Pitkän linjan jääkiekkovaikuttaja Kalervo Kummola kertoi elämäkertakirjassaan Kale – Rautakansleri (Otava) värikkäistä tapahtumista Sarajevon vuoden 1984 talviolympialaisissa.
Sarajevo 1984 oli alle nelikymppiselle Kalervo Kummolalle ensimmäinen olympiaturnaus johtotehtävissä.
Kabineteissa käytiin tiukkaa vääntöä, kun NHL-pelaajat lähetettiin pois kisoista ammattilaisstatuksen takia. Kilpailevan sarjan WHA:n pelaajat saivat kuitenkin jäädä.
Kummola halusi seurata muitakin lajeja kuin jääkiekkoa. Hän pääsikin tekemisiin mäkimiesten kanssa yllättävässä yhteydessä.
Kummola oli käymässä illalla suomalaiskiekkoilijoiden majapaikassa, jossa asuivat myös mäkimiehet. Matti Nykänen ja vasta 16-vuotias Pekka Suorsa nukkuivat aulatilassa. Kummola ja Unto Wiitala saattelivat mäkisankarit huoneisiinsa.
– Mainitsin asiasta seuraavana päivänä jollekin hiihtojoukkueen johtajalle, joka kohautti olkiaan: Matti on Matti. Hiihtoliiton pomot eivät silloin juuri kiinnittäneet Matin ongelmiin huomiota, vaan antoivat niiden olla. Minusta se oli huono asia. Hiihtoväen mielestä Matti oli liian hyvä, että hänet olisi voinut panna kuriin.
Mäessä Nykäsellä sujui. Hän voitti kultaa suurmäessä ja hopeaa normaalimäessä.
56 pulloa olutta dopingtestissä
Kiekkoilijat olivat kekseliäitä ja osasivat käyttää dopingtestauksenkin hyväksi. Kummola jäi odottamaan Timo Jutilaa ja Pertti Lehtosta Suomen ja Neuvostoliiton jälkeisen ottelun dopingtestin jälkeen.
Suomalaiset sekä Neuvostoliiton Vlatseslav Fetisov ja Aleksei Kasatonov pidättelivät ja joivat yhteensä 56 pulloa olutta.
– Useampi tunti siinä vierähti, Kummola muisteli.
(Juttu jatkuu kuvan alla)
Putkaan jatkoilta
Osasi Kummola itsekin ottaa ilon irti. Hän eksyi päävalmentaja Alpo Suhosen kanssa pannuhuoneeksi kutsuttuun öljyntuoksuiseen yökerhoon.
He päätyivät paikallisten kanssa jatkoille, kun korttelipoliisi kolkutti oveen.
– Päädyttiin tyhjälle poliisiasemalle. Alkoi vähän pinna kiristyä, kun poliisi heilutteli pistooliaan meitä kohti. Suhonen alkoi jo valmistautua nyrkkitappeluun. Minä kuittailin hänelle reaalisosialismin käytännöistä.
Tilanne raukesi lopulta, kun Kummola näytti akkreditointilappuaan. Suomalaiskaksikko pääsi ulos.
– Yllytin Kalea näyttämään kisapassinsa, näytin omanikin. Ukko otti pitkän puhelun ja sanoi, että häipykää. Kale oli liian iso kala. Rahat ja kellot säästyivät, Suhonen muisteli.