Etelä-Kalifornian maastopalot riehuvat edelleen valtoimenaan. Liekkimeri on jo nielaissut yli 12 000 hehtaaria maastoa. Välittömässä vaarassa on 34 500 kotia, ja lähes 83000 ihmiselle on annettu evakuointivaroitus.
Toista tuhatta palomiestä, kymmenkunta sammutuslentokonetta ja kahdeksan helikopteria on yrittänyt toistaiseksi turhaan hillitä liekkejä.
Kaikki asukkaat eivät ole neuvoista huolimatta lähteneet kodeistaan.
– Palo vie mukanaan sata aaria muutamassa minuutissa sen sijaan, että siihen kuluisi tunti. Emme voi pakottaa ihmisiä lähtemään kodeistaan etukäteen, mutta se tarkoittaa samalla sitä, että palomiesten on tultava takaisin vapaaehtoisille evakuointialueille sen sijaan, että he voisivat olla sammuttamassa paloa, sanoo metsä- ja ruohoalueista vastaavan viraston edustaja Chon Bribiescas.
– Olen yrittänyt sanoa ihmisille, että kodeissanne ei ole mitään niin arvokasta, että sen vuoksi kannattaa menettää henkensä, hän jatkoi.
Wrightwoodista lähtenyt Gail Nieto, 65, kauhisteli palon vauhtia.
– Tämä on neljäs palo 30 vuoden aikana, mutta tämä on nopeimmin etenevä, mitä olen koskaan nähnyt.
Lämpenevä ilmasto kuivattaa
Maastopalojen koko on kasvanut tasaisesti yli 30 vuotta, kertoo New York Times. Lehden mukaan kasvaneiden tuhojen syynä ovat esimerkiksi ilmaston lämpeneminen ja jatkuva rakentaminen maastopaloille alttiille alueille.
Maastopalot myös maksavat entistä enemmän, koska vuotuinen palokausi on venähtänyt entistä pidemmäksi, kertoo New York Timesin haastattelema metsänhoidon professori. Yksi syistä on lämpenevä ilmasto, joka saa lumen puiden päältä sulamaan aiemmin, jolloin metsä on kuivempana pidempään ja siten alttiimpi tulelle.
Kaliforniassa on ollut poikkeuksellisen kuivaa viimeiset viisi vuotta ja lämpötila lähentelee pahimmillaan 40:tä astetta.
Etelä-Kalifornian lisäksi maastoa on tulessa myös San Franciscon pohjoispuolella, Kalifornian keskiosan viininviljelyalueilla sekä Big Surin komeista maisemistaan tunnetulla rannikkoalueella.
0:39