Tomi Långstedt pakeni tunteitaan Thaimaan huumebileisiin – vankilahelvetti muutti kaiken

16:59img
Julkaistu 17.05.2024 20:41
Toimittajan kuva
Sari Korpela

sari.korpela@mtv.fi

Rankkaa biletystä ja irtosuhteita ensin alkoholin voimalla ja sitten huumeiden. Jatkuvaa juhlimista Tomi Långstedt rahoitti huumekaupalla. Ja sitten hän jäi kiinni. Vuonna 2012 alkanut pakomatka päättyi kiinniottoon ja vankeustuomioon. Hänen kokemuksistaan on kirjoitettu Vankina Thaimaassa -kirja, jonka on kirjoittanut toimittaja kirjailija Kati Pukki.

Tomi Långstedt jäi kiinni Thaimaan Pattayalla hotellihuoneessaan. Halussaan hänellä oli 15 000 ekstaasitablettia. Hän oli myynyt onnistuneesti aiempia eriä, mutta nyt Långstedtin tuttu oli vasikoinut hänestä poliisille. 

Kiinnijäämisen hetki muutti Långstedtin elämän, pysyvästi.

– Olin monta kertaa miettinyt, että tästä kun narahdan, niin tulee iso kakku. Se oli järkyttävä shokki ja pelko, joka siitä tuli, kertoo Långstedt Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Vaikka Långstedt oli kiinni jäädessään kamapäissään, hän tajusi siinä tilanteessa, että nyt elämä muuttuu. Poliisit veivät Långstedtin tutkintavankeuteen ja lopulta oikeus tuomitsi huumerikoksesta 25 vuoden vankeuteen. 

Thaimaan vankilassa olot ovat todella karut.

– Ensimmäisen kuukauden ajan olin aivan sekaisin, kävelin ympyrää, en muistanut käydä suihkussa, enkä syönyt juuri mitään, hän kuvailee.

Todisti vartijoiden sadistista käytöstä

Unettomat yöt, nähty väkivalta sekä ihmisoikeuksien polkeminen järkyttivät vankilaan joutunutta suomalaismiestä. Selissä oli myös ruuhkaa.

– Siellä oli joku 250 miestä samassa selissä. Siellä pidempään olleilla oli omat paikat sellin kulmissa ja reunoilla, muut olivat keskellä ja käytännössä makasimme toistemme päällä. Se oli iso muutos ja shokki mun elämässä. Kaikki mun valinnat jotka olin elämässäni tehnyt olivat johtaneet minut sinne, kertoo Lånstedt.

Långstedt joutui todistamaan vankilassa puhdasta vallan väärinkäyttöä, suoranaista sadismia, kun vartijat tappoivat vankeja muiden silmien edessä. Siitä toipuminen on vienyt aikaa, mutta samalla se on ollut matka itseensä, kuvailee Långstedt.

– Se oli itseensä tutustumista, päivittäin, kuukausittain ja vuosittain. Puhuisin itsensä tutkimisesta ja kehittymisestä, se oli ihan jatkuvaa, välillä mentiin ylös ja välillä tultiin tosi kovaa alas, se oli jatkuvaa oppimista siellä, sanoo Långstedt.

Pakeni Thaimaahan käsittelemättömiä tunteitaan

Ennen kiinnijäämistään Långstedt oli asunut Pattayalla reilun vuoden päivät. Aika kului bilettämällä, mutta se ei ollut juhlaa. Långstedt ymmärtää nyt, että pakeni Thaimaahan käsittelemättömiä tunteitaan.

– Huumeiden käyttö muodosti muurin kaikkiin käsittelemättömiin asioihini. Kaiken takana oli pieni poika, joka kaipasi rakkautta, hyväksyntää, tulla kuulluksi ja nähdyksi, sanoo Långstedt.

Kaikki mitä hänellä oli elämässään silloin perustui jollain tavalla karkumatkalla olemiseen. Onkin suoranainen ihme, että Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa istuu rauhallisesti ja järjestelmällisesti asioista puhuva mies.

– Olen kysynyt itseltäni, että miten mä vielä olen tässä. Ne määrät, stereoidit, huumeet, lääkkeet ne kaikki. Olin jatkuvassa sekavuuden tilassa, hämmästelee Långstedt itsekin selviämistään läpi huumehelvetin.

"Olin kauhea paskahousu"

Lähipiiri Suomessa ei välttämättä ymmärtänyt, miten paha tilanne Långstedtilla oli. Vanhemmilleen hän valehteli.

– Olin aivan kauhea paskahousu. Valehtelin kaikille ja itsellenikin. Ystävät varmasti tunnistivat ja tiedostivatkin asioita, mutta vanhempani taas ei. Rehellisesti sanottuna, olin täysi paskanjauhaja, kertoo Långstedt.

Katso yllä olevalta videolta, miten Långstedt on asioita jälkikäteen käsitellyt ja miten hän nyt haluaa auttaa muita.

Långstedtin kokemuksista on juuri julkaistu toimittaja Kati Pukin kirjoittama kirja Vankina Thaimaassa (WSOY).

Lue myös: Amnesty: Thaimaan valtio vakoilee nais- ja sateenkaariaktivisteja israelilaisella Pegasus-vakoiluohjelmalla

Tuoreimmat aiheesta

Thaimaa