Yleisurheilun MM-kisat päättyivät sunnuntaina Dohassa. Suomi ei saavuttanut kisoista yhtään mitalia, mutta Urheiluliiton (SUL) valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola ei näe kokonaisuutta pettymyksenä.
Suomen tavoite oli kuusi finaalipaikkaa. Loppukilpailuun Dohassa selvisivät kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä ja keihäänheittäjä Lassi Etelätalo.
– Pidän sitä kuitenkin kohtuullisen realistisena kauden tasoon nähden. Reilusti yli puolet urheilijoista suoriutuivat sillä tasolla, jolla he ovat tänä kesänä olleet. Se ei vain täällä riittänyt useimmissa lajeissa pitkälle, Niemi-Nikkola sanoo MTV Urheilulle.
Valmennusjohtaja ei pidä Dohan menestystä tai sen puutetta pettymyksenä.
– Ei tämä pettymys ole. Tämä on yksi kohta janalla, jossa on nouseva käyrä. Toivon, että se nousu vain jatkuu. Meillä oli toistakymmentä urheilijaa ensimmäisissä MM-kisoissaan. Suurin osa joukkueesta on alle 25-vuotiaita urheilijoita.
– Nyt vain peukut pystyyn, että tästä suoraan alkava uusi harjoituskausi jatkuu samassa hengessä, jotta ensi kesänä oltaisiin vielä hieman paremmalla tasolla, Niemi-Nikkola toivoo.
LUE MYÖS: MM-keihään jättisuosikin kultaunelma murskaksi dramaattisella tavalla – "Ymmärsin jo ilmalennon aikana, että olkapää oli irti nivelestä"
Vuonna 2020 urheillaan sekä Tokion olympialaiset että yleisurheilun EM-kisat Pariisissa. Niemi-Nikkola uskoo jälkimmäisen olevan suurimmalle osalle Suomen joukkueesta kauden päätähtäin.
– EM-kisojen tavoitteet määritellään keväällä, kun olemme nähneet, miten harjoituskausi on sujunut. Ehdottomasti sieltä haetaan menestystä. Täälläkin (Dohassa) mukana olleet urheilijat ovat eurooppalaisessa katsannossa jo selkeästi finaalitason urheilijoita.
Seuraavat yleisurheilun MM-kisat ovat kahden vuoden kuluttua ohjelmassa Yhdysvaltain Eugenessa.
– Jos nousu jatkuu, monessa lajissa ollaan jo kolkuttelemassa huippua. Kun katsoo näiden kisojen tulostasoa, pitää olla myös realisti. Meiltä puuttuvat tällä hetkellä Suomesta supertähdet. Minua ilahduttaa kuitenkin se, että niitä muissa Pohjoismaissa on. Se antaa uskoa.
– Tasaisen kehityksen taulukolla emme tule ihan maailman kärkeen menemään. Aikamoisia loikkia täytyy kehityksessä ottaa, ja kun niitä otetaan, se on merkki hyvästä lahjakkuudesta ja hyvästä harjoittelusta, Niemi-Nikkola sanoo.