Lakiluonnos herättää huolta vammaisten oikeuksista palveluihinsa – tässä sen kiperin kysymys

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä olevan vammaispalvelulain luonnoksen mahdolliset vaikutukset palveluiden saamiselle ovat jääneet niiden käyttäjille epäselviksi. Kokoomuksesta vakuutellaan uuden lain takaavan samat oikeudet.

Vihreiden kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Bella Forsgrén (vihr.) on huolestunut vammaispalvelulain luonnoksen epäselvien muotoilujen aiheuttamista tulkinnanvaraisuuksista.

– Lakia tulisi tarkentaa, jotta ihmisillä olisi tieto, mihin palveluihin heillä on ylipäätään tämän lain perusteella oikeus, Forsgrén sanoo.

Lakiluonnos on tällä hetkellä sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä.

Pääministeripuolue kokoomuksen kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Ville Väyrynen myöntää, että laista on tullut palautetta juuri sen tulkitsemisen hankaluudesta.

– Selkeä tavoite on, ettei kukaan tipu pois, vaan palveluita saavat oikeasti kaikki, jotka niitä tarvitsevat.

Uuden lain myötä sosiaalityöntekijä arvioi, kuuluuko henkilö vammaispalvelulain vai sosiaalihuoltolain piiriin.

– Emme lähde muuttamaan tässä varsinaisesti mitään, vaan jatkamme vuosikausia ollutta käytäntöä, mutta nyt se kirjataan lakiin, jotta se olisi selkeää, Väyrynen sanoo.

Muotoiluja on pitänyt viilata myös perustuslakivaliokunnan vaatimusten vuoksi.

Riskinä erilainen tulkinta, joka tekisi palveluista maksullisia

Vammaispalvelulain piiriin kuuluvalla vammaisella on lakisääteinen oikeus palveluihin eli palvelut maksetaan kokonaan. Sosiaalihuoltolain piirissä olevan vammaisen palvelut korvataan osittain.

Forsgrén huomauttaa, että Suomen ratifioima YK:n vammaisyleissopimus lähtee vaatimuksesta, että vammaisilla on yksilöllinen oikeus vammaispalveluihin.

Hänen mukaansa lakiluonnoksen haasteena on se, että sosiaalihuoltolakia tulkittaisiin ensisijaisesti ja vammaispalvelulakia toissijaisesti.

– Vammaisilla on huoli siitä, että tämä sosiaalihuollon ensisijaisuus saattaa tiputtaa heidät sosiaalihuoltolain piiriin, kun he ovat aikaisemmin olleet vammaispalvelulain piirissä.

Katso haastattelu kokonaisuudessaan jutun pääkuvan paikalta!

Lue myös:

    Uusimmat