Yhteys Aalto-yliopiston toukokuun lopulla avaruuteen lähetettyyn Foresail-1 -tiedesatelliittiin on menetetty. Tarkkaa syytä yhteyden menettämiseen ei tiedetä. Aalto-yliopiston avaruustiimi on pettynyt, mutta luovuttaa ei aiota: uuden satelliitin rakentaminen on jo aloitettu.
Suomen ensimmäinen tiedesatelliitti Foresail-1 saateltiin keväällä näyttävästi matkaan. Se laukaistiin avaruuteen toukokuun lopulla ja yhteys satelliittiin saatiin. Se kuitenkin katkesi kesäkuussa. Siitä lähtien yhteyttä on yritetty palauttaa, mutta nyt toivo alkaa hiipua.
– Pieni toivo on olemassa. Meillä on edelleen pelastusyritykset käynnissä, mutta toivo alkaa olla tällä hetkellä hyvin heikko, toteaa Aalto-yliopiston apulaisprofessori Jaan Praks.
"Totuutta emme ehkä saa koskaan tietää"
Aivan tarkkaan ei tiedetä, mikä meni pieleen.
– Meillä on teoria tai oikeastaan monta teoriaa, jotka ovat todennäköisiä, mutta varsinaista totuutta emme varmaan saa koskaan tietää. Meillä on epäilys, että siellä oli tietty ongelma sen kanssa, että radio otti liian paljon tehoja tietyssä vaiheessa ja tehojärjestelmä ei suostunut antamaan sitä tehoa, pohtii Praks.
Foresail-1 -satelliitin oli tarkoitus mitata avaruuden säteilyä, mutta mittaustuloksia ei ehditty saada. Tarkoitus oli myös testata plasmajarrua, jonka avulla satelliitti poistetaan kiertoradalta ja ohjataan ilmakehään, jossa se palaa. Plasmajarru ei nyt toimi ja satelliitti kiertää edelleen maapalloa.
– Tällä hetkellä se on romukappale, joka kiertää maapalloa. Sillä radalla sen elinikä on reilut 10 vuotta, jonka jälkeen se palaa ilmakehään ja palaa siellä poroksi, sanoo Praks.
Uusi satelliitti jo rakenteilla
Vaikka satelliitin menetys oli suuri pettymys Aalto-yliopiston avaruustiimille, siitä aiotaan ottaa opiksi. Avaruuslaboratoriossa rakennetaan jo useita uusia satelliitteja. Foresail-1:n uuden version pitäisi olla valmis noin vuoden päästä.
– Tärkein oppi on se, että pitää testata vielä enemmän. Kyllä tälläkin satelliitilla oli pitkä testiohjelma, mutta me on keksitty jo useita uusia testejä, mitä pitäisi vielä huolellisemmin ja pidemmin tehdä, jotta me voitaisiin olla varmoja, että se uusi satelliitti toimii myös avaruudessa, arvioi Praks.
MTV Uutiset tutustui satelliittiin ennen sen laukaisua. Lue juttu ja katso video: Tavoitteena kestävämpi avaruustutkimus – Uusi suomalaissatelliitti tutkii avaruussäteilyä ja testaa plasmajarrua
2:03