"Kakolan piru" ja Suomen tunnetuin vankikarkuri kertovat, millaista elämä eristyssellissä todella on – vuodet ilman ihmiskontakteja sekoittivat pään: "Siinä tulee kaikki harhat, mitä voi ihmisen mieleen tulla"

Tunnetut rikolliset Lauri ”Jesse” Janhunen ja Jan Jalutsi ovat kokeneet Suomen vankeinhoitolaitoksen karuimman puolen. Miehet kertovat Rikospaikka: True Crime Suomi -sarjassa, millaista elämä eristyssellissä on ja mitä se tekee mielelle.

Lauri ”Jesse” Janhunen aloitti rikollisen uransa jo 60-luvulla, ja nykyään 70-vuotias mies on viettänyt elämästään 38 vuotta vankilassa. Niistä vuosista 18 hän vietti eristyssellissä väkivaltaisuutensa vuoksi.

Jan Jalutsi, aiemmalta nimeltään Jan Stefan Moilanen, sai puolestaan vuonna 1985 kahden vuoden tuomion ryöstöistä ja murroista, mutta vankilapakojen ja uusien pankkiryöstöjen myötä miehen vankilakeikka venyi 17 vuoteen. Hänkin vietti eristyssellissä useita vuosia, mutta ei väkivaltaisuuden vaan pakoherkkyytensä vuoksi.

Nykyään terapia, kirjastot, ulkoilu ja liikuntasalit kuuluvat eristysvankien oikeuksiin, mutta toisin oli Janhusen ja Jalutsin eristysaikoina.

Tuolloin eristyksessä todella oltiin koko ajan yksin – myös ulkona, saunassa ja syömässä. Eristystä myös saatettiin jatkaa loputtomiin.

Sekä pää että fysiikka pettivät

Molemmat ex-vangit kertovat karuja tarinoita siitä, miten heidän fyysinen ja henkinen terveytensä alkoi pettää.

– Siinä tulee kaikki harhat. Siis kaikki harhat, mitä voi ihmisen mieleen tulla. Ja jos sen selviää, niin sitten selviää kaikesta, Kakolassa eristyksessä istunut Janhunen kertoo Rikospaikka: True Crime Suomi -ohjelmassa kokemuksistaan.

– Mä tajusin, että minä en voi uskontoon turvautua, en voi kiltiksi heittäytyä ja en voi tehdä itsemurhaa. Ainoa vaihtoehto on se, että minä siirrän tunteet syrjään hyllylle niin tarkkaan, että ne ei koskaan vaivaa.

Katajanokan vankilassa eristystuomiotaankin istunut Jalutsi kertoo saman tyyppisistä kokemuksista.

– Sä et nää unia enää, ne on semmoisia fragmentteja. Kun ei mitään tapahdu, niin sä et ole varma onko se ollut unta, mitä sä oot kokenut vai onko se tosiaan tapahtunut. Sä et muista, sun muisti alkaa heiketä ihan hirveästi, hän kertoo.

Jalutsi kertoo myös valtavasta ja hukuttavasta yksinäisyyden tunteesta sekä fyysisitä oireista, joita hän eristyksessä sai.

– Sit ku sä oot kolme neljä kuukautta, sulle tulee erilaisia vatsaongelmia, lihasongelmia, ja kuten mullaki tuli kasvaimia ja tämmösiä. Se on stressi. Elämänhalu katoaa, ja enemmän ja enemmän haluaa sinne yksinäisyyteen.

Hän pohti useaan kertaan myös itsemurhaa.

– Mä voin sanoa, että rehellisesti, en tiedä montako sataa kertaa mä pohdin kyllä ihan vakavasti, että ei jaksaisi…

Ajanvietteenä lukeminen, pontikka ja pommit

Jalutsi kertoo, että aluksi hän yritti piristää eristyselämäänsä lukemalla, jumppaamalla ja suunnittelemalla tulevaisuutta.

Kakolan pirunakin tunnettu Janhunen puolestaan opiskeli monta vuotta kemiaa, jonka seurauksena hän muun muassa keitti maissinjyvistä pontikkaa ja rakensi sellissään pommin. Yläkerrassa ollut vanki oli metelöinnillään ärsyttänyt Janhusta vuoden päivät, joten hän ujutti pommin ilmastointiputkea pitkin yläkerran vangin sellin sivulle. Yläkerran vanki selvisi ilman fyysisiä vammoja.

Janhunen ja Jalutsi kertovat eristyssellien karusta arjesta tarkemmin suoratoistopalvelu C Moressa nähtävässä Rikospaikka: True Crime Suomi -sarjassa, jonka kymmeneen jaksoon on koottu kotimaan rikoshistorian keskeisimpiä tapauksia.

Jaksoissa perehdytään rikosten taustoihin ja yksityiskohtiin MTV:n rikostoimittajien Jarkko Sipilän ja Pekka Lehtisen luotsaamana.

Eristyssellejä käsittelevässä jaksossa Jalutsi muun muassa palaa Katajanokan vankilan eristysselliin ja Janhunen kertoo omin sanoin, kuinka hän vuonna 1987 iski vasikkana pitämäänsä vankia teroitetulla hammasharjalla silmään ja joutui sen vuoksi eristykseen.

Lue myös:

    Uusimmat