisää vauhtia, niin se alkaa näkyä ihmisten arjessa. Mutta tuskin Orpoa tai valtiovarainministeri Purraa saadaan liikkumaan omista asemistaan, hän arvioi.

Aloittako uusi presidentti keskellä lakkoa kuin Kekkonen aikoinaan?

Vuorokauden mittainen työnseisaus voi olla vasta esimakua ja ensi vuonna edessä voi olla pahimmillaan jopa yleislakko. Antonia Berg muistutti, että ay-liike pelkää tulevaisuutensa puolesta.

– Jos lakko-oikeutta rajoitetaan ja paikallista sopimista muutetaan, niin mikä on ay-liikkeen asema, merkitys ja tarkoitus, hän kysyi?

– Ja jos talouden käppyrät näyttävät kovasti alaspäin, niin kyllä ay-liikkeen puolellakin joku herää kysymään, että onko tämä juuri se järkevin paikka yleislakolle. Mutta ei siinä mitään. (Urho) Kekkonenkin aloitti vuonna 1956 keskellä yleislakkoa, niin katsotaan miten käy uudelle kaverille, tokaisi puolestaan Korkki.

Tuoreimmat aiheesta

Orpon hallitus