Opinto-ohjaajat valvovat nuorten siirtymistä jatkokoulutukseen, työmäärä lisääntynyt merkittävästi – "Jokaisen on lisättävä henkilökohtaista ohjausta”

8:11img
Katso video: Opinto-ohjaajat kertovat, miten he seuraavat nuorten siirtymistä jatkokoulutukseen.
Julkaistu 27.08.2021 08:39

Elisa Husu

elisa.husu@mtv.fi

Elokuun alussa tuli voimaan lakimuutos, jossa oppivelvollisuusikä nostettiin 18 ikävuoteen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että keväällä peruskoulun päättäneillä alle 18-vuotiailla on ensimmäistä kertaa velvollisuus hakea jatkokoulutuspaikkaa.

Peruskoulun opinto-ohjaajille uudistus on merkinnyt paljon lisää työtä.

MTV Uutisten kyselyyn vastanneista kolmestasadasta opinto-ohjaajasta yli 80 prosenttia koki, että uudistuksen myötä työn määrä on lisääntynyt merkittävästi.

Oppilaanohjaaja Emmi Hannuksela kertoo, että suurin määrä työtä tulee tehostetusta oppilaanohjauksesta.

– Tehostettu oppilaanohjaus lähti käyntiin elokuun alussa. Se tarkoittaa, että meidän pitää tavata useammin kasi- ja ysiluokkalaisia, Hannuksela sanoo.

– Osa on saattanut tätä tehdäkin jo, jos on ollut resursseja siihen, mutta nyt jokaisen on lisättävä henkilökohtaista ohjausta.

Lue myös: Oppivelvollisuuden laajentaminen sai nihkeän vastaanoton MTV:n kyselyssä – STAO ry:n puheenjohtaja ei pane hanttiin: "On hyvä, että nuorella on paikka, mihin mennä"

Tänään on oppivelvollisuuden tarkastuspäivä. Opinto-ohjaajien velvollisuus on siis tarkistaa, että oppilaat ovat saaneet jatkokoulutuspaikan.

Seurantajärjestelmä Valpaksen kautta opinto-ohjaajat näkevät, että nuoret aloittavat koulussa. Oppilaanohjaaja Antti Nymanin mukaan nuoret ovat olleet tyytyväisiä siihen, että heihin otetaan yhteyttä.

– Olen jo eilen Valpaksesta katsonut, että kaikki minun oppilaani ovat lähteneet kouluun. Parissa tapauksessa oli epävarmuutta ja soitin perään oppilaille. Toisen puhelinnumero oli vaihtunut ja toisen puhelimeen vastasi vanhempi, joka kertoi, että nuori oli opiskelemassa. Hän oli kuitenkin tyytyväinen, että soitin, Nyman sanoo.

Jos oppilaalla ei ole jatkokoulutuspaikkaa, niin opinto-ohjaajat ilmoittavat järjestelmän kautta asiasta kunnalle. Vastuu oppilaasta ja hänen opiskelupaikastaan siirtyy asuinkunnalle.

Peruskoulun päättäneitä nuoria ilman jatko-opiskelupaikkaa on tänä vuonna noin 1200.

Lue lisää: Toistatuhatta nuorta etsii vielä paikkaa peruskoulun jälkeen

Tuoreimmat aiheesta

Koulu