Maan kiertoradoilla pyörivästä avaruusromusta on tullut merkittävä ongelma. Jotkut radat ovat niin täynnä romua, ettei sinne voi enää laittaa uusia satelliitteja, koska romu rikkoo ne. Suomalainen tutkimusryhmä on kehittänyt uutta menetelmää satelliittien poistamiseen radalta.
Maata kiertävillä radoilla on ruuhkaa. Sen aiheuttaa radoilla kiertävä avaruusromu.
Euroopan avaruusjärjestö ESA arvioi viime vuonna, että maan kiertoradoilla on 700 000 yli yhden senttimetrin kokoista romukappaletta ja 170 miljoonaa yli millimetrin kokoista romuhiukkasta.
– Romu sisältää kaikkea maalihiduista bussin kokoisiin satelliitteihin, joihin ei enää saada yhteyttä. Avaruusromua on nyt tällä hetkellä yli 8000 tonnia ja jotkut radat ovat jo melkein käyttökelvottomia, selittää Helsingin yliopiston professori Minna Palmroth, joka johtaa Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikköä.
– Yksi pahimmista radoista on noin 750 kilometrin korkeudella oleva polaarirata, joka kulkee myös Suomen yli. Siellä on alueita, joissa romuongelma on jo niin paha, ettei sinne oikein voi laittaa uusia satelliitteja, professori jatkaa.
Vanha romu yritetään saada pois avaruudesta
Avaruusromu aiheuttaa suuria ongelmia esimerkiksi satelliiteille.
– Jopa näiltä pieniltä kappaleilta voi odottaa vaikkapa kraatereita satelliitin kylkeen tai aurinkopaneelin kylkeen. Jos iso kappale osuu omaan satelliittiin, se on satelliitin menoa, huomauttaa Palmroth.
Nyt yritetään kehittää ratkaisuja kahteen ongelmaan. Ensinnäkin siihen, miten vanha avaruusromu saataisiin kerättyä pois ja siihen, miten estetään uuden avaruusromun syntyminen. Esimerkiksi Euroopan avaruusjärjestö ESA yrittään kehitellä verkkoja ja muuta teknologiaa, joilla vanha romu saataisiin pois.
Myös uuden romun syntyminen pitäisi estää
Suomalaistutkijat puolestaan yrittävät ratkoa, miten välttyä uuden romun syntymiseltä.
– Uuden romun syntymistä voidaan estää esimerkiksi radalta poistamismekanismeilla tai rakentamalla niin kestäviä satelliitteja, ettei tarvitse koko ajan lähettää uusia, pohtii Palmroth.
Suomessa alan ensimmäinen huippuyksikkö
Suomen Akatemian tutkimusryhmä rakentaa parhaillaan satelliittia, jolla testataan uutta Ilmatieteen laitoksella kehitettyä plasmajarruksi kutsuttua radalta poistamistekniikkaa. Samalla tutkitaan avaruuden säteily-ympäristöä, joka vanhentaa satelliitteja ja tekee niistä nopeammin romua.
– Mehän ollaan käsittääkseni tämän alan ensimmäinen huippuyksikkö maailmassa eli kyllä me voidaan Suomessa ottaa kokoamme isompi osuus tästä alasta, vakuuttaa Palmroth.
Tutkimussatelliitti on tarkoitus saada avaruuteen ensi vuoden aikana.