Kalastusmatkailun suosio nousee – Saaliit jopa 450 kiloisia vonkaleita!

Kiinnostaisiko sinua kalastuselämykset eksoottisissa vesissä? Kalastusmatkalla onkeen saattaa tarttua jopa 450 kiloinen marliini - tai Amazonjoen riikinkukkokirjoahven.

Kalastusmatkailun suosio on nousussa, kertoo kalastusmatkailuyrittäjä Jouni Rauha. Hänen yrityksensä Fishmaster Finland järjestää ympäri maailman matkoja, joilla päästään nauttimaan urheilukalastuksesta.

Norjasta Malediiveille

Fishmaster järjestää monentyyppisiä kalastusmatkoja kaiken kaikkiaan 22 eri matkakohdemaahan, joissa kaikissa on yhteensä 50 kalastuskohdetta. Yritys tarjoaa matkoja lähialueille pohjoseen Eurooppaan, mutta myös kaukomatkoja Atlantin toiselle puolelle sekä Aasiaan.

Suurin osa matkoista kohdistuu Suomeen, Ruotsiin, Norjaan, Skotlantiin ja Islantiin. Tämä johtuu Rauhan mukaan siitä, että ne ovat lähellä ja tällöin matkan kokonaiskustannukset jäävät edullisiksi.

– Norjan Gaula-joki on meille tärkein yksittäinen matkailukohde. Siellä on paljon toimintaa ja kesä-elokuussa jatkuvasti runsaasti asiakkaita joka viikko.

Tärkeitä ja suosittuja kaukomatkakohteita kalastuksessa ovat USA, Kanada, Intia, Kuuba, Malediivit ja myös Argentiina.

– Suomalaisille varmaan eksoottisimpia kohteita ovat Kuuba ja Malediivit. Myös Brasilian Amazon-joelle järjestetään matkoja. Siellä pyydetään peacock bass -nimistä kalaa. Kanadassa erityisesti länsirannikon Brittiläisen Kolumbian provinssin alue Tyynenmeren puolella on asiakkaidemme suosima, Rauha kertoo.

Jättisaaliita ja eksoottisia kaloja

Koska kalastuskohteita on paljon, niin on myös kalastettavia kalalajeja. Rauhan mukaan voisi kuitenkin yleistää, että pohjoisessa pyydetään enimmäkseen lohia ja meritaimenia. Eksoottisemmissa kohteissa taas on omat erikoiset kalalajinsa.

– Näitä ovat muun muassa tarponi, bonefish, permit, giant trevally, blue fin trevally, mahseer, purjekala, marliini…

Isoimpia pyydystettäviä ovat tarponit, joiden kokoluokka on yleensä noin 5 - 50 kiloa. Marliinit kasvavat puolestaan jopa yli 500 kiloisiksi. Kaikkein suurimpiin vonkaleisiin kuuluu myös sampi, jota pyydetään Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa.

– Sammet voivat kasvaa jopa 500 kilon painoisiksi. Suurin sampi, minkä olemme saaneet, on ollut 218 cm pitkä ja noin 100 kilon painoinen. Suurin marliini, mikä on matkoillamme saatu, painoi arviolta noin 450 kiloa.

Pyynnin jälkeen kalat joudutaan usein palauttamaan veteen - tämä riippuu Rauhan mukaan siitä, mitä kohteessa kalastuksesta on säädetty.

– Joissain kohteissa ei saa ottaa mitään kalaa ja ne päästetään takaisin. Joskus kalat voidaan ottaa ruuaksi, antaa paikallisille tai valmistettavaksi omalle matkaryhmälle.

Omatoimista ja johdettua

Kalastusmatkoille mieliville Fishmaster tarjoaa kahdentyyppisiä kalastusmatkoja, sekä johdettuja että omatoimisia matkoja.

Johdetuissa matkoissa käytännössä kaikki on järjestetty valmiiksi: kuljetus, kalastus, opastus ja majoitus. Reissuun lähtevä ryhmä tapaa Helsinki-Vantaalla, missä joku firmasta on ohjaamassa ja toimii matkanjohtaja ja kalastusoppaana koko matkan ajan. Kohteisiin matkustetaan konkreettisesti yhdessä.

Omatoimisilla matkoilla asiakkaat matkustavat yksin, ja kohteessa on yleensä paikallinen kalastusopas vastassa.

– Reissuun voi lähteä ihan ilman mitään järjestelyitä, mutta usein on järkevintä toteutuksen kannalta, että joku firmamme yhteyshenkilö on kohteessa vastassa, Rauha sanoo.

Yleensä kalastusmatkalle lähdetään pienehköillä porukoilla, keskimäärin kahden - kahdeksan henkilön kokoisissa ryhmissä. Usein porukkaan tullaan yksin tai kaverin kanssa, harvemmin koko perheellä.

– Kalastusmatkailu on ollut toistaiseksi aika miehinen maailma, mutta myös naiset ovat erittäin tervetulleita matkoillemme.

Kalastus pääosassa

Eksoottisempia eväkkäitä ollaan matkoilla narraamassa usein kokonainen viikko, ja kaukokohteiden matkaan saakin aikaa kulumaan matkantekoineen noin yhdeksän päivää. Lähialueen matkoilla ollaan noin viikko. Hinnat vaihtelevat täysin kohteen mukaan.

– Pohjoisen Euroopan ja Skandinavian alueen matkat maksavat tyypillisesti noin 600 - 1500 euroa ja kaukomatkat, esimerkiksi Kanada, USA, Kuuba ja Malediivit noin 2900 - 3500 euroa.

Aina kalastusmatkailussa ei kalansaantia voi ihan täysin varmistaa.

– Kalastus on aina kalastusta, saaliista ei voi antaa takeita. Mutta me kuitenkin teemme intensiivisiä matkoja, joissa kalastus on pääaktiviteetti. Matkojen ajankohdat ovat myös valittu siten, että ne ovat parhaita ajankohtia kalastaa kohteessa. Yleensä kalaa tuleekin hyvin.

– Matkoillamme voi tehdä myös muutakin kuin kalastaa, vaikkapa katsoa nähtävyyksiä ja rentoutua. Kukin voi itse henkilökohtaisesti mennä omalla tavallaan ja olla mukana niin paljon kuin haluaa, Rauha sanoo.

Kuvat: Fishmaster Oy

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Lue myös:

    Uusimmat