Kaisa ihmetteli Näsijärvestä ylöspäin sojottavia jääpiikkejä – tutkija selittää erikoista ilmiötä: "Vesi tulee piikkiin puikon sisältä"

0:26img
Julkaistu 29.11.2019 06:29

Meri Remes

meri.remes@mtv.fi

MTV Uutisten lukija Kaisa törmäsi Näsijärven rannalla erikoiseen jääpiikkimuodostelmaan. Tutkija selittää, miten jääpiikit voivat syntyä ja sen, miksei niitä juuri näe merenrannoilla.

Lasse Makkonen on johtava tutkija Teknologian tutkimuskeskus VTT:stä. Hän selittää jään rakennetta ja muodostumista.

Makkonen on aikanaan selvittänyt, miten jääpuikot kasvavat. Jääpiikit tai Makkosen sanoin "spike-piikit" (englanniksi ice spikes) kasvavat samantapaisesti kuin tavalliset jääpuikot, mutta piäinvastaiseen suuntaan.

– Molemmissa tapauksissa eli sekä jääpuikkojen että jääpiikkien kohdalla puikko on kasvuvaiheessa ontto jääputki, jonka sisällä on vettä.

– Erona on se, että vesi puikon kärkeen tulee jääpuikossa valumalla puikon ulkopintaa pitkin, kun taas näissä spike-piikeissä se tulee puikon sisältä, Makkonen kertoo MTV Uutisille. 

näsijärven jääpiikki

Makkonen selittää piikkien synnyn alusta loppuun.

– Jääpiikkejä syntyy niin, että jääkansi muodostuu esimerkiksi kivenkolossa olevan veden päälle ja kun jäätyminen etenee, paine vedessä kasvaa, koska jään tiheys on pienempi kuin veden. Paine johtaa siihen, että kansi rikkoutuu ja vettä pursuaa ulos. Sitten pursuavan ”vesipisaran” ulkokuori jäätyy ja prosessi jatkuu niin kauan kuin jääkansi kasvaa paksuutta.

Miten jää voi suuntautua noin pystysuoraksi? Mikä määrää sen muodon?

– Piikki ei yleensä ole täysin pystysuora, mutta ylöspäin suuntautuva, koska paine vedessä työntää vettä ylös jääkannessa olevaan rakoon.

– Poikkileikkausmuotoon vaikuttaa raon muoto. Koska ulkopinnalla ei valu ja jäädy vettä, pitkittäinen muoto on useimmiten tasapaksu jääpuikkoon verrattuna. 

Piikkien syntyminen vaatii tietynlaiset sääolosuhteet

Jääpiikkejä näkee Makkosen mukaan useammin järvenrannoilla kuin merenrannoilla.

Sääolosuhteiden on oltava tietynlaiset, jotta jääpiikit voivat muodostua.

– Pakkasta tarvitaan ja tuuli auttaa silloin kun pakkasta on vähän. Veden pitää olla suolatonta, eli näitä ei juurikaan esiinny merenrannoilla, Makkonen kuvaa.

Makkosen mukaan jääpiikit eivät ole kovin harvinaisia ja niitä voi yrittää itsekin tehdä vaikka pakastimessa. Tarkkasilmäiset voivatkin etsiä vastaavia muodostelmia järvenrannoilta. 

Video: Grönlannin jäätikkö on nyt ennätysohut – ilmastotutkija kertoo, miksi jää sulaa ennätysnopeasti 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Tampere