Vammaispalveluiden kilpailuttamista vastustava kansalaisaloite luovutetaan tänään eduskunnan puhemiehelle Paula Risikolle. Kehitysvammaisten Tukiliiton puheenjohtaja Jyrki Pinomaa ja oman vammaisen poikansa kautta asiaan kosketuksissa oleva Leena Jumisko kertoivat aamun Huomenta Suomessa, miksi 72 000 nimeä kerännyt kansalaisaloite on tärkeä.
Kansalaisaloitteen keskeisin tavoite on, että vammaisten elämänmittaiset, välttämättömät palvelut rajataan hankintalain mukaisen kilpailutuksen ulkopuolelle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi palvelukodissa palveluntuottaja ei vaihtuisi.
Jumisko kertoo, että kilpailutus on vaikuttanut hänen viisi vuotta palvelukodissaan asuneen poikansa arkeen merkittävästi.
– Kokemukset ovat ristiriitaisia. Poikani tarvitsee ympärivuorokautista tukea. Hän on asunut samassa yksikössä koko ajan, mutta viiden vuoden aikana siellä on ollut kolme eri palveluntuottajaa.
Omaisilla ei vaikutusmahdollisuuksia
Myös Pinomaalla on kaksi aikuista poikaa, jotka niin ikään tarvitsevat ympärivuorokautista apua. Hän kertoo, että varsinkin nuorempi poika reagoi muutoksiin voimakkaasti haastavalla käytöksellä.
– Minulla meni 20 vuotta oppia tuntemaan poikani ja oppia olemaan niin, ettei meille tule koko ajan konflikteja.
– Tässä puhutaan ihmisistä, jotka eivät ehkä itse pysty edes ilmaisemaan itseään. Menee vuosikausia oppia tuntemaan heidän kieltään ja tapojaan, ja sitten yhtäkkiä paikalle tulee uusi ihminen.
Pinomaan ja Jumiskon mukaan omaisilla tai vammaisilla henkilöillä ei nykyisellään ole vaikutusmahdollisuuksia kilpailutukseen. Kyseessä on täysin ostajan ja myyjän välinen tapahtuma, Pinomaa sanoo.
Jumisko toteaa, että kilpailutus ja sen mukanaan tuomat muutokset aiheuttavat jatkuvaa huolta.
– Kyllä se joka päivä mietityttää, miten siellä menee.