Yöllisen Eiffel-tornin kuvan käyttö maksaa riippuen siitä, missä otosta aiotaan käyttää.
Jos googlaat "Pariisi", löydät välittömästi runsaasti kuvia legendaarisesta Eiffel-tornista. Myös sosiaalinen media pursuilee kuvia kuuluisasta maamerkistä, mutta tiesitkö, että kuvat saattavat olla laittomia?
Ranskalaisen copyright-lakipykälän mukaan tekijän oikeus työhönsä säilyy koko tämän eliniän ja lisäksi vielä 70 vuotta, kertoo Huffington Post. Koska Eiffel-torni avautui yleisölle 1889 ja sen rakentaja menehtyi 1923, tornista tuli "julkista omaisuutta" jo vuonna 1993.
Tämä ei kuitenkaan koske kuvia öisestä tornista, joka on valaistu.
Yöllinen valoshow on suojattu
Eiffel-tornin valot ovat "oma, erillinen taideteoksensa". Tornin omilla nettisivuilla todetaan, että erilaiset valot, kuten kullanhohtoinen loiste ja vilkkuvalot, ovat suojattuja.
Siksi öistä Eiffel-tornia esittävän kuvan esittelyyn tarvitaan lupa Société d’Exploitation de la Tour Eiffeliltä. Kuvan käyttö maksaa riippuen siitä, missä otosta aiotaan käyttää.
"Kaupallisen käytön" raja on häälyvä
Turisteja lohduttanee se, että säännöstä sovelletaan yleensä vain kaupalliseen käyttöön, kuten postikortteihin ja kuvapankkeihin.
Nykymaailmassa ongelmaksi muodostuukin "kaupallisen käytön" häälyvä raja: onko Instagramissa elantoaan tienaavan mallin julkaisema kuva "kaupallinen"?
"Henkilökohtaiseen käyttöön" lupia ei tarvita
Société d’Exploitation de la Tour Eiffel kuitenkin toteaa sivullaan, että "henkilökohtaiseen käyttöön" lupia ei tarvitse kysellä.
– Niin kauan kuin iPhone-kuviisi Eiffel-tornista ei liity rahallista hyötyä sinun pitäisi olla selvillä vesillä, Huffington Post sanoo.
Lähteet: Huffpost.com, Société d’Exploitation de la Tour Eiffel