Talvivaaran purkuputken saama lupa hankaloittaa arviolta noin 50 ammattikalastajan toimintaa Oulu- ja Nuasjärvillä.
Oulujärvellä kalastava Raimo Tervonen on surullinen mies. Ammatin jatkaminen on vaakalaudalla.
- Ainakin meidän ostaja on ilmoittanut, että lopettaa siihen paikkaan kalanostot Nuasjärveltä ja Oulujärveltä kun putki alkaa toimia, Tervonen tilittää.
Nuasjärveltä elantonsa ottanut Paavo Huusko sulatteli perjantaina sekä lupapäätöstä että jäätyneitä talviverkkojaan kevätauringossa.
- Olin siinä uskossa, että päättäjillä tulee järki kätteen eikä ruveta Kainuun suuria vesistöjä sotkemaan. Olen aivan ihmeissäni tästä päätöksestä, Huusko purnaa.
Epätietoisuus pahinta
Purkuputken vaikutusta kalakantaan ei tiedä vielä kukaan. Kalastajatkaan eivät voi varmuudella sanoa tuleeko makuhaittoja tai jotain muuta.
– Ihmiset pelkää syyvä täältä pyydettyä kalaa. Kuha on arka kala ja sen saaliit varmasti kärsii Nuasjärvellä. Imagohaittahan siinä se suurin kuitenkin on, Huusko myöntää.
Kalafirmat pelkäävät, että purkuputken vesireitiltä pyydetty kala ei mene kaupaksi. Kalahaitat tunnustetaan myös lupapäätöksessä, mutta kalastajakohtaisiin korvauksiin palataan vasta, jos näyttöä syntyy.
– Jos kalastajat ei kerkiä näläkään kuolla niin mahollisesti joskus korvauksiakin saa, Tervonen puuskahtaa.
Muutama kymppitonni vuodessa
Luvan saaja on määrätty maksamaan kalatalousmaksua Nuasjärven ja Rehjan alueella aiheutuvien haittojen vähentämiseksi. Maksun suuruus on ensimmäisenä vuotena 75 000 euroa, tämän jälkeen kolmena vuotena 60 000 euroa ja sen jälkeen 35 000 euroa vuodessa.
Maksulla pystytään vähentämään päästöistä kalastolle ja kalataloudelle sekä osaltaan vesistösidonnaiselle virkistyskäytölle Nuasjärven ja Rehjan alueella aiheutuvia haittoja, aluehallintovirasto perustelee.
Päätöksen mukaisesta käsiteltyjen jätevesien johtamisesta ei ole ennalta arvioiden katsottu aiheutuvan ympäristönsuojelulain mukaisesti korvattavaa rantakiinteistökohtaista vahinkoa Nuasjärven ja Rehjan alueella.
Siirtyminen muualle vaikeaa
Kaikkiaan viitisenkymmentä kalastajaa joutuu nyt pohtimaan tulevaisuuttaan Oulu- ja Nuasjärvillä.
– En tiijä ennää suuntaan mihin täältä pääsee karkuun. Tällä iällä ei voi lähteä enää kovin kauas.
– Vaikea on lähteä jollekin toiselle järvelle ja ottaa sieltä tila entisten kalastajien alueelta, Huusko muistuttaa.
Tervonen ehti hankkia jo 80 katiskaa Oulujärvelle särkien pyyntiin.
– Nyt ne jää rokuliin. Onneksi ehdin osan tilauksista perua.
Tervonen hämmästelee aluehallintoviraston epäloogisuutta eri päätöksissä.
– Nykyisessä ympäristöluvassa määrättiin sulfaatille lupa 1300 tonnin päästöihin vuodessa ja nyt annettiin 24 000 tonnin lupa kolmeksi vuodeksi. Pakko kysyä ovatko nämä painostuksen tulosta vai ympäristöneuvosten omia päätöksiä.
Katinkulta uskoo pärjäävänsä
Vuokatin matkailukeskus on rakennettu Nuasjärven rannalle. Purkuputken suulle on esimerkiksi Katinkullan pihalta 6-7 kilometriä. Alueen suurin matkailutoimija ei riemuitse purkuputkesta mutta uskoo, että sen kanssa voidaan elää.
– Voidaan hyvin. Me kysyttiin asioita silloin kun Talvivaara perustettiin ja kysyttiin vaikutuksia matkailuun. Niitä ei ole ollut ja uskotaan, että ei myöskään tällä asialla ole mitään vaikutusta, muotoilee johtaja Riku Rauhala Holiday Club Resortista.
Holiday Club aikoo investoida Vuokattiin jatkossakin. Rauhala pitää kuitenkin tärkeänä, että lupaehtoja valvotaan ja niistä tiedotetaan kunnolla.
– Toki asiakkaat kysyvät asista usein. Juuri siksi viranomaisten oikea tiedotus on tärkeä epäluulojen hälventämiseksi.
Hyviä vuosia takana
Vuokatin Matkailukeskuksen toimitusjohtaja ja rinneyrittäjä Ilkka Suutarinen toivoo, että viranomaisten päästöille määräämät rajat ovat järkeviä.
– Eihän tämä nyt pelkästään hyvä asia ole ja mahdollinen imagohaitta on yhdessä torjuttava. Mitään merkkejä Talvivaaran huonosta vaikutuksesta matkailuun ei ole vielä olemassa, Suutarinen korostaa.
Vuokatin matkailumarkkinointia pitkään toteuttanut Juha Tanskanen sanoo, että purkuputki ei haittaa Vuokattia.
– Putki tulee kauas Vuokatista, virtaukset ovat poispäin ja tärkeintä on, etteivät viranomaiset anna laskea kuin puhdistettua vettä.
Tanskanen muistuttaa, että Talvivaaran isot vuodot eivät vaikuttaneet Vuokatin matkailuun.
– Vuodet 2012 ja 2013 olivat historian parhaat vuodet.