Loma-ajat voivat aiheuttaa työpaikoilla kireää tunnelma. Asiantuntijan mukaan loman ajankohdasta päättää kuitenkin lopulta aina työnantaja.
Näinä päivinä monella työpaikalla laitetaan kesälomatoiveita sisään ja pohditaan sitä, kuka lomailee ja milloin. Lomat voivat kuitenkin aiheuttaa myös paljon närää, jos ne tuntuvat jakautuvan epäreilusti.
Viiden jälkeen -ohjelma pyysi Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n juristia Katariina Sahlbergiä vastaamaan monia mietityttäviin kysymyksiin esimerkkitapausten kautta.
"Maija on ollut muutaman vuoden töissä yrityksessä, jossa konkarit ovat aina lomailleet heinäkuussa. Hän ihmettelee, voiko totuttu tapa oikeasti määrätä lomakauden niille, jotka ovat työskennelleet jo pitkään talossa. Nämä konkarit ovat varanneet jo lomamatkat edellisenä vuonna parhaaseen loma-ajankohtaan myös tulevalle vuodelle."
– Vuosilomalaissa ei ole suoraan mitään säännöstä, että pituudella olisi mitään merkitystä. Työnantajan pitää noudattaa tasapuolisuutta, kun niitä lomia määrää, Sahlberg sanoo.
Sahlbergin mukaan myöskään työsuhteen tyypillä ei ole merkitystä loma-ajankohtia jakaessa vaan vakituisten ja määräaikaisten työntekijöiden loma-ajat päätetään samoilla perusteilla.
"Mikko on perheetön mies, joka on aina lomaillut alku- tai loppukesästä. Syynä hänelle annettuun loma-aikaan on se, että työpaikalla on paljon perheellisiä, joiden on järjestettävä päiväkoti- ja kouluikäisten lasten hoito kesällä. Mikon työpaikalla perheelliset saavat valita aina ensimmäiseksi kesäloma-aikansa."
Tässäkin tapauksessa työnantajan pitäisi Sahlbergin mukaan noudattaa tasapuolisuuden periaatetta.
– Meillä on kyllä tasa-arvolaissa todettu, että työnantajan pitäisi pyrkiä edistämään työn ja perheen yhteensovittamista, mutta se, että ei ole lapsia, ei tarkoita, ettei olisi perheen yhteensovittamiseen liittyviä ongelmia.
– Pelkästään sen, että ei ole lapsia, ei pitäisi olla määräävä tekijä lomissa, Sahlberg linjaa.
"Matti on yrittäjä, joka on kevään mittaan saanut työntekijöiltään poissaolohakemuksia, joissa kesäaikaan halutaan olla lomalla virallisen loman lisäksi myös perhevapaalla, opintovapaalla sekä palkattomasti. Mattia mietityttää, miten yrityksen asiat pyörivät kesällä, jos niin iso osa henkilökunnasta on koko kesän poissa."
Sahlbergin mukaan ei ole varsinaisesti mitään rajoituksia sille, miten muita poissaoloja voi sijoittaa kesälomakaudelle.
– Pitää katsoa jokaisen poissaolon peruste ja täyttyykö se peruste. Jos täyttyy, saa olla poissa kesälomakaudellakin.
"Marjukka on ilmoittautunut heinäkuussa pidettäviin ystävänsä häihin Floridassa, jonne on järjestetty matkat ja kaikki. Hän laittaa lomatoiveen esihenkilölleen, joka ei kuitenkaan suostu poissaolon ajankohtaan. Marjukan loma-ajaksi ehdotetaan kesäkuuta, eli hän ei pääse häihin eikä reissuun, matkatkin menevät hukkaan."
– Lain mukaan työntekijöille pitää antaa mahdollisuus esittää toive. Mahdollisuuksien mukaan se pitää toteuttaa, mutta jos se ei ole mahdollista, viimekädessä työnantaja päättää sen loman ajankohdan.
– Tästä syystä ehdottomasti kannattaa hyvissä ajoin ennen matkan varaamista puhua pomon kanssa, että onko ok, jos olen tiettynä ajankohtana poissa, ettei tule tule tällaisia ikäviä tapauksia, Sahlberg neuvoo.