Kaksi kolmasosaa uusista ylioppilaista jäi ilman korkeakoulupaikkaa – vain viidesosa kertoo harkitsevansa jatko-ohjauspalvelua

2:19img
Koronavirustilanne aiheutti ongelmia korkeakoulujen valintakoeprosessiin keväällä.
Julkaistu 14.07.2020 08:34(Päivitetty 14.07.2020 08:53)

MTV UUTISET – STT

Viidesosa nuorista haluaisi jatko-ohjauspalvelua, jos he jäävät ilman opiskelupaikkaa, kertoo Talous ja nuoret (TAT) Nuorten tulevaisuusraportti 2020. TAT:n mukaan noin kaksi kolmasosaa tuoreista ylioppilaista jää ilman korkeakoulupaikkaa.

Ilman opiskelupaikkaa jääneet nuoret ovat oikeutettuja jatko-ohjaukseen. Jatko-ohjauksella halutaan varmistaa, että kukaan ei putoa tyhjän päälle.

Jatko-ohjauksessa nuori voi saada tukea vanhasta lukiostaan vuoden ajan valmistumisesta. Tuki on nuorille vapaaehtoista.

TAT:n mukaan viime vuonna voimaan tullut lukiolaki edellyttää kuntia järjestämään ilman opiskelupaikkaa jääneille tuoreille ylioppilaille jatko-ohjausta.

– Lukiolaki takaa ilman opiskelupaikkaa jääneille nuorille mahdollisuuden jatko-ohjaukseen. Varsinkin nyt koronakevään jälkeen moni motivoitunut opiskelija saattaa pääsykoemuutosten vuoksi jäädä ilman opiskelupaikkaa. Siksikin jokaisen kunnan olisi hyvä viestiä selkeästi omista jatko-ohjauksen suunnitelmista. Nuori ei saa jäädä yksin, sanoo TAT:n toimitusjohtaja Jenni Järvelä tiedotteessa.

Lue myös: Oikeustieteellisen alan valintakokeen virheen korjaustavasta päätös – opiskelupaikat ottavat vastaan ilmoitettua enemmän uusia oikeustieteen opiskelijoita

Neljännes haluaa pitää välivuoden

Osa tuoreista ylioppilaista haluaa pitää välivuoden ennen korkeakouluopintoja, käy ilmi TAT:n raportista.

Välivuoden aikana monet nuoret kartuttavat työkokemusta, pohtivat tulevaisuuden valintoja ja matkustelevat.

TAT:n mukaan hieman yli neljännes nuorista suunnittelee pitävänsä välivuoden ennen jatko-opintoja. Välivuoden suosio on hieman laskenut aiemmasta.

Tytöistä noin kolmannes suunnittelee pitävänsä välivuoden, pojista huomattavasti harvempi.

– Välivuodesta puhutaan usein negatiiviseen sävyyn ja tämä voi olla nuorille lannistavaa. On kaikkien etu, että nuori saa opiskelupaikan nopeasti, mutta välivuosi voi silti olla osan kohdalla tarpeellinen oman alavalinnan löytymisen kannalta, Järvelä sanoo tiedotteessa.

Opetushallituksen mukaan korkeakoulupaikkaa haki tänä vuonna noin 167 000 nuorta. Korkeakoulujen aloituspaikkoja on tarjolla noin 46 600.

Viimeiset korkeakoulujen hakutulokset ilmoitetaan huomenna. 

Tuoreimmat aiheesta

Korkeakoulu