Kaksi puheenjohtajaa vakuutti MTV:n Pöllöraadin illan tentissä – Sipilältä puhti poissa: "Väsyttääkö jo?"

Vaalikeväässä eletään nyt ratkaisun viikkoja. Vaalipäivään on aikaa enää alle kaksi viikkoa ja ennakkoäänestyspaikat aukeavat keskiviikkoaamuna.

Maikkarilla nähtiin illalla odotettu pääministeritentti, jossa kannatusmittausten viisi suurinta puoluetta kohtasivat. Kahden tunnin aikana Jan Andersson ja Jussi Kärki tenttasivat puoluejohtajien kantoja taloudesta, sotesta, vanhustenhoidosta, ilmastosta, maahanmuutosta sekä EU-, ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Lopussa ehdittiin paneutua myös hallitusasetelmiin.

MTV Uutisten Pöllöraati oli hereillä koko lähetyksen ajan ja tarkkaili herkeämättä puheenjohtajien esiintymistä. Tämän illan Pöllöraadissa ovat mukana toimittajat Eeva Lehtimäki, Juha Kaija sekä Alec Neihum. Kukin raadin jäsenistä antoi puheenjohtajille 1-6 pöllömerkkiä esiintymisen perusteella.

Pöllöraadin kokonaisarvioissa hajonta oli lopulta seitsemästä kahteentoista. 12:lla pöllömerkillä raadin vakuuttivat parhaiten Jussi Halla-aho (ps.) ja Petteri Orpo (kok.). Sen sijaan huonoimmat arviot keräsi Juha Sipilä (kesk.), joka keräsi vain 7 pistettä. Pekka Haavisto (vihr.) sijoittui kolmanneksi kymmenellä pöllömerkillä ja Antti Rinne (sd.) oli neljäs, yhden merkin Haavistoa perässä.

Orpon jämäkkä kritiikki gallup-johtaja SDP:lle ja Halla-ahon viileä analyyttisyys saivat kehuja. Sipilän esiintymisessä näkyi raadin mukaan väsymys.

Pekka Haavisto (vihr.), 10 pöllöä

Eeva Lehtimäki: 

Haavisto keikkuu pääministerimittausten ykkösenä, mutta tentteihin asti tämä säihke ei oikein näy. Haavisto on sovittelija eikä haastaja. Haavisto linjasi, että Vihreät ovat valmiita hyväksymään jatkoluvat nykyisille ydinvoimaloille. Vihreiden pätkäjohtaja jäi yksin puolustamaan tilapäisiä oleskelulupia kielteisen turvapaikan saaneille. Joutui myös haastetuksi ehdotuksestaan, että hävittäjiä ei pitäisi hankkia maasta, joka ei ole mukana Pariisin ilmastosopimuksessa.

Juha Kaija: 

Selkeä ja perusvarma. Toi kiihkotonta lähestymistapaa syyttelevään maahanmuuttokeskusteluun ja oli muutenkin odotetusti rakentavalla linjalla. Tarttui Halla-ahon puheisiin siitä, että perussuomalaiset ei aja Suomen EU-eroa.

Alec Neihum: 

Harmaa puku oli tentin tyylikkäin, mutta harmauteen sortui Haavistokin. Vaikka sovittelija vaikutti ajoittain kypsältä rauhanmieheltä riitelevien anttien ja petterien rinnalla, olisi esille pitänyt päästä enemmän. Ulkopoliittinen osaaminen on kiistatta kovaa, ja tämä näkyi tentin toisella puoliskolla maahanmuutto- ja turvallisuuskannoissa.

Jussi Halla-aho (ps.), 12 pöllöä

Eeva Lehtimäki: 

Kannatusnosteessa oleva Halla-aho sai istuskella aika lailla rauhassa eli muut pääministeriehdokkaat eivät uskaltaneet ja halunneet haastaa perussuomalaisten puheenjohtajaa maahanmuuttolinjauksia lukuun ottamatta. Kun muut puhuivat vihapuheesta, nosti esiin Oulun raiskausepäilyt. Halla-aho on parantunut esiintyjänä ja osaa käyttää saamansa puheenvuorot hyväkseen. Uskalsi ainoana puheenjohtajana sanoa suoraan, että euroalueelle on tulossa taantuma.

Juha Kaija: 

Näyttää saaneen itsevarmuutta gallupnoususta. Puhui maahanmuutosta varsin vähän muissa kuin sitä koskeneessa osiossa. Uskalsi ainoana, tosin hieman epäröiden, ennakoida leikkauksia ensi vaalikaudella ja sähköautotukea koskeneessa käsiäänestyksessä taktikoi itselleen puheenvuoron.

Alec Neihum: 

Kyyhötti kotibileiden nurkassa, kun muut juhlivat – kunnes maahanmuuttolaulu irrotti tanssiliikkeet. Analyyttisia puheenvuoroja energiapolitiikasta, mutta yleisesti liian hiljainen – suoriutui Ylen ensimmäisestä puheenjohtajatentistä paremmin. Maahanmuuttokeskustelussa joka tapauksessa retorisesti todella taitava hyökkääjä, joka sai muiden puheenjohtajien kasvot vakaviksi.

Petteri Orpo (kok.), 12 pöllöä

Eeva Lehtimäki: 

Petteri Orpo hyökkäsi tömäkästi SDP:n talous- ja yrittäjäveroinjauksia kohtaan tentin alussa. Ongelmana oli kuitenkin, että kamreeripuolueen omat talousavaukset jäivät tentissä vähintäänkin ylätasolle. Orpo sai selitellä myös puolueen äkkinäistä mielenmuutosta soten kanssa. Oli parhaimmillaan puolustaessaan vuoden 2015 maahanmuuton hoitamista. Orpo linjasi, että kokoomus ei näe itseään samassa hallituksessa perussuomalaisten kanssa.

Juha Kaija: 

Varma perussuoritus, mutta tähtihetket jäivät puuttumaan. Haastoi Rinteen talouslinjaa valtiovarainministerin itsevarmuudella, mutta muulloin olisi voinut olla enemmän kokoomuksen puheenjohtajan hattu päässä. Puhuu kuntapohjaisesta sote-uudistuksesta nyt ihmeellisen helpon kuuloisena projektina. Hoitajamitoitushyökkäysten torjunnaksi oli keksitty puhua 0,7-mitoituksen mukaisesta hoitajien määrän lisäämisestä.

Alec Neihum: 

Harmaaksi haukuttu varsinaissuomalainen oli ottanut huikan jämeryysjuomaa. Esiintyi laajalla aiheskaalalla asiantuntevasti ja otti tilansa. Jakoi jatkuvasti teräviä piikkejä Antti Rinteelle ja tarrasi demaripomon epäonnistumisiin. Kokoomus haluaa tietysti esiintyä vaihtoehtona SDP:lle, mutta kysymyksiäkin jäi mieleen. Oliko Autot kuuluvat teille -kampanjan ainoa tarkoitus demarien kampittaminen?

Antti Rinne (sd.), 9 pöllöä

Eeva Lehtimäki: 

Demarit voivat huokaista helpotuksesta pääministeritentin jälkeen. Gallupykkönen ei haparoinut tai mokannut, mutta ei varsinaisesti loistanutkaan. Rinne ei pystynyt avaamaan SDP:n talouslinjauksia ja joutui jälleen selityskannalle polttomoottorikiellon aikataulun ja metsähakkuiden kanssa. Nähtiinkö myös demarien oma Sari Sairaanhoitaja, kun lupasi, että valtio voisi osallistua jollakin tavalla hoitajien palkkojen nostamiseen?

Juha Kaija: 

Varsinkin alussa parempaa esiintymistä kuin yleensä, mutta sortui yhä ajoittain luennointiin ja juristikieleen tyyliin ”korkeavaikutteinen suhteessa työllisyysasteen nostamiseen.” Otti ja sai paljon puheaikaa. Pyrki iskemään kokoomuksen heikkona pidettyyn kohtaan eli hoitajamitoituskantaan, aina kun se oli vähänkin mahdollista. Maahanmuuttokeskustelussa jäi sivustakatsojaksi.

Alec Neihum:

Antti Rinteen asemaa ei käynyt kateeksi – gallupjohtajaa mätkittiin verbaalisesti hetkittäin kuin vierasta sikaa. Hurraahuutoja ei silti voi jaella. Rinne pääsi asettumaan hoitajien riveihin, mutta kiemurteli tuttuun tapaan sähköautoista puhuttaessa ja alkoi hermostua muiden johtajien ristitulen alla. Useat ”Nyt täytyy saada vastata” -vaatimukset eivät nekään kirvoittaneet tyylipisteitä.

Juha Sipilä (kesk.), 7 pöllöä

Eeva Lehtimäki: 

Sipilältä puuttui tänä iltana puhtia ja pyrkyä. Keskustan nokkamies rimpautteli tutut litaniat työllisyysasteen nostosta, työpaikoista, tuhannesta uudesta ammattikoulun opettajasta tai soten leveämmistä harteista. Tormakoitui maahanmuuttokeskustelussa sekä haastoi Rinnettä auto-ja biopolttoainekannoista. Sipilän tähtihetki liittyi nykyiseen asemaan pääministerinä, kun pääsi kommentoimaan tuoreita brexit-uutisia. Sipilä ei sulkenut suoralta kädeltä ovea hallitusyhteistyöstä perussuomalaisten kanssa.

Juha Kaija:

Ajoittain hieman jo luovuttaneen oloinen. Hankalassa tilanteessa joutuessaan pääministerinä puolustamaan hallituksen päätöksiä.

Alec Neihum:

Väsyttääkö jo? Juha Sipilän paras puhti oli poissa. Kuulokkeissa soi Eye of The Tigerin sijaan väljähtänyt Danny. Otti oman tilansa eikä sortunut katastrofeihin, mutta jäi kiinni ammattiopetukseen tehdyistä suurista leikkauksista ja joutui selittelemään sotea. Lisäksi jäi auttamatta kakkosviulun soittajaksi yrittäessään arvostella Antti Rinnettä.


Lue myös:

    Uusimmat