Sanomalehti Kalevaan yhteyttä ottanut lukija kertoo hämmästelleensä, miksi oululainen autokorjaamo kehotti häntä laittamaan autonsa kojelautakameran pois päältä huollon ajaksi.
Autoalan Keskusliitto (AKL) suositti tammikuussa 2016, että sen jäsenyritykset pyytäisivät asiakkaitaan sulkemaan autojensa kojelautakamerat huoltoon saapuessaan.
AKL:n teknisen johtajan Jouko Sohlbergin mukaan suosituksen syynä on halu toimia lain mukaan.
– Laki yksityisyyden suojasta työelämässä kieltää yksittäisen työntekopaikan tai työn tekemisen kuvaamisen, ellei kuvaamista voida perustella työntekijän tai merkittävän omaisuuden suojaamistarpeella, Sohlberg kertoi Kalevalle.
Sohlbergin mukaan korjaamo on siinäkin mielessä kinkkinen paikka kuvaamisen kannalta, että kuvaamiseen tarvittaisiin lupa jokaiselta mekaanikolta erikseen, mikä vaatisi myös sopimuksen työnantajan ja mekaanikon välillä. Huoltohalleissa liikkuu nykyisin usein myös asiakkaita.
Onko kielto sittenkään perusteltavissa?
Kalevan haastatteleman julkisoikeuden professorin Tomi Voutilaisen mukaan asiassa ei voida soveltaa lakia yksityisyyden suojasta työelämässä, sillä se koskee vain työntekijän ja työnantajan suhdetta.
Korjaamo ei myöskään kuulu kotirauhan piiriin. Kun kyse on suljetusta tilasta, kyse voisi olla salakatselusta, mutta senkään tunnusmerkistö ei täyty, mikäli autoa korjaa ammattilainen.
– Jos sitä levittää vaikka sosiaaliseen mediaan, kyseessä ei enää ole aineiston yksityinen, tavanomainen käyttö. Kuvaus ja julkaiseminenkaan ei välttämättä vielä ole rikos, mutta jos siihen yhdistetään negatiivista kommentointia, kyse voi olla kunnianloukkauksesta, Voutilainen kertoi Kalevalle.