Vihreille hankkeille lupa pilata vesistöjä? Hallituksen esitys herätti huolen

3:25img
Video: Hallituksen lakimuutoksen pelätään heikentävän Suomen vesistöjen tilaa
Julkaistu 29.10.2024 19:50
Toimittajan kuva

Antonia Berg

antonia.berg@mtv.fi

Hallituksen vesiensuojelulainsäädäntöön esittämien muutosten pelätään heikentävän Suomen vesistöjen tilaa. 

Hallitus pyrkii lakiesityksellä helpottamaan poikkeuslupien myöntämistä vihreää siirtymää edistävissä hankkeissa, jotta esimerkiksi akkumineraalikaivokset voisivat aloittaa toimintansa jouhevammin. 

Poikkeusluvan saanut yhtiö voisi jatkossa heikentää vesistön tilaa erinomaisesta hyvään yleiseen etuun vedoten. 

Saimaa ilman kaivoksia ry:n puheenjohtaja Miisa Mink pelkää, että erinomaisessa tilassa olevia vesistöjen tilaa tullaan pilaamaan liian kevyin perustien lainmuutoksen myötä. 

Savonlinnan kupeessa sijaitsee Laukunkankaan lakkautettu nikkelikaivos. Outokumpu OY:n Laukunkankaan nikkelikaivoksen louhintatyöt käynnistettiin marraskuussa 1981. Kaivoksen toiminta lopetettiin reilu kymmenen vuotta myöhemmin silloin voimassa olleiden säädösten mukaan. 

Vuotavat kaivokset Antonia Berg laaja

Miisa Mink ja Matti Rautiainen näyttävät jätealtaan vuotoja MTV Uutisten toimittajalle Antonia Bergille

Alueen valumavesiä oli tarkoitus käsitellä kosteikossa ennen niiden johtamista eteenpäin Sortalavanjärveen. Jätealtaasta on kuitenkin vuotanut käsittelemätöntä vettä suoraan jätealtaan penkan läpi yli 30 vuoden ajan.

Joitakin kuukausia sitten eläköitynyt Matti Rautiainen toimi Savonlinnan ympäristöpäällikkönä kymmenien vuosien ajan. 

– Jätealtaan penkka on tehty louhesta, eikä sitä ole tiivistetty millään tavoin. Olisi ensisijaisen tärkeä, että ympäristötuho, eli tämä vuoto saataisiin lopetettu, sanoo Rautiainen MTV Uutisille. 

Ympäristöviranomaiset lopettivat säännöllisen ympäristötarkkailun kaivosalueella elokuussa 2001.

– Sen jälkeen kaupunkiin satunnaisesti minun johdollani, otti näytteitä mutta vain laillisesta suunnasta. Eihän me kuviteltukaan, että laittomaan suuntaan tapahtuu näitä, kunnes kyläläiset vuonna 2021, että tutkikaapas tuohon Särkijärven suuntaan. 

Silloin kävi ilmi, että jäteallas vuotaa useammasta kohdasta, eikä ainoastaan kosteikon kautta. Outokumpu on arvioinut vuodon ympäristövaikutuksia yhdessä ELY-keskuksen kanssa jo parin vuoden ajan, mutta toimenpiteisiin ei toistaiseksi ole ryhdytty. 

Rikkiyhdiste, joka vuotaa jätealtaasta ei ainoastaan vaikuta kasvillisuuteen, vaan myös järvien kuntoon. Outokumpu ilmoitti MTV Uutisille illansuussa tiistaina pyrkivänsä saattamaan tutkimukset valmiiksi Laukunkankaan kaivosalueella ensi vuoden aikana. 

Hyväksytyn ympäristölupapäätöksen jälkeen kunnostus aloitetaan välittömästi.

2910 kaivokset, kartta, laukunkangas

Savonlinnan kupeessa sijaitsee Laukunkankaan lakkautettu nikkelikaivos. 

Kaivoksen valumavesien oli alun perin tarkoitus ohjata, nykyään kuolleeseen Sortavalanjärveen. Tämän lisäksi ojitettiin myös, ilman viranomaisten lupaa, osa muista vuodoista valumaan Särkijärveen.

– Vedet valuvat tähän Särkijärveen. Tämä järvi on kuollut, kertoo Mink MTV Uutisille.

Miten se käy ilmi? 

– Täällä ei ole kaloja ei ole mitään elämää. Tuo pohja on täysin kuollut.

Paikallisaktiivit pelkäävät, että hallituksen esitys, jolla sujuvoitetaan poikkeuslupien myöntämistä, muun muassa akkumateriaalien hyödyntämiseksi, tulee muuallakin Suomessa johtamaan vesistöjen pilaantumiseen. Ympäristöministeri Kai Mykkänen (kok.) näkee asian toisin. 

– Tämän nyt puheen olevan lain lähtökohdissa on myös näille poikkeuksille se vaatimus, että kaikki mahdollinen joka on tehtävissä haitan vähentämiseksi niin tehdään. 

Laki ei siis mahdollista hyvässä tai tyydyttävässä tilassa olevien vesistöjen tilan heikennyksiä, eli ainoastaan erinomaisessa tilassa oleva vesien tilaa voidaan heikentää poikkeusluvalla. 

– Ajattelisi, että nyt pitäisimme erityistä huolta, kun meillä on edes vähän näitä erinomaisen tilan vesistöjä. Nyt tämä uusi ehdotus suorastaan ohjaa pilaamaan näitä vesiä, ihmettelee Mink. 

Vuotavat kaivokset  lähikuva Antonia Berg

Jätealtaasta on vuotanut käsittelemätöntä vettä suoraan jätealtaan penkan läpi yli 30 vuoden ajan.

Uudistuksen myötä paikalliset viranomaiset voivat jatkossa myöntää poikkeusluvan erittäin tärkeän yleisen edun takia. Tähän asti Suomen hallitus on käynyt läpi poikkeuslupahakemuksia kuuden vuoden välein. 

– Jos me yhdessä meidän sukupolvemme aikana halutaan päästä eroon öljystä ja fossiiliriippuvuudesta tulevien sukupolvien ilmaston kuten myös meidän suvereniteettimme kannalta. Niin se edellyttää nopeaa energiasiirtymää ja sähköistämistä.

Käytännössä akkumateriaaleja ja vetyjä ja ne pitää jossain tuottaa. Valitettavasti on niin, että näissä prosesseissa tarvitaan vettä, toteaa ympäristöministeri Kai Mykkänen (kok).

– Kyllä me olemme uusi Kongo tässä. Meillä on ne akkumateriaalit etenkin Suomessa. Keski-Euroopassa ne on jo kaivettu pois. Nyt näyttää synkkänä tulevaisuus, jos nämä EU:n kautta säännöksiä tällä tavoin muutetaan, kiteyttää Rautiainen. 

Lakimuutokset poikkeuslupien sujuvoittamiseksi käsitellään eduskunnassa syksyn aikana.

Lue myös: 

Lapin mineraalit houkuttavat kaivosjättejä

Hallituksen tiukka esitys vanhojen metsien suojelusta voi tulla laajempaa suojelua kalliimmaksi – tutkijat vaativat esityksen uudelleenarviointia

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka