Menikö olympialaisten yleisurheilu penkin alle? Tommi Evilä: "Se on fakta"

Pariisin olympialaiset sujuivat suomalaisilta historiallisen huonosti, kun kotiintuomisina ei ollut yhtään mitalia. Yleisurheilussa oltiin kuitenkin melko lähellä, ja pistesijoja tuli neljä kappaletta. MTV Urheilun yleisurheiluasiantuntija Tommi Evilän mukaan olympialaisten yleisurheilussa nähtiin suomalaisittain hyvä näytös.

Jos ajatellaan sitä, että melkein joka kolmas yleisurheilija meni finaaliin, niin se on fakta. Yleisurheiluhan menestyi, Tommi Evilä sanoo suomalaisurheilijoista Pariisissa.

Suomalaiset nappasivat olympialaisten yleisurheilusta neljä pistesijaa. Silja Kosonen oli moukarin viides ja Krista Tervo kuudes, Wilma Murto seipään kuudes ja Lassi Etelätalo keihään kahdeksas. Mitaliin olisi tarvittu hiukan lisää venymistä tai tuuria, mutta tällä kertaa arvolaatta jäi moukarissa 23 sentin päähän.

– Yleisurheilumitali, jo kun lähdettiin kisoihin, oli usko-toivo sektorilla. Näistä lähtökohdista kyllä, suomalainen joukkue suoriutui ihan hyvin, Evilä linjaa.

– Mutta pitää pohtia myös se, että miksi ne lähtökohdat oli, mitkä ne oli.  Onko valmistautumisessa mennyt vuoden aikana joukkueella kaikki sillä lailla, mikä on mahdollista. Ja onko kaikki tehty sellaisella armottomalla pieteetillä, mitä huippu-urheilu vaatii, Evilä pohtii.

Wilma Murto oli vielä vuosi sitten Suomen suurin mitalitoivo Pariisista, mutta loukkaantumiset sotkivat suunnitelmat pahan kerran. Myös Kososen tekeminen on ollut arvokisoissa nousujohteista vuosi toisensa jälkeen, ja jo seuraavissa arvokilpailuissa voidaan häneltä odottaa jo mitalia ihan tosissaan, jos kehitys vain jatkuu samanlaisena.

Tuskin kukaan suomalainen lähti olympialaisiin vain osallistumaan, mutta ehkä EM-kisat kesän alussa olivat kuitenkin osalle isompi tavoite. Sen sijaan osasta kansainvälisiä huippuja näki kauas, että kaikki panokset on laitettu siihen, että he olisivat Pariisissa parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Oli Sydney McLaughlin-Levronea, Sifan Hassania ja Arshad Nadeemia. Valinnat tehtiin olympialaisten huippu-iskun pohjalta ja niissä pysyttiin, Evilä luettelee.

Tulevaisuus näyttää Suomen yleisurheilun kannalta valoisalta. Meillä on nuoria kehittyviä urheilijoita jo nyt hyvällä kansainvälisellä tasolla ja terveenä ollessaan ihan terävimmällekin huipulle löytyy tekijää.

Nyt on kuitenkin peiliin katsomisen paikka, niin urheilijoilla kuin liitoilla.

– Kun puhutaan jälkianalyysistä, niin se koskee koko urheilevaa yhteisöä ja myös niitä instansseja siinä ulkopuolella, jotka mahdollistavat ja rahoittavat sitä. Iso keskustelu on tulossa.

– Oikea jälkianalyysi, sen mukaan toimet ja sitä kautta Los Angelesin proggiksen mahdollinen menestys alkaa näyttää todennäköisemmältä.

Lue myös:

    Uusimmat