Pyöräily jää talvella jää väliin heiltä, jotka kokevat sen turvattomaksi. Asia ilmenee Liikenneturvan kyselyssä.
Yli puolet (54 prosenttia) vastaajista, jotka eivät pyöräilleet viime talvena, kertoi kyselyssä syyksi turvattomuuden tunteen.
46 prosenttia vastaajista kertoo liikkuvansa pyörällä ainakin joskus. Noin joka kolmas pyöräilevistä vastaajista kertoi ajaneensa pyörällä viime talven aikana.
51 prosenttia vastaajista kertoi puolestaan jättävänsä pyörän talveksi varastoon olosuhteiden vuoksi.
Liikenneturvan suunnittelija Leena Piippan mukaan talvipyöräilyn turvallisuuteen voi monilta osin vaikuttaa itse.
– Talven säähän tai keleihin ei voi itse vaikuttaa, mutta niihin voi varautua. Talvipyöräily onnistuu hyvin, kun pyörän ja pyöräilijän varusteet ovat keliin sopivat. Myös ajotapa on syytä kääntää talviasentoon, Piippa kertoo tiedotteessa.
– Jos talvipyöräilyä ja sen turvallisuutta halutaan lisätä, tulee myös pyöräväylien kunnossapitoon panostaa, Piippa toteaa.
Lue myös: Talvipyöräily: "Itkin kaksi tuntia ja mietin, että en jää tänne kuolemaan"
Vauhti kelin mukaan
Talvi tuo mukanaan liukkautta teille, joten kyseinen vuodenaika vaatii ennakointia ja vauhdin sovittamista kelin mukaan.
– Olosuhteisiin sopiva ajonopeus ja ajamiseen keskittyminen lisäävät turvallisuutta haastavissa pyöräilykeleissä. Kannattaa seurata autoilijoille ja kävelijöille tarkoitettuja liukastumis- ja liikennesäävaroituksia. Kun kävelijöitä varoitetaan liukkaista kävelyteistä, myös pyöräteillä voi olla liukasta, Piippa vinkkaa.
– Ennakoiva pyöräilijä tarkkailee liikennettä, pitää kunnon turvavälin edellä ajaviin ja kertoo aikeistaan näyttämällä suuntamerkkiä. Myös soittokelloa kannattaa käyttää rohkeasti. Sen avulla pyöräilijä voi tarvittaessa varoittaa muita tielläliikkujia lähestymisestään.
Lue myös: Malttamaton pyöräilija mokasi Helsingissä – tästä tilanteesta rapsahti liikennevirhemaksu
Muista nastat talvella
Kun pukeutuu sään vaatimalla tavalla, pyöräilystä tulee mukavampaa ja turvallisempaa. Talviaikaan kannattaa muistaa myös, että nastarenkaat tuovat liukkailla keleillä tarvittavaa lisäpitoa. Lisäpitoa antaa myös karkeakuvioinen rengas.
Talvi on pimeää aikaa, ja pyöräilijän on tärkeää nähdä ja näkyä. Liikenneturva ohjeistaa suuntaamaan etuvalon alaviistoon, jolloin se näyttää tienpinnan olosuhteet, mutta ei häikäise vastaantulijoita.
Pyörässä on oltava myös punainen takavalo ja sivuheijastimet, mutta myös itse pyöräilijän on hyvä tehdä itsensä näkyväksi heijastimin tai heijastinliivillä.
Talvellakin on tärkeää käyttää kypärää, Liikenneturva muistuttaa.
Liikenneturvan kyselyyn vastasi kaikkiaan 1073 ihmistä.
Lue myös: Pyöräilijä paineli punaisia päin lapsi kyydissään – tallentui poliisin kameraan: "Huh huh!"
Karu video paljastaa: Autoilija törmäsi pyöräilijään suojatiellä – uhri mursi kasvonsa ja menetti useita hampaita
Lähde: Liikenneturva