Gemalton valmistamia sim-kortteja on käytössä kaikilla suomalaisoperaattoreilla.
Soneralla on noin kolme miljoonaa mobiiliasiakasta, joista arviolta 30-50 prosentilla on Gemalton valmistama sim-kortti. Elisa ja DNA eivät halua kertoa kuinka suurella osalla heidän asiakkaistaan on Gemalton valmistama sim-kortti.
Yhdysvaltojen ja Britannian viranomaiset ovat verkkojulkaisu Interceptin mukaan murtautuneet Gemalton sisäiseen tietoverkkoon.
Tietoturvayhtiö Gemalto lupaa tutkia tarkoin väitteet sim-korttien salaukseen kohdistuneesta tietomurrosta. Väitteitä ei voida vielä vahvistaa.
Interceptin mukaan hallitusten hakkerit varastivat järjestelmästä salausavaimet, joilla suojellaan mobiiliviestinnän yksityisyyttä.
Intercept perustaa tietonsa tietovuotaja Edward Snowdenilta saamiinsa asiakirjoihin.
Tietomurron toteutti yksikkö, jossa oli mukana agentteja Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden virastosta NSA:sta ja Britannian signaalitiedustelusta GCHQ:sta.
GCHQ:n vuodelta 2010 olevan asiakirjan mukaan virastot pystyivät salausavainten avulla salaa seuraamaan suurta osaa maailman mobiiliviestinnästä, oli kyse sitten datasta tai puheesta.
Murron kohteena oli Gemalto-konserni, joka omistaa entisen Suomen Pankin setelipainon Vantaalla. Gemalto valmistaa Vantaalla muun muassa biometrisiä passeja. Interceptin listan mukaan Vantaa oli yksi hakkeroinnin kohteista.
Gemalto-konserni valmistaa vuosittain noin kaksi miljardia sim-korttia, ja sen asiakkaita ovat esimerkiksi jättioperaattorit AT&T, T-Mobile ja Verizon.
– Minua häiritsee ja olen melko huolissani siitä, että tällaista on tapahtunut, sanoo Gemalton varatoimitusjohtaja Paul Beverly Interceptille.
Verkkojulkaisun haastattelemat asiantuntijat vertaavat salausavaimia yleisavaimeen, joka käy asuintalon jokaisen kodin oveen.