Voimakasta arvostelua saanut korkeakoulujen opiskelijavalintauudistus herättää huolta lukiolaisten, vanhempien ja opinto-ohjaajien keskuudessa. Korkeakoulujen opiskelijavalinnat muuttuvat merkittävästi ensi vuonna.
Ensi vuodesta alkaen suurin osa uusista korkeakouluopiskelijoista valitaan todistuksen perusteella.
– Tällä hetkellä ei tiedetä, missä kaikissa asioissa uudistus tulee näkymään. Kukaan ei vielä oikein tiedä, miten pisterajat tulevat asettumaan, kertoo opinto-ohjaaja Nina Östdahl Turun klassillisesta lukiosta.
– Ei myöskään tiedetä, millä arvosanoilla tullaan valituksi suoraan korkeakouluun. Puuttuu kokonaan vertailukohta. Se aiheuttaa opiskelijoiden keskuudessa hämmennystä.
Myös opiskelijajärjestöt ovat ilmaisseet huolensa tulevasta uudistuksesta. Järjestöt pelkäävät muun muassa sitä, että todistusvalinta loukkaa koulutuksellista tasa-arvoa.
– Virheille ei tässä systeemissä jää varaa. Nuoret joutuvat tekemään hyvin aikaisessa vaiheessa isoja päätöksiä. Jo peruskouluvaiheessa pitää tehdä päätös siitä, haluaako tulevaisuudessa opiskella korkeakoulussa, sanoo Turun yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Sini Saarinen.
Hänen mukaansa vanhempien tausta vaikuttaa hyvin paljon siihen, minkälaiselle koulutuspolulle nuori päättää lähteä.
– Esimerkiksi korkeakoulutettujen vanhempien lapset lähtevät hyvin todennäköisesti myös opiskelemaan korkeakouluun. Kun valintoja täytyy tehdä aina vaan aikaisemmin, niin taustan merkitys päätöksenteossa vahvistuu, jatkaa puheenjohtaja Saarinen.
Moni valitsee pitkän matematiikan
Korkeakoulujen opiskelijavalintauudistus näkyy jo nyt monen lukiolaisen ainevalinnoissa. Turussa peräti 80 prosenttia lukion aloittaneista valitsi vaativan pitkän matematiikan lyhyen sijaan.
Tulevan uudistuksen myötä pitkä matematiikka painottuu selvästi ensi vuodesta alkaen opiskelijavalintojen hakukertoimissa miltei alasta riippumatta.
– Opiskelijavalintauudistus vaikutti siihen, että valitsin pitkän matematiikan. Jo yläasteelta lähtien pitkää matematiikkaa on nostettu muiden aineiden yläpuolelle, kertoo toista vuotta Turun klassillista lukiota käyvä Amanda Puerto-Lichtenberg.
Myös moni Puerto-Lichtenbergin opiskelutoveri päätyi valitsemaan pitkän matematiikan.
– Ainakin meidän koulussa todella monella on sama tilanne. Moni on valinnut pitkän matematiikan juuri siksi, että se auttaa huomattavasti sisäänpääsyssä korkeakouluun, jatkaa Puerto-Lichtenberg.
Tuleva opiskelijauudistus huolettaa suuresti nuorta lukiolaista.
– Joka päivä mietin, että olenko tehnyt nyt ainevalintani oikein, miettii Puerto-Lichtenberg.
Uudistus palkitsee menestyvän nuoren
Turun yliopiston opiskelijavalinta ja hakijapalvelut -osaston päällikön Mari Kähkösen mukaan opiskelijavalintauudistukseen liittyy vielä paljon vääriä olettamuksia.
– Ymmärrän huolen toisaalta. Tällä uudistuksella halutaan kuitenkin palkita nyt niitä nuoria, jotka ovat tehneet työnsä hyvin. Aloituspaikat säilyvät entisellään. Vain valintatapa on hieman erilainen, avaa Kähkönen.
Tulevalla opiskelijavalintauudistuksella Opetus- ja kulttuuriministeriö tavoittelee ennen kaikkea opiskelijan nopeampaa siirtymää lukiosta korkeakouluun.
Jatkossa esimerkiksi yliopistojen todistusvalintapaikat täytetään pääsääntöisesti ylioppilastutkinnon arvosanojen perusteella.
– Toivottavasti turha kohina tästä uudistuksesta vähenisi tulevaisuudessa. Toivon, että ajateltaisiin tämän olevan etu niille nuorille, jotka lähtevät hyvillä papereilla lukiosta, päättää Kähkönen.