Tiedätkö, mitkä somekuvat rikkovat lakia? ”Lähtökohtaisesti vallitsee sananvapaus”

8:08img
Julkaistu 03.06.2017 12:05

MTV LIFESTYLE

Sosiaalinen median ja älylaitteiden aikana lähes jokaisen taskusta löytyy välineet kuvien julkaisuun. Laki kuitenkin sanelee, mitä kaikkea sosiaalisessa mediassa saa julkaista ja mitä ei.

Huomenta Suomessa keskusteltiin siitä, millaisissa tapauksissa omalla kännykällä saa kuvata ja milloin kuvan saa julkaista.

– Jos julkaisemista ei ole erikseen kielletty, se on sallittua. Lähtökohtaisesti vallitsee sananvapaus, sanoo Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari

Jos kuvattava kokee kuvan aiheuttavan hänelle vahinkoa, haittaa tai kärsimystä, saatetaan rikkoa lakkia. Sosiaalisessa mediassa julkaistavien kuvien kohdalla voisi tällöin olla kyse kunnianloukkauksesta tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Tällöin sillä, onko kuvassa esiintyvät tapahtumat totta vai ei, ei ole merkitystä.

– Lainsäätäjä on puuttunut ja katsonut, että tietty toiminta ylittää rajan ja silloin kyseessä voi olla rikos, sanoo Turre Legal Oy:n lakimies Herkko Hietanen.

Moni kuvaustilanne voi olla tältä kantilta haastavaa, mutta hyvillä käytöstavoilla päästään jo pitkälle. Hankalissa tilanteissa luvan kysymisellä vältetään mielipaha.

– Kun otetaan kuvaa, ensimmäisenä miettisin, että voidaanko sitä ottaa. Sitten voidaan miettiä, että haluaisiko kuvattava, että ottaisin tämän kuvan. Jos menisin kysymään kuvan kohteelta, haluaisiko hän, että kuvaa otetaan, niin mitä hän sanoisi? Hietanen ohjeistaa.

Esimerkiksi kotirauha suojaa naapuria, jota kuvataan ottamassa aurinkoa parvekkeellaan. Tällöin kyse on salakatselusta.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Puhelimet