Vammaisalan järjestöjen mukaan Suomi rikkoo sekä ratifioimaansa vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevaa kansainvälistä sopimusta että kansallista lainsäädäntöä.
Järjestöt sanovat syynä olevan se, että hankintalain kilpailutuksissa ei huomioida vammaisten ihmisten avun ja tuen tarpeita. Osallisia ei myöskään kuunnella.
Tilanteeseen kaivataan nyt muutosta.
Helsinkiläinen Janne Uskelin on asunut pari vuotta Aulatyökodin Avainrinki-asunnossa, jossa arki pyörii omin avuin. Mies on onnekas, sillä toisin kuin hän monet muut vammaiset eivät saa vaikuttaa asumisoloihinsa.
Tähän vammaisalan järjestöt penäävät nyt muutosta Ei myytävänä -kansalaisaloitteella. Aloitteen pyrkimyksenä on rajata esimerkiksi asumis- ja kuntoutuspalvelut kilpailumenettelyn ulkopuolelle. Asia koskee noin 200 000 vammaista ihmistä.
Vammaisen ihmisen omaisen mukaan tilanne on tällä hetkellä todella huono.
– Se on surkea, rovaniemeläinen Tuija Laine toteaa.
3:11
Kehitysvammaisten Palvelusäätiön toiminnanjohtaja Markku Virkamäen mukaan asukkaiden tarpeet unohdetaan täysin palveluiden kilpailutuksessa.
– Vammaisilla ihmisillä ei ole mitään osaa siinä prosessissa. Hinta on ainoa asia, joka käytännössä ratkaisee kilpailutukset ja sitten siinä arjessa sopeudutaan niihin annettuihin hintoihin, Virkamäki selvittää.
2:18
2:53