Helsinkiläinen Antti Matilainen on säilyttänyt setänsä vanhaa kuva-albumia. Kuvat 90 vuoden takaa kertovat Paavo Nurmen ja kumppaneiden olympiamatkasta.
Albumi kuului alunperin Antti Matilaisen sedälle, Kalle Matilaiselle, joka edusti Suomea Amsterdamin olympialaisissa vuonna 1928.
10 000 metrin juoksussa kahdeksanneksi sijoittunut urheilija koosti kisoista albumin, jota on vuosien ajan säilytetty Antti Matilaisen komerossa.
Osa kuvista on Matilaisen mukaan päätynyt jo Urheilumuseon kokoelmiin, mutta suurimmilta osin kuvat ovat hänen mukaansa ennennäkemättömiä.
Laiva olisi voinut muuttaa maailmaa
Matka Amsterdamiin tehtiin Oihonna-höyrylaivalla.
Alus itsessään on historiallisesti varsin merkittävä tapaus. Oihonna oli ajanut karille vuonna 1906, kun sen kyydissä olivat tulevat neuvostojohtajat Vladimir Lenin ja Josif Stalin.
Maailmanhistoria olisi voinut päätyä täysin erilaisille poluille ja Oihonna meren pohjaan – eikä kuljettamaan 1928 suomalaisia mies- ja naisatleetteja.
Tarzan voitti tuplakultaa
Matka Helsingistä Amsterdamiin käynnistyi 21. heinäkuuta.
Laivareissu kesti monta päivää, eikä tekemistä ollut aivan liiaksi.
Avajaisia vietettiin päivälleen 90 vuotta sitten 28. heinäkuuta 1928.
Coca-Cola oli ensimmäistä kertaa kisasponsori, Tarzanin näyttelijänäkin tunnettu Johnny Weissmuller voitti kaksi kultamitalia uinnissa ja urheilulajien ohella kilpailtiin myös muun muassa lyriikassa, maalaamisessa sekä kaupunkisuunnittelussa.
Albumin koostaneen Kalle Matilaisen lisäksi myös hänen veljensä Jukka Matilainen oli mukana kisoissa, mutta karsiutui 400 metrin aitajuoksussa jo alkuerissä.
Kisat kestivät 16 päivää, minkä jälkeen Oihonna kääntyi takaisin kohti Suomea.
Kultamitalisti ja painija tappelivat humalassa
Etenkin paluumatkalla meno oli Antti Matilaisen kuulemien tarinoiden mukaan "jopa villiä".
Kun urheilut oli urheiltu, saattoivat joukkueen jäsenet vaihtaa vapaalle. Seuraukset olivat skandaalinkäryiset.
Eräänä iltana juoksijalegenda Ville Ritola otti viinan ja shampanjan litkimisen jälkeen yhteen painija Vilho Pekkalan kanssa.
Ritola selvisi ilman rangaistuksia, mutta muutoinkin laivalla törttöilijänä kunnostautunut Pekkala heitettiin putkaan. Hänelle langetettiin elinikäinen kansainvälinen kilpailukielto.
Supersuorituksesta syntyi sanonta
Urheilukentillä Suomi kuitenkin niitti menestystä.
Suomi oli peräti mitalitaulukon kolmas yhteensä kahdeksalla kullalla, kahdeksalla hopealla ja yhdeksällä pronssilla.
"Lentävät suomalaiset" Paavo Nurmi ja Ville Ritola ottivat kaksoisvoiton sekä 5 000 että 10 000 metrillä, ja muiden juoksulajien lisäksi menestystä niitettiin etenkin painissa.
Yksityiskohtana mainittakoon, että sanonta "ottaa ritolat" on peräisin juuri Amsterdamin olympialaisten 5 000 metrin kilpailun voittokamppailusta.
Ritola kiristi tahtiaan huikeasti loppumetreillä niin, että koviin loppukireihin luottanut Nurmi ei päässytkään juoksemaan ykköseksi, vaan joutui tyytymään hopeamitaliin.
Kirje ja harvinainen hymykuva
Albumin välistä löytyi myös Paavo Nurmen lähettämä kirje juoksijakollegalleen, Kalle Matilaiselle.
Veljenpoika Antti ei osaa ajoittaa kirjettä.
– Taisi kuitenkin olla Paavolla jo pisnetit meneillään, Antti Matilainen ounastelee.
Ryhmäkuva laivan kannelta puolestaan on tallentanut erittäin harvinaisen näyn.
Porukan eturivissä kyykistelevää Paavo Nurmea ei tunnettu erityisen hilpeänä veikkona, ja Matilaisen mukaan kuvia, joissa Nurmi hymyilisi, ei laivan kannella otettua otosta lukuunottamatta juuri ole.
Amsterdamin olympialaiset 1928 jäivät ainoiksi Kalle Matilaiselle ja viimeisiksi niin Ville Ritolalle kuin myös Paavo Nurmelle, joka julistettiin ammattilaiseksi ja suljettiin kiistanalaisesti olympialaista juuri ennen vuoden 1932 kisoja.
Oihonna-laiva puolestaan romutettiin Antwerpenissä vuonna 1960.