Kaksi koronarokotetta antaa liki 100-prosenttisen suojan vakavaa tautimuotoa vastaan, kertoo Yhdysvaltain tautikeskus

Tuoreet tiedot osoittavat, että täyden rokotesuojan saaneella ihmisellä on liki 100-prosenttinen suoja koronaviruksen vakavampaa tautimuotoa vastaan, kertoo CNN ja useat kansainväliset mediat.

Uutistoimiston tiedot perustuvat Yhdysvaltain tautikeskuksen (CDC) tietoihin. 

Niiden mukaan henkilöt, jotka ovat saaneet täyden rokotesuojan, joutuvat erittäin epätodennäköisesti sairaalahoitoon tai kuolevat viruksen aiheuttamaan tautiin. 

CDC:n mukaan kaksi rokoteannosta antavat 99,99-prosenttisen suojan koronaviruksen vakavampaa tautimuotoa vastaan.

Tutkittavana 164 miljoonaa rokotettua

CDC:n mukaan elokuun alkuun mennessä yli 164 miljoonaa yhdysvaltalaista oli täysin rokotettuja koronavirusta vastaan.

Heistä harvempi kuin 0,001 prosenttia kuoli koronaviruksen aiheuttamaan tautiin ja harvempi kuin 0,005 prosenttia joutui sairaalahoitoon koronaviruksen vuoksi.

Tilastojen mukaan suurin osa koronavirukseen sairastuneista olivat iäkkäitä ihmisiä: Noin 74 prosenttia täysin rokotetuista yhdysvaltalaisista ja koronavirukseen sairastuneista oli 65-vuotiaita tai sitä vanhempia.  

Tutkimusta tehty toukokuusta lähtien

Yhdysvaltain tautikeskus on toukokuusta lähtien tutkinut tapauksia, joissa täysin rokotettu henkilö on joutunut sairaalahoitoon koronavirukseen sairastuttuaan. 

CDC:n mukaan nämä viime kuukausina hankitut tiedot perustuvat "passiiviseen ja vapaaehtoiseen raportointiin". 


Rokotteen antamasta suojasta näyttöjä myös Suomessa

Koronarokotteen teho vakavaa tautimuotoa vastaan on todettu myös meillä Suomessa.

Tänään Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä tiedotettiin, että vuoden 2021 aikana Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on ollut kaikkiaan 45 tehohoitopotilasta. 

Heistä 95 prosenttia oli täysin rokottamattomia. Loput viisi prosenttia oli ehtinyt saada yhden rokoteannoksen ennen tehohoitoon joutumistaan. 

Täyden rokotetehon saaneita henkilöitä ei ole ollut tehohoidossa lainkaan. 

– Tämä osoittaa, että rokotteella todella on suuri vaikutus siihen, ettei sairastuta vakavaan tautiin, Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala toteaa tiedotteessa. 

Lue myös:

    Uusimmat