Kaksi nuorta loukkaantui vakavasti mopomiitissä Imatralla – poliisi toivoo nuorilta harkintaa: "varmasti hankalaa"

Imatralla järjestettiin lauantaina mopomiitti, jossa kaksi nuorta loukkaantui vakavasti yhteentörmäyksessä.

Poliisin tiedotteessa kerrotaan poliisilla olleen tieto siitä, että jossain päin Imatraa ollaan järjestämässä mopomiitti lauantai-iltana. 

Poliisi oli suunnannut resurssinsa mahdollisille kokoontumispaikoille, mutta kyseisellä kolaripaikalla ei ollut partiota. 

– Mopomiitit on sijainniltaan hivenen epämääräisiä, koska nuoret kokoontuvat jossain, hajaantuvat ehkä hetkeksi pienempiin ryhmiin ja kokoontuvat taas jossain uudessa paikassa, Kaakkois-Suomen päivystävä tutkinnanjohtaja Lari Rönkä kertoo. 

Arvion mukaan miittiin osallistui satoja kaksipyöräisiä ja kymmeniä autoja. Kokoontumisessa ajettiin mopomiiteille tyypilliseen tapaan liikennesääntöjen vastaisesti. 

Mopomiititssä Vuoksentiellä huomattavaa ylinopeutta ajanut, tieliikenteeseen soveltumaton ja rekisteröimätön moottoripyörä törmäsi vielä tuntemattomasta syystä vastaan tulleeseen, myös rekisteröimättömään moottoripyörään. 

Kummallakaan kuljettajalla ei ollut moottoripyörään vaadittavaa ajokorttia, ja he olivat 17 ja 18 vuotiaita. 

Molemmat kuljettajat loukkaantuivat vakavasti. 

Poliisi tutkii mopomiitissä sattunutta kolaria törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena, törkeänä vammantuottamuksena ja kulkuneuvon kuljettamisena oikeudetta.

Kolarin nähneet voivat ilmoittaa havainnoistaan sähköpostiin rikostorjunta.etela-karjala.poliisi.fi.

Nuorilta toivotaan harkintakykyä

Tiedotteessa kerrotaan, että poliisi pyrkii suuntamaan valvontaa tiedossa oleviin mopomiitteihin. 

Virkavallan läsnäolo rauhoittaa tilaisuutta ja ennalta estää suurimpia ylilyöntejä. 

Ongelmana kuitenkin on, että nuoret järjestävät mopomiittejä joskus nopeallakin aikataululla, eikä tietoa niistä saada valvontaa varten riittävän ajoissa. 

Mopomiiteillä ei ole myöskään virallista järjestäjää joka olisi turvallisuudesta vastuussa.

Nuorten huoltajia pyydetään selvittämään minkälaisella kalustolla ja ajo-oikeudella nuoret lähtevät iltaisin liikenteeseen.

– Yleensä huoltajat nuorille kaluston hankkii. He tietävät yleensä myös jonkin verran lastensa ajokorteista, Rönkä toteaa. 

Nuorilta hän toivoo mopomiiteissä mahdollisimman paljon harkintaa.

– Se on varmasti hankalaa, koska on näyttämisenhalu ja taitoja näytetään tietenkin aivan äärirajoilla.

Poliisi muistuttaa, että etukäteen tiedossa olevista mopomiiteistä voi laittaa tiedon Kaakkois-Suomen poliisille sähköpostilla vihjeet.kaakkois-suomi@poliisi.fi tai akuutissa tilanteessa liikenneturvallisuutta vaarantavasta ryhmäajosta voi soittaa hätäkeskukseen.

Juttua päivitetty 18.8.2024 kello 11.20. Lisätty päivystävän tutkinnanjohtajan kommentit. 

Lue myös:

    Uusimmat