Israel sanoo kiihdyttävänsä iskujaan Gazaan – MTV seurasi sotaa Israelissa

6:10imgVideo: Rauhankokous alkoi Kairossa, avustusrekat pääsivät Gazaan – Lähi-idän kriisin tilanne nyt.
Julkaistu 21.10.2023 05:35(Päivitetty 21.10.2023 21:30)

MTV UUTISET

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa. Sunnuntaina seurannan löydät täältä.

  • Israelissa kuolonuhreja jo yli 1 400, Gazassa noin 3 000
  • Israel on valmistautunut aloittamaan maahyökkäyksen keskittämällä Gazan rajan lähelle joukkoja, panssarivaunuja ja raskasta aseistusta
  • Israel: Hamasilla yli 200 panttivankia Gazassa
  • Israel kehottaa Pohjois-Gazassa asuvia siirtymään alueen eteläosiin
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Israel, Gaza, kartta 13.10.2023

 

Israel, Gaza, kartta, Rafah, 13.10.2023

Sunnuntain 22.10.2023 seurannan löydät täältä

LAUANTAI 21.10.2023

21.30: Israel sanoo kiihdyttävänsä iskujaan Gazaan

Israel kiihdyttää iskujaan Gazaan lisätäkseen painetta äärijärjestö Hamasia vastaan, sanoo Israelin puolustusvoimien tiedottaja. Hän perustelee päätöstä sillä, että Israelin täytyy edetä sodan seuraavaan vaiheeseen parhaissa mahdollisissa olosuhteissa.

Israelin odotetaan käynnistävän maahyökkäyksen Gazaan piakkoin.

Israel on pommittanut Gazaa jo kahden viikon ajan, ja tiheästi asuttu alue on jo valmiiksi humanitaarisen katastrofin partaalla.

19.51: Satatuhatta marssi palestiinalaisten puolesta Lontoossa: Tuhat poliisia valvoi

Noin satatuhatta ihmistä on osallistunut palestiinalaisia tukevaan ja Gazan pommituksia vastustavaan mielenosoitukseen Lontoossa, kertoo muun muassa Guardian. Marssi sujui pääosin järjestyshäiriöittä. Sitä valvoi tuhat poliisia, minkä lisäksi esimerkiksi synagogat olivat erityisvartioinnissa.

Osa mielenosoittajista huusi kiistanalaista "From the river to the sea, Palestine will be free" -iskulausetta, jonka esimerkiksi Britannian sisäministeri Suella Braverman on sanonut olevan juutalaisvastainen ja vaativan Israelin valtion tuhoamista. Mielenosoittajien mukaan se on kuitenkin perinteikäs iskulause, jolla vaaditaan palestiinalaisille omaa valtiota.

Suur-Lontoon poliisi on tulkinnut asiaa siten, että iskulauseen käyttäminen mielenosoituksessa ei ole laitonta, mutta jos sen huutaa esimerkiksi juutalaiselle tai synagogan edessä, saattaa syyllistyä rikokseen.

18.07:  YK:n pääsihteeri: Hamasin hyökkäykset eivät oikeuta palestiinalaisten kollektiivista rankaisemista

Kairon kokouksessa on keskitytty Israelin ja Hamasin välisen sodan lopettamiseksi ja sen tuhojen minimioiseksi. Kokouksessa on tunnusteltu keinoja kolmeen akuttiin asiaan: tulitaukoon, Gazan humanitaarisen katastrofin estämiseen ja Hamasin panttivankien palauttamiseen. 

YK:n pääsihteeri António Guterres totesi, että tapahtumien laajempi asiayhteys on pidettävä mielessä:

– Emme voi jättää huomiotta laajempaa kontekstia näille traagisille tapahtumille – pitkäkestoista konfliktia ja 56 vuoden miehitystä, 
jonka loppua ei näy. 

Gueterres kommentoi, että mikään ei oikeuta Hamasin tuomittavaa hyökkäystä, joka terrorisoi Israelin siviilejä. 

– Ja nuo kammottavat hyökkäykset eivät koskaan oikeuta palestiinalaisten kollektiivista rankaisemista.

Myös naapurivaltiot, kuten Egypti ja Jordania korostavat, että palestiinalaisten rankaisu Hamasin terrorin vuoksi tulee estää, mukaan lukien siviilien pakkosiirrot.

15.39: Israel ei sallinnut polttoaineen viemistä Gazaan

Ensimmäiset humanitaarista apua kuljettavat rekat ylittivät Rafahin rajanylityspaikan aamupäivällä Egyptistä Gazaan, kertovat muun muassa uutistoimisto AFP, uutiskanava CNN ja yleisradioyhtiö BBC.

CNN:n mukaan raja suljettiin sen jälkeen, kun 20 rekkaa oli ylittänyt sen. Myös brittilehti Guardian kertoo avustusviranomaisilta saamiinsa tietoihin nojaten, että rajan yli päästettiin 20 rekkaa, jotka kuljettivat sodan runtelemalle Gazan kaistalle humanitaarista apua Yhdysvaltojen, Israelin ja Egyptin tekemän järjestelyn mukaisesti. BBC:n mukaan Israel salli rekkojen toimittavan Gazaan ruokaa, vettä ja lääkkeitä, mutta ei polttoaineita.

Guardianin mukaan seuraava humanitaarisen avun kuljetus rajan yli Gazaan on suunniteltu vasta maanantaille. Lehden mukaan YK yrittää myös neuvotella humanitaarisen avun toimituksiin mukaan polttoainetta, sillä se on välttämätöntä sairaaloiden generaattoreille sekä Gazan vesijärjestelmälle.

15.33: Hamas sanoo työskentelevänsä välittäjien kanssa panttivankeina olevien siviilien vapauttamiseksi

Gazassa hallitseva äärijärjestö Hamas sanoo työskentelevänsä qatarilaisten ja egyptiläisten välittäjien kanssa panttivangiksi otettujen siviilien vapauttamiseksi. Hamas ei ole kertonut vaatimuksista mahdollisiin panttivankien vapauttamisiin liittyen.

Perjantaina Hamas ilmoitti kahden yhdysvaltalaisen naisen, äidin ja tyttären, vapauttamisesta. Myös tässä tapauksessa vapauttaminen oli Hamasin mukaan Qatarin ja Egyptin ponnistelujen seurausta.

Israelin asevoimien mukaan Hamas otti noin 200 panttivankia, joista enemmistö on Israelin asevoimien mukaan yhä elossa. Israelin mukaan panttivangeista yli 20 on lapsia ja noin 10–20 yli 60-vuotiaita. Hamasin hyökkäyksen jäljiltä kateissa on yhä 100–200 ihmistä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken peräänkuuluttaa, että panttivankeja vapautettaisiin lisää välittömästi ja ilman ehtoja.

15.27: Palestiinalaisministeriö: Saapunut avustus prosentteja normaalista avusta

Palestiinan terveysministeriön mukaan Gazan kaistaleelle saapuneet 20 rekkaa vastaavat vain noin kolmea prosenttia siitä määrästä liikennettä, joka alueelle saapui terveyden ja humanitääristen tarpeiden täyttämiseksi ennen sotaa.

13.10: Palestiinan Abbas: "Me pysymme maassamme"

– Me emme lähde, me pysymme maassamme, Palestiinan presidentti Mahmoud Abbas totesi avauspuheenvuorossaan Kairon rauhankokouksessa.

13.07: Kairon kokous alkoi

Kairon kokous Israelin ja Hamasin välisen sodan lopettamiseksi ja sen tuhojen minimioiseksi alkoi.

Egyptin presidentti Abdel Fattah a-Sisi sanoi puheenvuorossaan, että hän on kutsunut eri maiden johtajat paikalle sopiaan toimenpiteistä Gazan kaistan humanitäärisen katastrofin lopettamiseksi ja elvyttämään polun rauhaan Israelin ja Palestiinan välillä.

Toimenpiteillä tarkoitetaan tässä yhteydessä avun toimittamista Gazaan, tulitauon hyväksymistä sekä neuvotteluja kahden valtion mallin toteuttamiseksi.

12.55: Israelin asevoimat vahvistaa panttivankien määrän

Israelin asevoimat kertoo, että Hamasin pitämien pankkivankien määräksi on vahvistunut 210 henkeä.

Se kertoo myös israelilaissotilaita kuolleen 7. lokakuuta lähtien yhteensä 307 henkeä.

11.20: Raja suljettiin 20 rekan ylitettyä rajan

Ensimmäiset humanitaarista apua kuljettavat rekat ovat ylittäneet Rafahin rajanylityspaikan Egyptistä Gazaan, kertovat muun muassa uutistoimisto AFP, uutiskanava CNN ja yleisradioyhtiö BBC.

CNN:n mukaan raja suljettiin sen jälkeen, kun 20 rekkaa oli ylittänyt sen. Myös brittilehti Guardian kertoo avustusviranomaisilta saamiinsa tietoihin nojaten, että rajan yli päästettiin 20 rekkaa, jotka kuljettivat sodan runtelemalle Gazan kaistalle humanitaarista apua Yhdysvaltojen, Israelin ja Egyptin tekemän järjestelyn mukaisesti.

Rafahin rajanylityspaikka on Gazaan ainoa reitti, jota Israel ei kontrolloi.

0:22img

Lue myös: Ensimmäiset humanitaarista apua kuljettavat rekat ovat päässeet Egyptistä Gazaan – "Saattue ei saa olla viimeinen"

10.44: Israel kehottaa kansalaisiaan poistumaan oitis Egyptistä ja Jordaniasta

Israel on kehottanut kansalaisiaan poistumaan välittömästi Egyptistä ja Jordaniasta. Syynä on Israelin kansallisen turvallisuusneuvoston mukaan alueellisten jännitteiden kärjistyminen Gazan tilanteen vuoksi.

Aiemmin tällä viikolla Israel kutsui diplomaattinsa pois Turkista varotoimenpiteenä. Myös kansalaisia on pyydetty poistumaan Turkista.

Eri puolilla Lähi-itää on viime päivinä järjestetty useita päiviä kestäneitä mielenosoituksia Israelin Gazan kaistan pommituksia vastaan.

10.43: Ensimmäiset avustusrekat pääsevät Gazaan

Ensimmäiset humanitaarista apua kuljettavat rekat ovat ylittäneet Rafahin rajanylityspaikan Egyptistä Gazaan, kertoo muun muassa CNN paikan päällä olevan toimittajansa havaintojen perusteella.

Egyptin valtiontelevision julkaisemassa kuvassa näkyy, kuinka avustustarvikkeita kuljettavat autot siirtyvät Rafahin rajanylityspaikalle Gazan rajalla.

Palestiinan rajavalvonnan edustajan mukaan rajanylityspaikka on avattu ja YK:n avustusrekat ovat päässeet Gazan puolelle.

10.20: Hamas: Avustusrekoissa lääkkeitä ja sairaanhoitotarvikkeita

20 avustusrekkaa, joiden on määrä saapua Gazaan tänään, sisältävät lääkkeitä, sairaanhoitotarvikkeita ja rajallisen määrän ruokaa, Hamas tiedottaa.

10.10: Suurlähetystö: Gaza–Egypti-raja voi aueta tänään

Yhdysvaltain Israelin-suurlähetystö kertoo saaneensa tiedon, jonka mukaan Gazan ja Egyptin raja saattaa avautua sunnuntaina. Tämä voisi sen mukaan tarkoittaa, että se mahdollistaisi ulkomaalaisia poistumaan piiritetystä Gazasta.

– Emme tiedä, miten pitkään se pysyy auki ulkomaalaisille Gazasta poistumiseksi, suurlähetystö kirjoittaa. 

9.00: Israel kehottaa evakuoimaan merkittävän sairaalan Gazassa, kertovat avustusjärjestöt

Israel on kehottanut evakuoimaan merkittävän sairaalan, kertoo Palestiinalaisten Punainen Puolikuu viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter).

Järjestön mukaan Israel on vaatinut sairaalan evakuointia ja järjestö kertoo saaneensa Israelin asevoimilta varoituksen sairaalan mahdollisesta pommittamisesta.

Järjestön mukaan evakuointivaade koskee yli 400:aa potilasta sekä noin 12 000:ta kotinsa jättänyttä ihmistä, jotka ovat hakeneet suojaa hoitolaitoksesta.

Uutistoimisto AFP:n tiedustellessa asiasta Israelin asevoimat vastasi kehottavansa edelleen siviilejä Gazan pohjoisosissa evakuoitumaan alueelta.

8.38: Asiantuntija: Näin Israelin sota voi levitä alueella

Israelin ja Hamasin välinen sota on herättänyt huolta, koska konfliktin on pelätty olevan ruutitynnyri, joka räjähtäessään vetää alueen laajemmin mukaansa.

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä kertoo, että esimerkiksi Yhdysvaltojen yksi keskeisistä tavoitteista on estää sodan leviäminen ja laajeneminen. Jos tässä ei onnistuta, Israelilla voi olla edessään monen rintaman sota.

1:26imgVideolla Risto E. J. Penttilä kertoo tarkemmin, millaisia riskejä sodan kärjistymiselle ja tilanteen eskaloitumiselle hän näkee. Israelin edessä voi pahimmillaan olla monen rintaman sota.

Lue lisää: Räjähdystä odottava ruutitynnyri? Näin Israelin ja Hamasin sota pahimmillaan voi laajentua

8.22: Biden: Hamas halusi vesittää normalisointipyrkimykset Israelin ja Saudi-Arabian välillä

Hamas teki yllätyshyökkäyksensä vesittääkseen Israelin ja Saudi-Arabian välien lämpenemisen, sanoo Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

– Saudit halusivat tunnustaa Israelin -- yhdistää Lähi-idän, hän sanoi.

Yhdysvaltain välittämät neuvottelut Israelin ja Saudi-Arabian suhteiden normalisointiin tähtäävän sopimuksen osalta suistuivat raiteilta Israelin ja Hamasin välisen konfliktin myötä.

Lue lisää: Biden: Hamas halusi vesittää normalisointipyrkimykset Israelin ja Saudi-Arabian välillä

8.07: Panttivankeina olleet keskustelivat Bidenin kanssa

Hamasin panttivankeina olleet yhdysvaltalaiset äiti ja tytär ovat keskustelleet presidentti Joe Bidenin kanssa. Yhdysvaltain Jerusalemin suurlähetystö on jakanut sosiaalisessa mediassa kuvan, jossa äiti ja tytär pitelevät puhelinta.

2110-hamas-panttivangitNatalie Raanan ja hänen äitinsä Judith Raanan siepattiin lähes kaksi viikkoa sitten. Heidät vapautettiin ja luovutettiin Gazan rajalla perjantaina.Yhdysvaltain Jerusalemin suurlähetystö

7.45: Myös Irakin pääministeri Kairon rauhankokoukseen

Irakin pääministeri Mohammed Shia al-Sudani osallistuu Kairon rauhankokoukseen, jossa ratkotaan Israelin ja Hamasin välitä sotaa.

5.20: Israelin pääministeri: "Taistelemme voittoon asti" 

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu vannoi Israelin "taistelevansa voittoon asti" Gazassa ja ilmoitti, ettei armeija aio luovuttaa, kertoo Reuters. Äärijärjestö Hamas vapautti perjantaina kaksi kaappaamaansa yhdysvaltalaista panttivankia, mutta Israel ei tyydy siihen.

– Emme luovu yrityksistä palauttaa kaikki siepatut ja kadonneet ihmiset. Samalla jatkamme taistelua voittoon asti, Netanjahu sanoi myöhään perjantai-iltana julkaistussa lausunnossaan.

Yhdysvaltalaiset Judith ja Natalie Raanan olivat ensimmäiset konfliktin molempien osapuolten vahvistamat panttivangit, jotka vapautettiin.

0:30imgHamas julkaisi videon vapautetuista panttivangeista.

Perjantai 20.10.2023

23.34: YK:n Guterres luonnehti avustusrekkoja Gazan siviilien elämänlangaksi

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vieraili perjantaina Egyptin ja Gazan välisellä Rafahin rajanylityspaikalla valvomassa avustuskuljetusten valmistelua. Paikalla pääsyä Gazan puolelle odotti noin 175 kuorma-autoa täynnä elintärkeitä lääkkeitä, ruokaa ja vettä.

–  Nämä kuorma-autot eivät ole vain kuorma-autoja, ne ovat elämänlanka. Ne ovat ero elämän ja kuoleman välillä niin monille ihmisille Gazassa, Guterres sanoi.

Avustuksia on tuotu Rafahiin jo päivien ajan, mutta toistaiseksi mitään ei ole päästy viemään perille Gazaan. 

Guterres kertoi toimittajille, että YK keskustelee aktiivisesti kaikkien osapuolten kanssa saadakseen kuljetukset liikkeelle pikaisesti.

23.25: Hamas sanoo työskentelevänsä välittäjien kanssa panttivankien vapauttamiseksi

Äärijärjestö Hamas sanoo työskentelevänsä qatarilaisten ja egyptiläisten välittäjien kanssa panttivangiksi otettujen siviilien vapauttamiseksi.

22.58: Vahvistukset: Äiti ja tytär vapautettiin panttivankeudesta

Uutiskanava CNN:n mukaan äärijärjestö Hamasin panttivankina olleet yhdysvaltalaiset äiti ja tytär on luovutettu Punaisen Ristin edustajille.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun toimisto vahvisti myöhemmin perjantaina kahden panttivangin vapauttamisen ja kertoi heidän olevan Israelissa.

Hamas kertoi aiemmin vapauttaneensa kaksi panttivankia "humanitaarista syistä". 

20.46: Hamas väittää vapauttaneensa kaksi yhdysvaltalaista panttivankia "humanitaarisista syistä"

Hamasin sotilassiiven tiedottajan väitteen mukaan ryhmä on vapauttanut kaksi yhdysvaltalaista vankia, äidin ja tyttären "humanitaarisista syistä". Asiasta uutisoi Al Jazeera.

Hamasin viestikanava Telegramissa julkaisemassa lausunnossa ei sanottu, milloin panttivangit on vapautettu.

18.24: Britannian pääministeri saapui Egyptiin huomista rauhankokousta varten

Britannian pääministeri Rishi Sunak on saapunut Egyptiin osana pyrkimyksiä estää väkivallan leviäminen, ja hän sanoi, että maailman johtajien on tehtävä yhteistyötä alueellisen eskaloitumisen välttämiseksi.

– Olen Egyptissä osana laajempia toimia väkivallan leviämisen estämiseksi Hamasin Israelissa tekemien terrori-iskujen jälkeen. Kaikkien johtajien on työskenneltävä yhdessä alueellisen eskalaation välttämiseksi ja sen varmistamiseksi, että humanitaarinen apu pääsee Gazan siviileille. Yhdistynyt kuningaskunta on valmis auttamaan, Rishi Sunak kirjoitti X:ssä. 

Britannian ulkoministerin James Cleverlyn odotetaan osallistuvan lauantaina Kairossa järjestettävään rauhankokoukseen, jossa useat valtionpäämiehet ja virkamiehet keskustelevat konfliktista ja Gazan tilanteesta.

18.15: Egypti valmistelee huomista tärkeää kokousta, jossa useiden maiden johtajat koolla Gazan tilanteesta 

Egypti sanoo valmistelevansa kokousta, jossa YK:n pääsihteeri ja useiden maiden johtajat keskustelevat huomenna Gazan tilanteesta, kertoo uutiskanava CNN egyptiläisiin tiedotusvälineisiin viitaten.

Kokouksen pyrkimyksenä on Gazan siviilien suojeleminen ja konfliktin laajenemisen estäminen. Paikalle ovat tulossa ainakin Qatarin, Turkin, Kreikan, Jordanian, Arabiemiraattien, Bahrainin, Kuwaitin, Saudi-Arabian, Irakin ja Kyproksen johtajat.

Lisäksi kokoukseen osallistuvat palestiinalaisten johtaja sekä YK:n ja Arabiliiton pääsihteerit.

17.11: YK: "Kansainvälisen avun kuorma-autojen pitäisi lähteä liikkeelle Gazaan "lähipäivinä"

Yhdistyneiden kansakuntien mukaan kansainvälisen avun kuorma-autojen pitäisi lähteä liikkeelle Gazaan "lähipäivinä", sillä palestiinalaiset kaipaavat epätoivoisesti hengenpelastavia tarvikkeita Israelin armottomien pommitusten jälkeen. Asiasta uutisoi Al Jazeera

Egypti on poistanut betoniset tiesulut ja pyrkii kiireesti korjaamaan reitin piiritettyyn Gazaan - ainoan reitin, joka ei ole Israelin hallinnassa.

YK:n humanitaarisen avun päällikön Martin Griffithsin tiedottaja kertoi Genevessä toimittajille, että ensimmäisiä toimituksia odotetaan "lähipäivinä".

Maailman terveysjärjestön WHO:n hätäapujohtaja Michael Ryan sanoi, että 20 kuorma-auton sopimus oli "pisara tarpeiden meressä" ja että tarvitaan 2 000 kuorma-autoa.

YK:n mukaan yli miljoona Gazan 2,3 miljoonasta asukkaasta on joutunut siirtymään kotiseudultaan, ja humanitaarinen tilanne on "enemmän kuin katastrofaalinen" ja huononee päivittäin.

Lue lisää torstain sotatapahtumista täältä.

Tuoreimmat aiheesta

Israelin ja Hamasin sota